Dodaj do ulubionych

Prolaktyna, tarczyca,norprolac

08.11.04, 18:45
Dziewczyny pocieszcie! Mam problem z prolaktyną. Właśnie dzisiaj miałam
wstępną rozmowę na temat zrobienia rezonansu. ale jakoś mi się udało to
ominąć jeszcze na miesiąc. podobno koszt tego badania to ok 500zł, a nie
można tego zrobić na kasę chorych??? co mogą oznaczać wyniki w punkcie 0-1629
mIU/l (51 ng/ml), 2 godz. później -1886mIU/l (59 ng/ml. Wiem, że to
hiperprolaktynolemia, tylko jaka odmiana. podobno to gruczolak. jestem
załamana. dodam że rok temu zrobiłam operację tarczycy, brałam dawkę 50
euthyroxu, czułam się tragicznie ale tsh było 1,4 i pania doktor była
szczęśliwa, że wynik jest ok, a moje wszystkie dolegliwości miała gdzieś.
jestem stasznie na nią zła, bo jak po roku poszłam do innego lekarza, to już
w drzwiach powiedział, że ja to napewno z niedoczynnością? zwiększyła dawkę
euthyroxu do 75 i jakie było moje zdziwienie- na tej dawce moje tsh jest też
takie samo jak na 50, a czuję się o niebo lepiej. czyz to nie ironia losu???
za to prolaktyna -tragiczna, a przed operacją była w idealnej normie. mam
brać norprolak. ZASTANAWIAM SIĘ TYLKO, CZY ZAPALENIE
ZATOK I ANTYBIOTYK MOGŁY WPŁYNĄĆ TAKI WYSOKI WYNIK PROLAKTYNY??? BYŁAM 3
TYGODNIE CHORA, A
Z TEGO PONAD 2 NA ANTYBIOTYKU I ZARAZ PO SKOŃCZENIU POSZŁAM ZROBIĆ TO BADANIE.
Agna00@wp.pl
Obserwuj wątek
    • isia9 Re: Prolaktyna, tarczyca,norprolac 08.11.04, 19:31
      mam podobny problem czyli hiperprolaktynemia. również mam zrobić rezonans ale
      staram się przez kasę chorych.potrzebne jest skierowanie od lekarza pierwszego
      kontaktu do specjalisty( NEUROLOG, ENDOKRYNOLOG). ponieważ jesteś pod opieką
      endokrynologa ze względu na tarczycę to tym problemem też on powinien się
      zająć.mi neurolog powiedział że to jest właśnie problem endokrynologiczny.
      niestety jest koniec roku i lekarze nie chcą dawać skierowań na rezonans. u nas
      takie badanie kosztuje 400 zł.
      • agna00 Re: Prolaktyna, tarczyca,norprolac 08.11.04, 19:46
        Ja leczyłam się prawie dwa lata państwowo, ale straciłam zaufanie do swojej
        pani endokrynolog i teraz zaczęłam chodzić prywatnie. ta druga powiedziała mi
        to samo co piszesz ty, że niestety jest koniec roku i cienko z tymi badaniami,
        ale pozwoliła mi przesunąć tetmin tego badania, więc mam cichą nadzieję, że
        załatwi mi to badanie na kasę chorych, bo pracuje w szpitalu, a jak sie nie
        postara, to zmienię lekarza na innego. może to sarkazmu z mojej strony, ale
        specjalnie szukałam lekarza, który przyjmuje prywatnie i jednocześnie w
        szpitalu, żeby właśnie nie było takich niespodzianek!!!
        • ae_iwona Re: Prolaktyna, tarczyca,norprolac 08.11.04, 20:49
          Rozumiem ze nie kazdy ma dobra sytuacje finansowa, ale jesli moge cos
          powiedziec z wlasnego doswiadczenia...Przez dobre kilka lat leczylam sie
          panstwowo, trudno powiedziec ze to bylo leczenie hehehe, to bylaluteina na
          wywolanie okresu i gadka w stylu 'Pani jest taka mloda, jeszcze wszyskto sie
          wyreguluje' amialam wtedy 20 lat, no teraz mam 21, os 13 roku zycia czyliprzez
          7 lat nikt nic nie wiedzial, ze niby taka juz moja uroda wink Od roku lecze sie
          prywatnie, fakt kupa kasy, drogie badania, drogie leki ( tez bioreNorprolac) i
          w koncu wiem co mi jest! i moge TO leczyc,czyli lepiej przez rok wydac wiecej
          kasy niz przez kilka lat zyc w stresie ze nawet sie nie wie co nam dolega
          • janka111 Re: Prolaktyna, tarczyca,norprolac 10.11.04, 15:40
            Czy tez masz wysoką prolaktynę ?
            • ae_iwona Re: Prolaktyna, tarczyca,norprolac 10.11.04, 19:56
              nie, ale mialam, ciagle prztyjmuje norporlac i to mi pomaga utrzymac ja na
              niskim poziomie
    • warszawianka1974 Re: Prolaktyna, tarczyca,norprolac 11.11.04, 18:19
      Ja miesiąc temu mialam robiony rezonans magnetyczny mózgu. Dostalam skierowanie
      od lekarza. Przyjęli mnie, nic nie płacilam (robilam na kasę chorych).
      Myslalam, ze będę musiala czekać na to badanie nie wiadomo jak długo.. czekalam
      5 dni. Nie mam gruczolaka (wysoki poziom prolaktyny w moim przypadku nie jest z
      tym związany i w sumie nie wiadomo dlaczego jest taki wysoki - moze stres???).
      Biorę bromergon (zaczęłam od 1/2 tabl. dziennie, teraz biorę 1 talbletkę). Mnie
      też strasznie martwi ta prolaktyna, która skacze jak głupia. Powinnas
      koniecznie zrobic to badanie lepiej wiedziec, czy to gruczolak czy nie
      (nieliczne przypadki usuwa sie operacyjnie, w zależności czy jest mikro czy
      makro).
      Sciskam cie i pozdrawiam serdecznie.
      • agna00 Re: Prolaktyna, tarczyca,norprolac 12.11.04, 13:07
        U mnie prawdopodobnie przyczyną wysokiej prolaktyny jest zbyt niska dawka
        euthyroxu po operacji tarczycy. miałam różne dziwne dolegliwości, które
        świadczyły ewidentnie o niedoczynności tarczycy po operacji i to tak trwało
        sobie rok. myślę, że to jest głównym powodem, ponieważ przed samą operacja
        robiłam prolaktynę i była pośrodku normy, mimo iż miałam liczne stresujące
        przeżycia, to ster jej nie podwyższył. proszę napisz, czy leżałaś w szpitalu w
        momencie, kiedy robiłaś to badanie. tak sugerował lekarz pierwszego kontaktu i
        wtedy to badanie jest bezpłatne, w ramach nfz. a jeśli można wiedzieć, to gdzie
        robiłaś to badanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka