Dodaj do ulubionych

bakterie w nasieniu, posiew

27.10.13, 22:49
witam , mam taki problem...dwukrotnie robił mąż badanie na liczbę plemników i wyszły kiepskie raz 4ml w tym 500 tyś po upłynnieniu, potem miał 2 ml po upłynnieniu 200 tyś. Badania hormonów były jak lekarz powiedział super testosteron wręcz do pozazdroszczenia, krew też nic nie wykazała, nie ma żylaków, przebytych chorób. Lekarz powiedział najpierw o inseminacji a po drugiej wizycie cytuje "jest mi bardzo przykro...żadna inseminacja tylko in vitro i to jeszcze nie wiem czy się państwu opłaca". Ja przeżyłam załamanie nerwowe. ale nie o mnie mowa. Pytam was drodzy forumowicze gdzie mogę jeszcze szukać przyczyny? zaznaczam mąż nie pali, pije od święta i trenuje codziennie na siłowni dlatego że ma siedząca prace jak prawie każdy. Tak czytam fora i co jakis czas trafiam na słowo posiew nasienia, bakterie w nasieniu. czy robiąc badanie nasienia tam gdzieś na wynikach było to zapisane pod jakąś nazwą a ja nie mogę odszyfrować że tych bakterii u męża jednak nie było i że już nie ma nadziei? czy po prostu lekarz nam o tym nie powiedział że to może jakas bakteria niszczy plemniki bo chciałzarobić na zabiegu in vitro? może to wszystko piszę w nerwach ale szukam, nie chce sie poddać.

inf którą znalazłam w necie: Badanie płodności u mężczyzn najczęściej zaczyna się od badania spermy. Można je przeprowadzić równocześnie z posiewem nasienia i ewentualnym antybiogramem. Badanie spermy ocenia pod mikroskopem plemniki i określa ich ruchliwość, ilość i budowę. Określane jest także pH spermy i czas jej upłynnienia. W przypadku, jeśli wynik jest w jakiś sposób nieprawidłowy, stosuje się posiew nasienia, aby sprawdzić, czy nie przyczynia się do tego infekcja.
Obserwuj wątek
    • 3trzydziestka Re: bakterie w nasieniu, posiew 28.10.13, 19:27
      Według mojej wiedzy, prócz podstawowego badania nasienia, warto wykonać też morfologię nasienia, która pokaże ile procent plemników ma prawidłową budowę, a także jeśli wynik wyszedł zły można zrobić posiew, który nie jest rutynowo zlecany. Przeważnie wyniki podstawowego badania nasienia są "od ręki", po godzinie. Natomiast na morfologię i posiew należy poczekać kilka dni, bo wówczas nasienie jest "hodowane" w warunkach tlenowych (albo beztlenowych, ale to nieistotne) i wychodzi, czy wyhodowały się bakterie, czy nie.
      Powodzeniasmile
      • chryseis Re: bakterie w nasieniu, posiew 01.11.13, 09:18
        Bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło krótko rzetelnie i na temat. Dziękuję smile
        • wielorak Re: bakterie w nasieniu, posiew 08.11.13, 13:16
          jak na wyniku nic nie znalazłaś, to chciałam cię uspokoić, że nie szyfrują jakoś tej informacji, u nas na samym końcu w uwagach było napisane: "obecność bakterii"
          • chryseis Re: bakterie w nasieniu, posiew 19.11.13, 22:44
            no właśnie, a u nas nic nie było. Tak na swój prosty rozum, wyniki ok, w moczu nie ma bakteri, hormony ok...potem się wczytuje o tym że moze jakaś bakteria powodować przyczynę małej produkcji plemników ale nikt o tym nie mówi...kurcze sama mam studiować medycynę? lekarze na prawdę często nie wierzą że można coś zdziałać, coś może być przyczyną. Kazał mężowi brać silne leki wpływające na produkcję plemników ale powiedział że próba wątrobowa jest lekko podwyższona i jest ryzyko bo leki nie są dobre dla wątroby. Pomyślałam znowu...może to wina wątroby? produkuje jakieś szkodliwe substancje...źle oczyszcza krew...nie wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka