Dodaj do ulubionych

duphaston 16-25dc ??????

17.09.04, 09:34
Lekarz zapisal mi duphaston 2x1 i bromergon 0,5 na noc
Mam czeste bole glowy, dlugie cykle,skaczace tempki, owulacje po 20dc
plamienia przed @, mam za soba poronienie i staram sie o dziecko od 4 mies
Kochaniutkie zadam wam pytanko czy duphaston mam odstawiac 25dc?? a gdybym
tak byla w ciazy?? a jesli cos pokickam jak bede brac dluzej??
Poradzcie cos, pozdrawiam gagat
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: duphaston 16-25dc ?????? 17.09.04, 10:39
      Gagatku ,tak samo jak TY biorę duphaston ,nawet w tych samych dnaich cyklu.Ja
      odstawiam duphaston i jesli @ by nie przyszła to robię test lub betę.Wiem że w
      tym cyklu mogę spokojnie odstawić duph bo fasolki i tak niema .Myslę że jeśli
      na te parę dni się odstawi to może nic sie nie stanie.Ale jesli zrobi się test
      to człowiek ma pewność że może z czystym sumieniem odstawić lek.Wybór nalezy do
      Ciebie.Ja bym chyba zrobiła test smile)))

Chcę zajść tak jak słoneczko.
      • tekla12 Re: duphaston 16-25dc ?????? 17.09.04, 10:55
        Trochę to dziwne - duphaston podany przed owu ją hamuje, a ty zaczynasz go brać
        na 4 dni przed? Duphaston standardowo podaje się w 16-25, czyli dwa dni po owu.
        Co do odstawienia to też problem, bo 5 dni po owu test ciążowy jeszcze nic nie
        wykaże. Na twoim miejscu zapytałabym gina, czy na pewno wie co robi.
    • bakalinka Re: duphaston 16-25dc ?????? 17.09.04, 17:42
      No właśnie dziewczyny ja też mam problem z tym lekiem. Mam długie cykle, owu
      wypada około 37 dnia cyklu a mi lekarz przepisał duphaston od 16-25 dnia
      cyklu . Czy to ma wogóle sens?????? Proszę odpowiedzcie mi smile
    • Gość: Doda Re: duphaston 16-25dc ?????? IP: 213.77.14.* 18.09.04, 19:08
      Dziewczyny pytałam ginekologa duphaston nie hamuje owulacji a gdy zajdzie sie w
      ciaze to ją podtrzymuje !!!!!!!!!!!!!!
      • maretina Re: duphaston 16-25dc ?????? 18.09.04, 19:41
        Gość portalu: Doda napisał(a):

> Dziewczyny pytałam ginekologa duphaston nie hamuje owulacji a gdy zajdzie sie
        w
        > ciaze to ją podtrzymuje !!!!!!!!!!!!!!
        ja tez pytalam. duphaston to progesteron, hormon wydzielany PO OWULACI. jego
        wydzielanie powoduje min to, ze nie ma kolejnej owulacji w tym samym cyklu (
        chociaz o takim cudzie slyszalam, ale to znak, ze cialko zolte pierwszej
        owulacji nie pracowalo). dlatego w ciazy nie ma owulacji, bo progesteron ja
        hamuje. matko boska co za lekarzy niektore z nas majasad. progesteronu pod
        zadnym pozorem nie podaje sie przed owulacja.
        • bakalinka do Maretiny 18.09.04, 21:22
          Boże jedyny to co ja mam w takim wypadku robić??? Lekarka mi powiedziała, że
          duphaston reguluje też cykle, to może w następnym cyklu będę miała owulację
          wcześniej, bo kazała mi brać znów od16-25 jeżeli teraz ciąży nie będzie.
          • tekla12 Re: do Maretiny 18.09.04, 21:35
            Zapytaj eksperta na forum Bociana.
            • maretina Re: do Maretiny 18.09.04, 21:43
              tekla12 napisała:

> Zapytaj eksperta na forum Bociana.
              dokladnie. ja napisalam to co mowi moj ginekolog. czytalam tez materialy ze
              szkolenia lekarzy gastagenami.
              moj lekarz nie pozwala odstawic suplementacji progesteronem jesli nie wyklucze
              ciazy. zanim zaczne brac progesteron musze sie upewnic ( na usg), ze owulacja
              sie odbyla.
              progesteron mam barac 10 lub 12 dni po owu i potem oznaczyc bete. jesli jest
              ciaza, zrec dalej, jesli nie odstawiam i czekam na @.
    • nitka111 Re: duphaston 16-25dc ?????? 18.09.04, 22:33
      Brałam Duphaston przed pierwszą ciążą od16 do 25 dnia po dwóch cyklach byłam w
      ciąży dziecko urodziło się zdrowe i tak jest nadal (ma 3 lata) . Teraz staramy
      się o drugie z znów niestety z pomocą duphastonu. Jestem więc dobrej myśli.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki!
      • bakalinka do nitka 111 19.09.04, 14:15
        a jakie miałaś cykle przed tą pierwszą ciążą, tzn. kiedy wypadała ci mniej
        więcej owulacja??????
        • nitka111 Re: do nitka 111 19.09.04, 18:54
          Zawsze miałam wydłużone cykle 32 - 36 dni, więc owulacja wypadała późno około
          20 dnia. Jeśli wogółe występowała, bo lekarka stwierdziła , że mogło jej nie
          być na początku kuracji.
          Mnie tłumaczyła ,że duphaston spowoduje skrócenie cyklu i tak pożądane
          regularne owulacje.
          Pozdrawiam!
          • bakalinka Re: do nitka 111 19.09.04, 21:27
            Dzięki smile bardzo podniosłaś mnie na duchu!!!!! Już myślałam, że lekarka nie wie
            co robi, bo ja też mam długie cykle i też biorę duphaston od16 do 25 dnia
            cyklu. Mam nadzieję, że niedługo będę miała swoją fasolkęsmile))
            • nitka111 Re: do nitka 111 20.09.04, 10:06
              Trzymam kciuki i ściskam!
    • Gość: Jesica Re: duphaston 16-25dc ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 23:13
      to teraz pewnie was zdiwie to znaczy nie ja tylko moj "byly" lekarz on zalecil
      mi branie duphastonu od 12 d.c. przy cyklach 30 - 35 dniowych.
      Napewno nigdy go juz nie odwiedze, facet nie ma pojecia co robi wazna jest
      tylko kasa a uczucia innych sie nei licza.
      • Gość: aga2831 Re: duphaston 16-25dc ?????? IP: *.fish.ar.szczecin.pl 20.09.04, 11:05
        Duphaston raczej powinnaś brac po owu a nie przed ! Zgadzam się z maretiną 1
        może zrób sobie cykl monitorowany ????albo mierz temperaturę i po skoku
        zaczynaj przyjmowąć duphaston 1 ja brałam go przez rok czasu od 16 -25 dc (
        cykle były sztucznie wyregulowane) ale jestem pewna na 99% ze ani razu u mnie
        nie wystąpiła owu. Faszerowałam się tylko , wiem ze niektóre dziewczyny biorą
        duphaston dopiero po stwierdzoinej owu ( i tak jest dobrze) a nie w ciemno od
        16-25 bo tak wygodnie lekarzowi zapisać !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka