Dodaj do ulubionych

rtg a ciaza!!!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 19:11
dziewczyny, ile nalezy odczekac i czy wogole trzeba od zrobienia rtg do
zajscia w ciaze?

a wogole nie wiecie, ile rtg mozna zrobic i w jakim okresie? bo tak mi sie
zlozylo, ze musze zrobic hsg, rtg klatki piersiowej, kregoslupa i zeba.
czesc tych badan moge przelozyc, ale co najmniej 2 w 1 mcu musze zrobicsad
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: rtg a ciaza!!! 14.09.04, 20:00
      Witaj
      na pewno nie powinno sie wykonywac RTG w II czesci cyklu, bo zawsze jest
      prawdopodobienstwo bycia w ciazy, szczegolnie kiedy rozpoczelo sie juz swiadome
      starania.
      Najlepiej zdecydowac sie na RTG zaraz po miesiaczce.

pozdrawiam
      Agga + 36tyg Malenstwo smile
      • Gość: cetka Re: rtg a ciaza!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.04, 16:46
        wogole nie bralam pod uwage II fazy!!! wlasnie o to mi chodzilo, czy moge
        zrobic rtg w I fazie i zaraz za kilka dni sie przytulac na dziecko...
        • agga1976 Re: rtg a ciaza!!! 15.09.04, 16:53
          teraz juz rozumiem, mysle, ze spokojnie mozesz starac sie o dziecko w cyklu, w
          ktorym zaraz po okresie mialas wykonywane RTG

pozdrawiam
          Agga + 36tyg Malenstwo smile
    • ewa.analityk1 Re: rtg a ciaza!!! 15.09.04, 11:11
      zrób rtg zaraz po miesiączce, a starania przełóż na kolejny cykl dla czystego
      sumienia
      • Gość: cetka Re: rtg a ciaza!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.04, 23:11
        kurcze, ale ja wlasnie wolalabym od czystego sumienia konkretna wiedze, bo jak
        pisalam wczesniej - skumulowalo mi sie tych rtg tyle, ze musze rozlozyc na
        kilka miesiecy. nie chce tracic kilku mcy i nie starac sie o dziecko, pod
        warunkiem, ze to bezpieczne...
    • Gość: Kasia Re: rtg a ciaza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 17:17
      Kiedys pytalam swojego lekarza i powiedzial ze mozna w i fazie cylku i
      promienie RTG nie kumuluja sie, wiec nie zaszkodzi ew. ciazy. Kasia
      • tekla12 Re: rtg a ciaza!!! 15.09.04, 23:55
        A czy wiadomo jaka jednorazowa dawka promieniowania jest szkodliwa i jakie
        konsekwencje może powodować jej przekroczenie? I po co w takim razie te ciężkie
        ołowiane fartuchy zakładane w czasie prześwietlenia zęba?
        • agga1976 Re: rtg a ciaza!!! 16.09.04, 08:32
          mysle, ze sa okreslone normy dopuszczalnych jednorazowych dawek, jesli Cie to
          interesuje to zapytaj radiologa lub poszperaj w internecie
          jesli chodzi o fartuchy, to zawsze nalezy stosowac srodki ostroznosci, nawet
          jesli dawka jest bezpieczna- to przeciez naturalne

pozdrawiam
          Agga + 37tyg Malenstwo smile
        • Gość: Misiaczek Re: rtg a ciaza!!! IP: *.stomilsanok.pl / 212.244.181.* 16.09.04, 08:38
          Może to skonsultyjesz z lekarzem... tak dla świętego spokoju, a nóż widelec
          może coś być nie tak, a potem możesz tego żałować.

Bardzo Cię pozdrawiam....
          • Gość: mała Re: rtg a ciaza!!! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.04, 09:12
            Niektórzy lekarze tewierdzą,że mozna inni wręcz zabraniają ja odłożyłam
            starania na kolejny cykl
        • Gość: Kasia Re: rtg a ciaza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:57
          Olowiany fartuch przy przeswietlaniu zeba jest by ochronic tarczyce, choc
          wiazka "leci" punktowo. Amerykanie podobno cykaja zdjecia zebow kobietom w
          ciazy wychodzac z zalozenia ze przy dobrym sprzecie nie rozprasza sie. U nas
          lekarze sa bardziej ostrozni i chyba slusznie. Wiem to od mojego dentysty. Jest
          taki super ze szkoda ze nie jest ginekologiem. Chociaz zeby tez sa troche
          intymne. smile)) K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka