Dodaj do ulubionych

skuteczność IN Vitro

18.09.13, 17:38
Zastanowiło mnie bardzo jaka jest skuteczność in vitro z programu.
Jak jest prawda?
Rozumiem, że założeniem w programie jest 30 % ale z 3 próbami, więc skuteczność jest bliska 10%. To bardzo słabe wyniki mają do realizacji ośrodki. Mogą nas zapładniać w ciemno, wynik prawdopodobieństwa daje im taką skuteczność.
Czytając forum zauważam małą liczbę powodzeń, mylę się.
Macie informacje, spostrzeżenia jak to jest?
Inaczej jest w normalnym in vitro ?
pozdrawiam
monruper
Obserwuj wątek
    • kavainca Re: skuteczność IN Vitro 18.09.13, 20:37
      wejdź na statystyki poszczególnych realizatorów i wszystko będzie jasne.
      ogólnie przyjmuje się że skuteczność inv to jakieś 30-40% na cykl
      • monruper Re: skuteczność IN Vitro 18.09.13, 20:51
        kavainca napisała:

> wejdź na statystyki poszczególnych realizatorów i wszystko będzie jasne.
        > ogólnie przyjmuje się że skuteczność inv to jakieś 30-40% na cykl

Taką skuteczność mają z wolnego rynku, ja mam wątpliwości co do skuteczności INV rządowego. Muszą mieć 30% na 3 podejścia - to mało.
        Masz wiedzę kavainca gdzie (jak) do tych statystyk dotrzeć?
        • piotrek_milewski Re: skuteczność IN Vitro 18.09.13, 21:43
          kliniki na stronie publikują swoje osiągi
          nie sądzę aby najlepsze ośrodki w regionie, bo najczęściej te dostały kontrakty, mogły sobie pozwolić na fuszerkę.
          Powiedziałabym nawet, że statytyki na NFz powinny byc wyższe, bo odpadają pary po poronieniach i z niskim amh.
          Ośrodki, które znam w łodzi (Salve i gameta) od dawna mają kontrakty z NFZtem np na badania prenatalne po 35rż (ganeta), na HSG, histeroskopię czy na wielu specjalistów nie związanych z niepłodnością, leczenie onkkologiczne itp (salve)
          • kavainca Re: skuteczność IN Vitro 18.09.13, 21:44
            fuck,
            z konta męża napisałam uncertain
            będzie zachwycony
    • marygirl Re: skuteczność IN Vitro 19.09.13, 11:24
      Statystycznie skuteczność 20% na cykl czyli jak w naturze,ale to tylko statystyka
    • gg0039 Re: skuteczność IN Vitro 21.09.13, 22:51
      z tego co się orientuję to faktycznie w klinice w której robiłam pierwsze podejście to jak do tej pory skuteczność 10%. Ale czego się spodziewać jak dla mnie ten program to nie tworzyli lekarze tylko księża wraz z politykami bo jak można było ograniczyć zapłodnienie komórek do 6 szt a kobietą do 35 roku podawać 1 szt to wymyślili jacyś idioci. Myślę że większość lekarzy ma takie samo zdanie jak ja.
      • monruper Re: skuteczność IN Vitro 23.09.13, 20:44
        Gdzie znajdę informację ile komórek może być zapładnianych. ?
        Ja na szczęście"" jestem po 35 latach i mogę przyjąć 2 smile

Zabronione jest więcej komórek zapłodnić?, można dopłacić np. czy jest wprost zakaz takich praktyk.
        Proszę o informację jeśli posiadacie.
        monruper
        • flisa3 Re: skuteczność IN Vitro 23.09.13, 21:06
          Ja też właśnie doczytałam, że po 35 roku życia można dwie przetransferować i się teraz zastanawiam czy nie przesunąć procedury bo w styczniu skończę 35. Co o tym myślicie?
          • monruper Re: skuteczność IN Vitro 23.09.13, 21:50
            www.premier.gov.pl/files/program_leczenie_nieplodnosci_metoda_zaplodnienia_pozaustrojowego_na_lata_2013_2016.pdf
            wg załącznika, u pacjentek po 35 roku życia nie ogranicza się liczny zapładnianych komórek, transfer może ulec zwiąkszeniu do 2 - to przemawia za faktem korzyści z wieku.
            Wiadomo, że lepiej byłoby 1 komórka i 1 szczęśliwa.
        • gg0039 Re: skuteczność IN Vitro 01.10.13, 22:54
          zapładniają 6 komórek ale do 35 roku życia podają 1. Z tego co kiedyś rozmawiałam z profesorem to można zapłodnić na własny koszt wszystkie ale jest to drogi interes i wychodzi nie wiele mniej niż in vitro prywatnie. Profesor nam raczej odradzał.
    • kavainca Re: skuteczność IN Vitro 24.09.13, 10:53
      aurri,
      widzę, że szału nie ma
      • zosia9 Re: skuteczność IN Vitro 03.10.13, 08:42
        Jeżeli chodzi o moje doświadczenia to jak poinformował mnie lekarz skuteczność to 40 %, mówimy oczywiście o transferach. Ja miałam podane 2 zarodki ( byłam wtedy w wieku 33 lat) od 35 lekarz podawał 3. Decyzje podejmował na podstawie amerykańskich procedur bo u nas prawa żadnego nie ma. Oczywiście były to zabiegi nierefundowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka