nika1310 29.06.04, 22:19 hej dziewczyny, napiszcie jak to jest u Was, czy bola Was piersi w ii fazie cyklu? moze ktoras z Was wie od czego to zalezy? mnie nic nie boli i sie nad tym zastanawiam bo wiekszosc chyba cos odczuwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ecik Re: bolące piersi IP: *.innsoft.com.pl 30.06.04, 08:57 ja do tej pory nigdy nie miałam tej przypadłosci. Jedynie szalenie bolesne miesiączki (nie dawałam rady BEZ środków przeciwbólowych). Jednak teraz - nagle zaczęły mnie boleć. Sama nie wiem czy to dobrze, czy to źle ... Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: bolące piersi 30.06.04, 09:29 Bolesne meisiączki to problem dla lekarza, powinnas o tym mu powiedzieć. Bolące piersi to może być podwyższona prolaktyna, lub napięcie przedmiesiączkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nalo Re: bolące piersi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.04, 10:27 Mnie nigdy piersi nie bolaly przed @. Zaczely bolec jak bylam w ciazy (i to zaczelam je czuc juz w kilka dni po zaplodnieniu!). Od czasu kiedy poronilam, przed miesiaczka bola jak diabli i sa tak napiete ze nie moge ich dotknac. Nie wiem dlaczego tak jest (prl w normie) i czy juz mi tak zostanie. Mysle, ze brak bolacych piersi nie jest zadnym niepokojacym sygnalem, ja sie tym w kazdym razie nigdy nie przejmowalam. Nie masz czego zazdroscic Odpowiedz Link Zgłoś
maretina nalo;) 30.06.04, 10:29 ja tez po ciazach tak czuje, z tym, ze po poronieniu wyszla za wysoka prl a piersi zaczely byc takie po obnizeniu jej. Odpowiedz Link Zgłoś
siorb Re: bolące piersi 30.06.04, 12:40 cześć, podłączę się pod ten wątek, bo chcę zapytać o bolące sutki, piersi zawsze mnie bolały parę dni przed @, a teraz, w ostatnim cyklu, nie mogę dotknąć sutek, zaczęło się od m.w. 9-10 dc (wtedy (chyba?)była owulacja), i tak do dziś 13 dc. Od 8 dc przytulaliśmy się z mężem, może..może..nie chcę zapeszać. Powiedzcie dziewczyny, czy któraś z Was miała podobnie? Z góry dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
azalea Re: bolące piersi 30.06.04, 16:48 O, dobrze że tu trafiłam - ja mam to samo, ból dotkliwy, obrzmienie, szczególnie sutków od mniej więcej 8-15 dnia. Czy bolące sutki mogą być objawem owulacji ??? Czy może jakichś nieprawidłowości hormonalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: bolące piersi IP: *.toya.net.pl 30.06.04, 17:10 to znalazlam w artykule cytowanym na Bocianie, ale nic tam nie pisza o pierwszej fazie cyklu, tylko o II: U wielu kobiet wysoki poziom prolaktyny przyczynia się do nasilenia objawów tzw. zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Dolegliwości związane z cyklem menstruacyjnym wpisane są w naturę kobiety, jednak jeżeli dochodzi do obrzęku i bolesności piersi, bólów głowy, nudności oraz stanów przygnębienia, aż do depresji włącznie mamy do czynienia z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Jeżeli opisany stan pojawia się przez kilka kolejnych cykli należy skorzystać z konsultacji lekarza ginekologa tym bardziej, że za występowanie powyższych objawów mogą być odpowiedzialne i inne hormony. Przykładem może być wspomniane uczucie bolesności i obrzęk piersi, do czego przyczyniają się również zaburzenia wydzielania jednego z hormonów płciowych - progesteronu. W drugiej połowie cyklu miesiączkowego stężenie progesteronu wzrasta. Jeżeli dochodzi do zaburzeń w jego wydzielaniu, jednym z objawów jest właśnie wstrzymywanie płynów w piersiach i ich nadwrażliwość. Badania diagnostyczne (USG, mammografia) wykonane w tym okresie są mało wiarygodne, dlatego też powinno się je wykonywać tylko w pierwszej połowie cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś