Dodaj do ulubionych

bolące piersi

29.06.04, 22:19
hej dziewczyny, napiszcie jak to jest u Was, czy bola Was piersi w ii fazie
cyklu? moze ktoras z Was wie od czego to zalezy? mnie nic nie boli i sie nad
tym zastanawiam bo wiekszosc chyba cos odczuwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: ecik Re: bolące piersi IP: *.innsoft.com.pl 30.06.04, 08:57
      ja do tej pory nigdy nie miałam tej przypadłosci. Jedynie szalenie bolesne
      miesiączki (nie dawałam rady BEZ środków przeciwbólowych). Jednak teraz - nagle
      zaczęły mnie boleć. Sama nie wiem czy to dobrze, czy to źle ...
      • lidek0 Re: bolące piersi 30.06.04, 09:29
        Bolesne meisiączki to problem dla lekarza, powinnas o tym mu powiedzieć. Bolące
        piersi to może być podwyższona prolaktyna, lub napięcie przedmiesiączkowe.
        • Gość: nalo Re: bolące piersi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.04, 10:27
          Mnie nigdy piersi nie bolaly przed @. Zaczely bolec jak bylam w ciazy (i to
          zaczelam je czuc juz w kilka dni po zaplodnieniu!). Od czasu kiedy poronilam,
          przed miesiaczka bola jak diabli i sa tak napiete ze nie moge ich dotknac. Nie
          wiem dlaczego tak jest (prl w normie) i czy juz mi tak zostanie. Mysle, ze brak
          bolacych piersi nie jest zadnym niepokojacym sygnalem, ja sie tym w kazdym
          razie nigdy nie przejmowalam. Nie masz czego zazdroscic wink
          • maretina nalo;) 30.06.04, 10:29
            ja tez po ciazach tak czuje, z tym, ze po poronieniu wyszla za wysoka prl a
            piersi zaczely byc takie po obnizeniu jej.
    • siorb Re: bolące piersi 30.06.04, 12:40
      cześć,
      podłączę się pod ten wątek, bo chcę zapytać o bolące sutki,
      piersi zawsze mnie bolały parę dni przed @, a teraz, w ostatnim cyklu, nie mogę
      dotknąć sutek, zaczęło się od m.w. 9-10 dc (wtedy (chyba?)była owulacja), i tak
      do dziś 13 dc. Od 8 dc przytulaliśmy się z mężem, może..może..nie chcę
      zapeszać. Powiedzcie dziewczyny, czy któraś z Was miała podobnie? Z góry dzięki
      za odp.
      • azalea Re: bolące piersi 30.06.04, 16:48
        O, dobrze że tu trafiłam - ja mam to samo, ból dotkliwy, obrzmienie,
        szczególnie sutków od mniej więcej 8-15 dnia. Czy bolące sutki mogą być objawem
        owulacji ??? Czy może jakichś nieprawidłowości hormonalnych?
    • Gość: Nika Re: bolące piersi IP: *.toya.net.pl 30.06.04, 17:10
      to znalazlam w artykule cytowanym na Bocianie, ale nic tam nie pisza o
      pierwszej fazie cyklu, tylko o II:

U wielu kobiet wysoki poziom prolaktyny przyczynia się do nasilenia objawów
      tzw. zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Dolegliwości związane z cyklem
      menstruacyjnym wpisane są w naturę kobiety, jednak jeżeli dochodzi do obrzęku i
      bolesności piersi, bólów głowy, nudności oraz stanów przygnębienia, aż do
      depresji włącznie mamy do czynienia z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
      Jeżeli opisany stan pojawia się przez kilka kolejnych cykli należy skorzystać z
      konsultacji lekarza ginekologa tym bardziej, że za występowanie powyższych
      objawów mogą być odpowiedzialne i inne hormony. Przykładem może być wspomniane
      uczucie bolesności i obrzęk piersi, do czego przyczyniają się również
      zaburzenia wydzielania jednego z hormonów płciowych - progesteronu. W drugiej
      połowie cyklu miesiączkowego stężenie progesteronu wzrasta. Jeżeli dochodzi do
      zaburzeń w jego wydzielaniu, jednym z objawów jest właśnie wstrzymywanie płynów
      w piersiach i ich nadwrażliwość. Badania diagnostyczne (USG, mammografia)
      wykonane w tym okresie są mało wiarygodne, dlatego też powinno się je wykonywać
      tylko w pierwszej połowie cyklu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka