Dodaj do ulubionych

ile razy in vitro?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.04, 12:00
cześć dziewczyny, walczymy o nasze maleństwo od ponad dwóch lat. w tym czasie
mieliśmy osiem inseminacji i właśnie okazało się, że nasze pierwsze podejście
do in vitro się nie udało. powiedźcie, ile razy próbowałyście tą metodą zajść
w ciążę (albo wasze znajome próbowały)? za którym razem się udało? ile razy
to ma w ogóle sens? zastanawiamy się teraz z mężem, co zrobić; lekarz namawia
nas na kolejne ivf możliwie najszybciej. nie mamy mrozaczków, więc cała
zabawa od początku... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: ile razy in vitro? 24.08.04, 13:03
      kochana JO! bardzo mi przykro, ze sie nie udalo, ale z tego co czytam, slysze
      itp., to najlepsze efekty (w postaci urodzenia dzidziusia - bo samo zajscie to
      jeszcze malo wink) sa po drugim podejsciu, wiec teraz beda najwieksze szanse!
      osobiscie mysle, ze do trzech razy sa rowne szanse - kazda po ok 30%! kazde
      kolejne, po trzecim, podejscie to niestety mniejsze szanse - przynajmniej tak
      mowia lekarze! a kliniki chca robic ivf do 6 razy! pozniej sa podobno bardzo
      niechetni wink ale pary, ktore sa w stanie i tak dalej probuja, i rowniez
      zachodza... nie pztrzcie na statystyki, tylko mowcie sobie, ze tym razem sie
      uda i koniec wink
      zycze Wam tego z calego serca!! ja tez podchodze drugi raz!
      p.s. mowi sie, ze po pierwszej stymulacji nalezy odczekac trzy cykle!
      pozdrawiam cieplutko!
      • Gość: jo Re: ile razy in vitro? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.04, 14:06
        bardzo tobie dziękuję, PIEGOOSKU, za wsparcie! ja mam dzisiaj doła, bo w
        zeszłym tygodniu dowiedzieliśmy się, że się nie udało, a teraz
        coraz "dogłębniej" to do nas dociera... na początku naszyh starań myśleliśmy,
        że to kwestia dwóch, trzech miesięcy, góra pół roku, a tu już przeszło dwa lata
        i nadal nic... z tym ivf naprawdę wiązaliśmy duże nadzieje... jestem po prostu
        ciekawa, jak inne kobiety to wszystko znoszą, bo ja chyba jestem "ciężkim
        przypadkiem" i jest mi z tym cholernie trudno! dziękuję i pozdrawiam wszystkie"
        invitrówki"
        • Gość: Tofficzek Re: ile razy in vitro? IP: *.net.autocom.pl 24.08.04, 17:45
          Bardzo mi przykro sad(, doskonale wiem co czujesz! Przechodziłam w zeszłym
          miesiącu przez to samo sad(( Najpierw mieliśmy 6 nieudanych IUI, teraz pierwsze
          ivf i też porażka. Jedynie dzięki ivf poznaliśmy przyczyne niepowodzeń, mam
          zbyt grubą otoczkę wokół zarodka, żeby mógł samodzielnie się z niej wydostać
          podczas implantacji. Niestety i AH nie pomogło, a zarodki były srednie, więc
          cóż, trzeba walczyć dalej! Na początku października wybieram się po mrozaczki
          (mam jeszcze 3), a jeżeli się nie uda, to zdecydowaliśmy się na początku roku
          podejść jeszcze raz do pełnego programu. A potem i trzeci, jeśli będzie taka
          potrzeba! smile
          Życzę Ci dużo siły i wiary w to, że w końcu się uda!
          P.S. Piegoosku i Tobie również życzę z całego serca doczekania się upragnionego
          dzidziusia, śledzę Twoje zmagania i gorąco Ci kibicuję! smile)

pozdrawiam
          • Gość: jo Re: ile razy in vitro? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.04, 11:20
            dziękuję Wam wszystkim za informacje, no i za wsparcie! ja również się z Wami
            bardzo bardzo solidaryzuję. doskonale wiem, co czujecie przy kolejnej porażce i
            też jest mi smutno. niestety nie wiem jeszcze, co się czuje, gdy się uda... to
            uczucie nie było mi jeszcze dane i mam nadzieję, że kiedyś je poznam.mamy
            zamiar wystartować do kolejnego ivf najszybciej, jak tylko będzie można.
            pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!jo
    • dinawka Re: ile razy in vitro? 24.08.04, 18:46
      Mi sie udało za trzecim ICSI. Po drugim byłam tak zdołowana że myślałam że to
      juz koniec naszych szans na dziecko. Odczekaliśmy rok i udało się !
    • Gość: cetka Re: ile razy in vitro? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.04, 22:27
      rekordzistce sie udalo za 11 razem. nie slyszalam o limicie na inv, w
      przeciwienstwie do iui, gdzie po pewnym czasie nie ma juz sensu.
      • Gość: Kama Re: ile razy in vitro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 23:44
        No tak ,tylko jak długo można się tak stymulować -przecież to ogromna
        ingerencja dla organizmu i nie obojętna dla zdrowia ? O kasie nie wspomnę (ale
        to już kwestia indywidualna).
        • bella76 Re: ile razy in vitro? 25.08.04, 17:10
          Jo, trzymaj się dzielnie. To,że tak przeżywasz, to normalne, każda z nas tak
          chyba ma, w końcu po in vitro obiecujemy sobie najwięcej, bo to już ostatnia
          deska ratunku w leczeniu.
          Na pocieszenie napiszę Ci, że mi też pierwszy raz się nie udał. Potem miałam
          jeszcze mrozaczki z tego podejścia i też nic. Rozpaczałam bardzo, ale szybko
          wzięłam się w garść i stwierdziłam, że teraz raz dwa trzeba drugą próbę
          machnąćwink I trzy miesiące po pierwszej próbie znowu się stymulowałam i tym
          razem udało się od razu! ok. 15 listopada przyjdzie na świat moja wyczekana
          córeczkasmile
          Jeśli chodzi o statystyki, to podobno, tak jak pisze Piegoosek, do trzech razy
          są takie same szanse. Potem spadają na łeb na szyję, ale są też takie kobiety,
          które zachodzą za czwartym czy piatym razem.. Ale na pewno te pierwsze próby
          mają największy procent szans na powodzenie.
          Nie poddawaj się, teraz na pewno się uda!!smile
          • Gość: jo Re: ile razy in vitro? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 09:47
            hej BELLA, dzięki za dodanie otuchy! bardzo gratuluję Tobie maleństwa! to mnie
            potrzymuje na duchu, gdy widzę, że inni, którzy też walczą, odnoszą sukcesy.
            budzi się we mnie nadzieja, że może nam też się w końcu uda... najgorsze jest
            to, że ta cała procedura ivf jest taka upokarzająca, z tym całym proszeniem się
            o wszystko, czekaniem, aby dostać się do odpowiedniego lekarza itd... chyba za
            dużo narzekam, ale mam doła po tym nie udanym transferze, a strasznie byłoby mi
            miło mieć koło siebie taką małą osóbkę... pozdrawiam!
            • tekla12 Re: ile razy in vitro? 26.08.04, 10:09
              Moja córeczka jest konsekwencją czwartego icsi. I myślę, że nie tyle ilość prób
              jest ważna ile szukanie czynników odpowiedzialnych za niepowodzenie. Lekarze
              traktują ivf bardzo rutynowo i najczęściej to co im przychodzi do głowy po
              porażce to następna próba.
              Jo - to przykre, że byłaś tak źle traktowana w trakcie procedury, może
              powinnaś się zastanowić nad zmianą kliniki? Pozdrowionka T.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka