Dodaj do ulubionych

scd defragmentacja dna plemnika

21.11.12, 20:26
witam w klinice w ktorej zamierzamy zakwalifikowac sie do invitro z sukcesem (poznan) oczekuja tego wlasnie badania na 1 sza wizyte , nie wiem o co w tym chodzi na czym polega ono wiem tylko ze wynik jest w procentach .troche sporo kosztuje -270 zl . czy ktos moglby mi wytlumaczyc na czym to polega i co wnosi do invitro takie badanie . dziekuje
Obserwuj wątek
    • teligo Re: scd defragmentacja dna plemnika 22.11.12, 10:17
      To jest badanie genetyczne, określa stopień nieprawidłowości w DNA plemnika.
      Do ivf (o ile dobrze myślę) badanie to jest potrzebne ponieważ wyniki powyżej normy zmniejszają szanse powodzenia. Lekarz przy takim wyniku powinien wystymulować większość ilość komórek jajowych. Moja znajoma z takim problemem miała aż 17 komórek, zapłodniło się 14, ale rozwijały się tylko 2 zarodki (urodziła dziecko). Lekarz tłumaczył, że nieprawidłowy rozwój 12 zarodków to właśnie skutek defragmentacji.
      • kavainca Re: scd defragmentacja dna plemnika 22.11.12, 11:51
        mój mąż miał badanie chromatyny jądrowej, które w zasadzie do tego samego się sprowadzało. Wyszło, że 97% plemników niesie nieprawidłowy materiał genetyczny i nie stworzy prawidłowego zarodka. Jakims cudem zaszłam w ciąże podczas pierwszej IUI. Potem były jeszcze 2 IUI i jedno INV. Bez rezultatów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka