Dodaj do ulubionych

Niregularne cykle a brak owulacji

IP: *.oborniki.net / *.oborniki.net 06.08.04, 09:06
Witam
Moje cykle są bardzo nieregularne najkrótszy trwał ok. 28 dni natomiast
najdłuższy ok 65 dni.
wczoraj dowidziałam się od gina że przy tak nieregularnych cyklach nie ma
mowy o owulacji.
Co o tym sądzicie?
Dodam tylko że wyniki moich badań są dobre.
Obserwuj wątek
    • aquarius72 Re: Niregularne cykle a brak owulacji 06.08.04, 09:23
      Wydaje mi się, że niekoniecznie. Może być tak, że niektóre Twoje cykle
      (szczególnie te długie) mogą być bezowulacyjne. Mogą, ale nie muszą. To, że
      niektóre są długie może wynikać z faktu, za coś zaburza dojrzewanie pęcherzyków
      i trwa ono bardzo długo, a owulacja może następować późno (II faza cyklu trwa
      zawsze tyle samo).
      Jeśli masz samozaparcie możesz spróbować mierzyc temperaturę i obserwować śluz.
      Aby wiarygodnie stwierdzić, że nie ma owulacji należałoby zrobić USG.
      • neja Re: Niregularne cykle a brak owulacji 06.08.04, 09:33
        Słuchaj ja mam dokładnie takie same cykle. Dwóch gin mnie oglądało i żaden
        kategorycznie nie powiedział że nie ma owulacji. Teraz zażywam estrogeny i
        luteinę na wyrównanie i czekam z niecierpliwością (27 dc.) czy coś się pojawi.
        Bez monitoringu nie można tego stwierdzić. Mało tego, mama mojej koleżanki też
        miała takie cykle i ma trzy zdriwe córki, moja mama też nieregularne i ma mnie -
        nie ma takiej prawidłowości !!!
    • Gość: Tosia Re: Niregularne cykle a brak owulacji IP: *.oborniki.net / *.oborniki.net 06.08.04, 10:22
      No więc właśnie ja monitoring miałam robiony w czsie jak rozwijał się pęcherzyk
      a później jak już pękł i w zatoce pozostał tylko płyn dlatego też wypowiedz
      gina bardzo mnie zdziwiła że u mnie nie ma owulacji czyli albo ktoś próbuje mną
      manipulować albo nie wiem co sie dzieje
      • ewa.analityk1 Re: Niregularne cykle a brak owulacji 06.08.04, 11:43
        jeżeli na USG wychodzi, że pęcherzyk pęka i jest ok wymiar i endometrium to
        owulacja jest. A napisz wyniki badań jakie robiłaś. Mi się wydaje, że większość
        tu osób ma nieregularne cykle, a owulacja jest wprawdzie ruchoma czyli ciężko
        trafić ale jest
      • maretina Re: Niregularne cykle a brak owulacji 06.08.04, 12:12
        Gość portalu: Tosia napisał(a):

> No więc właśnie ja monitoring miałam robiony w czsie jak rozwijał się
        pęcherzyk
        >
        > a później jak już pękł i w zatoce pozostał tylko płyn dlatego też wypowiedz
        > gina bardzo mnie zdziwiła że u mnie nie ma owulacji czyli albo ktoś próbuje
        mną
        >
        > manipulować albo nie wiem co sie dzieje

wyglada na to, ze owu byla, zmien gina. tracisz z nim czas.
    • maretina Re: Niregularne cykle a brak owulacji 06.08.04, 12:11
      wcale nie. jest tylko duze prawdopodbientwo, ze sa zaburzenia owulacji. mozesz
      miec pecherzyk, ktory nie peka, mozesz a malo progesteronu w drugiej fazie i
      miec owulacje a cykle beda dlugie, mozesz miec pozna owulacje na skutek np.
      wysokiej prolaktyny lub zaburzen hormonow tarczycy i wtedy caly cykl jest dlugi.
      zrob baania hormonow i nie panikuj. gina na wstepie zmien. pieprzy trzy po
      trzysmile
      • Gość: nina79 Re: Niregularne cykle a brak owulacji IP: *.waw.sa.gov.pl 06.08.04, 12:25
        Mój lekarz tez twierdził, iż nie występuje u mnie owulacja. Później okazało
        się, iż jak najbardziej mam owulację. Natomiast długie cykle to objaw zaburzeń
        hormonalnych. Moim zdaniem Maretina ma rację najlepiej zmień ginekologa, bo z
        tym tracisz tylko czas.
    • mamalgosia Re: Niregularne cykle a brak owulacji 06.08.04, 13:42
      a co to za pomysł????
      nigdy nie słyszałam o tym, żeby nieregularność cyklu świadczyła obraku
      owulacji!!
      • Gość: qqq Re: Niregularne cykle a brak owulacji IP: 80.51.242.* 06.08.04, 14:00
        Im bardziej nieregularne cykle tym prawdopodobienstwo braku owulacji czy
        owulacji nieefektywnej jest wieksze. Im dłuzszy cykl tym szansa na
        zagniezdzenie mimo jajeczkowania i poczecia jest mniejsza.
        Ale zdarzaja sie udokumentowane przypadki poczecia w bardzo nietypowych
        terminach.
        • ewa.analityk1 Re: Niregularne cykle a brak owulacji 06.08.04, 14:05
          miałam raz dziewczynę, co owulację miała w 51 dniu !!! testów zużyła full, aż
          moi głupio było ale nie testowała codziennie tylko co 3 dni czekając na
          pojawienie 2 kreski i zaszła !!! o dziwo. Miała PCO, na amerykańskich stronach
          znalazłam dużo wykresów z późną owulacją i ciążą
    • aggie2 Re: Niregularne cykle a brak owulacji 09.08.04, 06:01
      tez mam takie cylke i zaszlam za pierwszym staraniem,raz okolo 40 dnia cylku
      drugi 25 dzien cylku , dwie nieudane ciaze,piewsza stracialam w 6 tyg,druga w
      20 tym,lekarz mi powiedzial,ze w wiekszosci gdy do zaplodnienia dochodzi tak
      pozno w cyklu,to w jego praktyce niestety cziaze koncza sie niedobrze,polecil
      mi wywolywac jajeczkowanie,zapytaj sie swego lekarza co o tym sadzi,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka