Dodaj do ulubionych

pytanie o endometrioze

18.11.04, 22:18
dziewczynki, jak wyglada endo przy endometriozie - ile ma mm w okresie
okoloowulacyjnym?
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: pytanie o endometrioze 18.11.04, 22:35
      wiesz ja mam endometroizę,ale endo zawsze miałam cienkie
      nie ma to chyba związku
    • asiaku Re: pytanie o endometrioze 18.11.04, 22:36
      Tyle samo co u kobiet bez endometriozy.
      Przy endometriozie problemem jest umiejscowienie tkanki a nie jej grubość.
      • yahannah powiedzcie mi coś o endo,proszę 19.11.04, 12:45
        Cześć Dziewczyny,
        Od wiosny tego roku byłam oglądana pod kątek włąśnie torbieli czekoladowej,
        ostatecznie niedawno miałam operację, niestety gadzina zajęła cały jajnik i
        musięli usunąć..
        Powiedzcie mi coś, proszę, jak to wygląda u Was? To dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam
        H
        • agnes59 Re: powiedzcie mi coś o endo,proszę 19.11.04, 19:05
          Witam.Diewczyny ja też mam endometrozę.Powiedzcie mi czy któraś już walczyła z
          tym.Chciałabym wiedzieć,czy da się ja wyleczyć i czym.Czy którejś udało się
          zajść z tą chorobą.Ja mam zmiany na lewym jajniku 19mm.Bardzo mnie to
          niepokoi.Wdodatku ostatni miałam od 26.10 do14.11 miesiączkę z dwudniową
          przerwą po środku.Czy to normalne przy tej chorobie.Do gina idę dopiero 22.11
          (jakieś 2tyg trzeba czekać na wizytę)I strasznie się denerwuję bo nie wiem o co
          chodzi.Jeśli wiecie coś na ten temat to PLIS!!!! odpiszcie.
          • yahannah Re: powiedzcie mi coś o endo,proszę 19.11.04, 19:39
            agnes69 wysłałam Ci maila, jak to u mnie wyglądało.

Dziewczyny: ktoś miał z Was jeszcze endometriozę?
          • asiaku Re: powiedzcie mi coś o endo,proszę 19.11.04, 19:50
            Spokojnie 19 mm to nie tak duzo.
            Mój pierwszy guz na jajniku miał 60mm, wtedy usuwany był laparoskopowo i
            leczony danazolem.
            Drugi 8 lat później miał 75mm średnicy. I to juz było za dużo na laparoskopię,
            trzeba było robić normalną operację z otwarciem brzucha. Potem byłam leczona
            diphereliną - 3 zastrzyki - w sumie 4 miesiące sztucznej menopauzy.
            Oba guzy miałam na prawym jajniku. Za drugim razem wraz z guzem wycięli mi 2/3
            jajnika.
            Teraz moje jajniki produkują jajka prawidłowo. Nawet ten szczątkowy.
            Najgorsze przy endometriozie jest to, że ona lubi wracać i nigdy nie wiadomo
            gdzie się umiejscowi. Dodatkowo te czekoladowe torbiele sa wredne, bo mają
            kleistą, rozlewającą się konsystencję. I przez to bardzo często pozostają po
            nich zrosty na jajowodach.
            A niedrożne jajowody to wiadomo - tylko in vitro zostaje.
            Ja sama jestem przykładem, że nawet po bardzo rozległej endometriozie mozna
            mieć jajowody drożne. Potwierdziłao to HSG po kuracji diphereliną.

Sa różne przypadki. Załam dziewczynę, która miała trzy laparoskopie w ciągu
            jednego roku z powodu nawrotów choroby.
            Mój pierwszy lekarz, który operował mnie 8 lat temu od razu mówił mi, że
            powinnam jak najszybciej starać się o dziecko, bo ciąża jest najlepszym
            lekarstem na endo. Na 9 miesiecy czynnośc jajników jest uśpiona i to wycisza
            endometriozę.
            Błędne koło: lekarstem na endo jest ciąża a endo powoduje brak ciąży.

Przy endometriozie juz zaleczonej konieczne jest HSG. Zresztą żadne leczenie
            nie ma większego sensu bez badania drożności jajowodów.

Nie martw się agnes. 19 mm to nie jest duży guz. Spokojnie czekaj na wizyte u
            lekarza, ale decyzję o leczeniu podejmij jaknajszybciej.
            Pozdrawiam
            Asia
            • yahannah asiaku: 19.11.04, 20:23
              napisałaś: "Przy endometriozie juz zaleczonej konieczne jest HSG. Zresztą żadne
              leczenie nie ma większego sensu bez badania drożności jajowodów.
              Wytłumasz, proszę , co to jest to HSG.

dzięki
              • asiaku Re: asiaku: 19.11.04, 21:22
                HSG to badanie drozności jajowodów.
                Pod obrazem rtg wstrzykiwany jest do jajowodów i maciciy płyn kontrastujacy,
                który jest od razu widoczny na ekranie. Jeśli jajowody sa niedrozne to płyn po
                prostu nie przedostaje się dalej - to tak najprościej. Ocenia sie przy okazji
                czy szyjka i macica są prawidłowo zbudowane.

Jak wrzucisz w wyszukiwarce tego forum hasło HSG to znajdziesz sporo opisów
                tego badania.
                Nie nalezy ono do przyjemnych ale da się przeżyć.
            • agnes59 Re: powiedzcie mi coś o endo,proszę 20.11.04, 00:15
              -Dzięki dziewczyny za pocieszenie.Mam nadzieję,że te 19mm szybko znikną.
              Teraz tylko czekam spokoinie na wizytę u gin.
              -Yahannah wysłałam maila.
              -Życzę wszystkim powrotu do zdrowia.
      • cetka Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 20:31
        ale jak ja sie stwierdza? badaniami z krwi, usg?
        • nuncjatka Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 20:56
          Mozna podejrzewac endometrioze podczas badania Usg (kolorowego) tak naprawde 100% pewnosc ze to jest to daje dopiero laparoskopia.

Ja jestem akurat miesiac po laparoskopi i wykryciu u mnie endo. Nie mialam zadnych objawow az nagle pojawily sie starszliwe bole brzucha i w nocy wyladowalam w szpitalu z rozpoznaniem torbieli prawdopodobnie czekoladowej. Na drugi dzien mialam laparoskopie. Wynik: torbiel czekoladowa na lewym jajniku 5/5,5 cm, drobne nacieki na prawym jajniku i rozsiane ogniska w jamie brzusznej. Usunieto mi te swinstwa, cale szczescie jajniki pozostawiono w spokoju, jajowody nie byly zaatakowane. Teraz mam przez 3 miesace brac orgametril. Potem ginekolog bedzie monitorowal jajeczkowanie i mam nadzieje zajc jak najszybciej w ciaze.

Ogolnie przy endo wazne jest jak najszybsze rozpoznanie i leczenie poniewaz im bardziej zaawansowane stadium tym bardziej atakuje jajniki i jajowody i z czasem wyleczenie nie jest mozliwe i konieczne jest ich usuniecie.
          • asiaku Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 21:24
            Tak.
            Dopiero po zabiegu wiadomo na pewno czy to jest akurat torbiel czekoladowa czy
            inne świństwo.
            • aniulekq Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 21:47
              Niose dobrą wiadomość. Z endometriozą można wygrać. Moja kolezanka po laparo
              dowiedziała się, że ma endo i nie wiadomo czy nawet invitro opłaca się
              robić.Taka była diagnoza lekarza. W następnym cyklu niespodzianak, 2 kreski na
              teście, ciążą donoszona i dziś ma ślicznego synka.
              To mi dodaje sił, bo też nalezę do waszego klubu endometriowiczek smile)

Jestem juz po 3 miesięcznej kuracji orgametrilem, przytyłam 10kg, trzeci
              tydzień czekam na @ ale będę twarada i będę walczyć!
            • ap77 Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 21:48
              Hej Dziewczynki!
              Też mam to świństwo. Zaczelo sie od bolow brzucha, a skonczylo laparoskopia.
              Innych objawow (np. nieregularnych miesiaczek nie miałam). Okazało się, ze mam
              torbiel na jajniku, uwolnione zrosty, drenaz otrzewanej. Teraz przez 6 mies.
              Dipherelina. (jestem juz po 3 zastrzyku,ufff...i jedno co moge powiedziec to
              uffff....jak gorącąsmile
              Potem chcemy sie starc o dziecko, choc go jeszcze nie planowalismy, ale teraz
              to juz nie ma na co czekac! Bledne kolo!

Duzo czytam, tutaj i na bocianie. Poznaje to cholerstwo.
              Przy okazji mam do was pytanie: czy po laparoskopii na usg, jajnik ktory
              byl "czyszcony" z torbieli byl w normie czy powiekszony? Mnie nic nie boli, ale
              wczoraj mialm usg (pierwsze po laparo.) i wyszedl dosc duzy jajnik (37 mm na 22
              mm), czy to normalne? Biore ta Dipheryline.
              Napiszcie prosze, bo sie martwie.

Pozdrawiam Was mocnosmile
              Ania
              • asiaku Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 22:04
                Uff jak gorąco!!! Haha!! Znam do dobrzesmile)
                Wszyscy dokoła w golfach a ja w koszulce i ciągle mi goracosmile) " Czy ktos nie
                mógłby otworzyć okna???"

Jajnik miałam powiększony po laparoskopii. Lekarz określał, że jest "badalny".
                Ale nic z tym nie robił. Tylko kazał przychodzic do kontroli co 2-3 miesiace.
                Wtedy jeszcze o dziecku nie było mowy.
                Teraz mam strzęp tego jajnika. Ale pracujesmile
                • jasko_mama Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 22:16
                  Ja też jestem przypadkiem, że z endo można wygrać i to nawet bardzo dużą
                  (największy guz 6x4 cm, poza tym ogniska wszędzie w jamie brzusznej) U mnie nie
                  było żadnych objawów tylko podejrzany guz w badaniu USG i znacznie podwyższony
                  czynnik CA125. Decyzja zapadła natychmiast operacja w szpitalu klinicznym z
                  bardzo dobrym badaniem śródoperacyjnym. Po operacji 6 miesięcy menopauza
                  (Zoladex), sanatorium, pierwsza miesiączka i dwie krechy na teście!!!! TEgo nie
                  spodziewała się nawet moja lekarka, która przygotowywała mnie delikatnie na
                  poważniejszą walkę o maleństwo. To naprawdę cud, który dziś ma prawie 15
                  miesięcy i chociaż czasem daje w kość to nie wyobrażam sobie życia bez niej!!!
                  Życzę Wam powodzenia i takiego samego zakończenia walki z endo jak moje!
                  pozdrawaim Basia
                  • ap77 Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 22:24
                    A co to znaczy "badalny"?
                    • jasko_mama Re: pytanie o endometrioze 19.11.04, 22:32
                      Jeszcze zapomniałam dodać, że też mam strzęp jednego jajnika i połowę drugiego,
                      ale to w niczym nie przeszkadza, prawdopodobnie ciązowy cykl dał jajeczko z
                      tego strzępu. Wazne, zeby choć trochę zostało a jajeczk jest tam napewno bardzo
                      dużo.
                      pozdro Basia
                    • asiaku Re: pytanie o endometrioze 20.11.04, 10:21
                      Też o to pytałam.
                      Lekko powiększony.
                      Lekarz mówił, że trzeba go pilnować czy nie rośnie jeszcze bardziej.
    • yahannah zastrzyki 19.11.04, 23:08
      Mi lekarz zalecił (po usunięciu 1 jajnika): dziecko dziecko i jeszcze raz
      dziecko. Albo właśnie "sztuczna" menopauza i hormoniki.
      Jak to znosicie? Czy Waszym zdaniem lepiej od razu się starać o maleństwo bez
      tych cholernych zastrzyków?

O tyciu słyszałam, o uderzeniach gorąca też...Jaka jest Wasza opinia o tym PO?

pozdrawiam
      Hanka
      • nuncjatka Re: zastrzyki 19.11.04, 23:54
        Moj gin powiedzial ze bezposrednio po laparo lepiej nie zachodzic w ciaze poniewaz lepiej jak organizm dojdzie do siebie i wszystko sie wygoi. Dlatego zalecil najpierw hormony na 3 miesiace.
    • cetka Re: pytanie o endometrioze 20.11.04, 12:06
      czegos tu nie rozumiem - skoro te endometr. mozna tak trudno wykryc - usg,
      kolorowe laparo - to nie sa zabiegi na ktore idzie sie prosto z mostu, tylko
      kieruje lekarz, ktorego cos zaniepokoilo - no i wlasnie co? pytam, bo moze i ja
      mam te czesta przypadlosc, a lekarze sa zawsze mniej dociekliwi, niz ja, ciagle
      sie myla w przepisywanych mi lekach i dawkach, na szczescie piluje tego i
      ciagle ich poprawiam.
      • ap77 Re: pytanie o endometrioze 20.11.04, 13:21
        Hej Cetka!
        Niestety na lekarzy to nie ma co liczycsad
        A endometrioza to pdstepna choroba, moze nie byc zadnych objawow, moga byc
        niewielkie. Przede wszystkim to bole podczas miesiaczek,dlugie miesiaczki, b.
        obfite, skrzepy. Jesli tworzy sie torbiel to na usg powinno ja zdiagnozowac.
        Warto tez zrobic marker CA 125 (krew), panstwowo (o ile lekarz przepisze) lub
        prywatnie (koszt ok. 30 zl). Jesli ten marker jest podwyzszony to znaczy, ze
        cos sie dzieje w jajnikach, czesto wlasnie zmiany endometrialne. Ja mialam
        38,potem 45 i roslo, az do laparo. Norma to chyba cos w okolicach: od 5 do 30.
        Czesto endo. wykrywa sie u dziewczyn,ktore lecza sie na brak potomstwa.
        Trudniej jest, gdy ktos (tak jak ja) nie staral sie o dziecko i endo. wyszla
        zupelnie przypadkiem, krzyzujac zyciowe plany. Poniewaz, teraz okazuje sie, ze
        musze sie starac o dziecko jak najszybciej i moze byc to trudne. Bledne kolo!

Ogolnie jest ciezko.
        Pozdrawiam
        Ania
        kliknij codziennie - www.pajacyk.pl!
        • cetka Re: pytanie o endometrioze 20.11.04, 14:18
          co to znaczy dlugie @? ja mam zwykle 5-dniowe, b. ofite.
          czy majac te chorobe trzeba jak najszybciej starac sie o dziecko? dlaczego? to
          rzeczywiscie moze byc pokrzyzowanie planow, jak ktos jest na innym etapie
          zycia...
          • asiaku Re: pytanie o endometrioze 20.11.04, 15:20
            >co to znaczy dlugie @?
            Moje 2 przed pierwszą laparo były siedmiodniowe i bolesne.
            Przed drugą operacją, gdzie guz był jeszcze wiekszy 2 były 3-4 dniowe i
            bezbolesne.
            Jedynym objawem był guz na jajniku.

>czy majac te chorobe trzeba jak najszybciej starac sie o dziecko? dlaczego? to
            >
            > rzeczywiscie moze byc pokrzyzowanie planow, jak ktos jest na innym etapie
            > zycia...

Trzeba się starać, bo endo wraca. Więc im dłużej zwlekasz tym wieksze
            niebezpieczeństwo, że zaatakuje Ci jajowody. Że za którymś razem wraz z
            torbielą stracisz cały jajnik. Więc jeśli się nie pospieszysz to w efekcie
            mozesz całkowicie stracić szansę na dziecko.

Wiadomo, ze to nie łatwa decyzja. Tak było ze mną. Studia, pierwsza praca.
            Facet, fajny do zabawy, niekoniecznie do małżeństwa.
            Ale szczerze mówiąc nie miałam wtedy świadomości co to za paskudztwo. I jak
            bardzo mi może stanąć na drodze do... szczęścia.
            • asiaku Re: pytanie o endometrioze 20.11.04, 15:21
              2 = @ smile)
    • yahannah Re: pytanie o endometrioze 20.11.04, 13:23
      Mi wykryli endom. na usg, oczywiście to było tylko przypuszczenie, bo yak
      naprawdę, co to, to właśnie potweirdzają badania "inwazyjne". Na usg jednak
      widać, jakiego rodzaju jest to torbiel (podobno, jak w środku jajnika wygląda
      jak śnieżek, to raczej torbiel czekoladowa, jak jest czarna, to coś innego).
      Jasne, że wyciągaj od lekarzy jak najwięcej. Czasami mam wrażenie, że oni myślą,
      że same się domyślimy...
      pozdrawiam smile
    • patyczek10 kiedy laparoskopia? 20.11.04, 16:49
    • patyczek10 kiedy laparoskopia? 20.11.04, 16:52
      mój lekarz na razie nie każe myśleć mi o endo, bo na usg nic na to nie
      wskazuje, ale trudno mi nie mysleć skoro od 2 m-cy mnie boli, czy oni kierują
      na laparo tylko wtedy, gdy są torbiele?

powiedzcie jeszcze proszę, czy ten ból w trakcie cyklu jest u Was podobny do
      tego miesiączkowego czy inny?
      • yahannah laparo 20.11.04, 16:56
        Zależy, na laparoskopię kierują w rżnych przypadkach. Torbiel, zrosty...
        Jak nie kazał Ci myśleć o endo, ma rację. Nie stresuj się na zapas.
        Bóle u każdego są barzo indywidualną sprawą - ja np. miałam tylko podczas @.

Pozdrawiam smile
      • nuncjatka Re: kiedy laparoskopia? 20.11.04, 16:59
        ja nie mialam zadnych bóli.
        • jasko_mama Re: kiedy laparoskopia? 21.11.04, 22:39
          Ja tez nie miałam w sumie żadnych objawów. @zawsze 7 dni, rzadko bolesne (1 na
          dwa lata),średnio obfite... tylko niewiadoma torbiel na jajniku i ten cholerny
          CA125-179!!! (przy normie do 35!). W sumie to już byłam przygotowana na raka
          jajnika, a tu taka niespodzianka przy operacji - na szczęście to tylko (!)
          endometrioza. Wtedy jeszcze nie wiedziałąm do końca co za choróbsko i na
          szczęście udało mi się z nią na razie wygrać, ale wiem, że lubi wracać i trzeba
          być czujnym. U mnie po operacji nie wachali się lekarze (i to trzech
          niezależnych) najpierw leczenie hormonalne, a dopiero potem ciąża. Ale nie
          zawsze tak jest to zależy od wielkości i ilości zmian.

pozdrawiam
          Basia
          • yahannah jasko_mama: 22.11.04, 09:47
            A dużą miałaś tę torbirel? I jak się czułaś po hormonach? A: z nicku wnoiskuję,
            że ciąża ze skutkiem, czy dalej się starasz smile?

Pozdrawiam
            Hanka
    • agat78 OBJAWY ENDOMETRIOZY???? 22.11.04, 10:11
      Dziewczyny kochane, powiedzcie mi coś o objawach endometriozy? Po czym moge się
      domyślić, że ta choroba mnie dotyczy. Ja mam długie i obfite miesiączki z
      przerwa w 4 dc. Miałam tez skrzepy ale jakoś prawie ustały. Ból mam tylko
      wpierwszym dniu cyklu. Chociaż odkąd pije ziółka to mniej jest bolesna.
      Powinnam iśc na laparo udrożnic lewy jajowód i sprawdzić czy nie mam endo ale
      jakoś to odwlekam.
      Będe wdzięczna za każdy wpis.
      • yahannah nie odwlekaj! 22.11.04, 13:23
        Agat, nie odwlekaj absolutnie laparo, bo przy endometriozie z mieiąca na miesiac
        jest gorzej. (Tzn, torbiel czekoladowa się powieksza podczas każdej @). Nie się
        co bać. Ja miałam laparotomię, czyli rozcinannie brzucha, bo za bardzo mi
        urosła. Leżałam z dziewczynami na sali po laparoskopii, zazdrośnie patrzyłam,
        jak się zmieniają. Pobyt przy lskopii trwa 4 dni (w zależni=ości, jak się
        czujesz), przy ltomii tydzien.
        Nie czekaj, aż Ci ta cholera urośnie duża, załatw ją od razu (no i ugrożnienie
        jajowodów też się przyda).

pozdrawiam
        • agat78 Re: nie odwlekaj! 22.11.04, 13:36
          Ale ja nigdy nie miałam problemów a torbielami. Zawsze na USG wszystko jest OK.
          Jajniki OK, ednometrium OK, owu OK. A ból @ jest tylko w 1 dc i ustępuje w
          ciągu 30 min po zażyciu ibupromu czy apapu (w zależności co mam pod ręką).
          Poczekam do stycznia. Jak nie zajde w ciągu 2 miesięcy na ziołach to zdecyduje
          się na laparo. Kupiłam juz nawet szlafrok na wypad do szpitala. Dzieki za
          porade.
          • yahannah Re: nie odwlekaj! 22.11.04, 18:12
            Ja z bólami też nie miałam problemów, tak jak Ty dokłądnie 1szy dzień, ibuprom
            (swoją drogą, słyszałam, że rozwala wątrobę, ale ja bez niego nie mogłam..).
            Za to usg mi wykazało torbiel. Jak Tobie nic nie wykazuje...To chyba nie endom.

Życzę zaciążenia smile
            • jasko_mama yahannah :-) 22.11.04, 23:57
              Pisałam juz wyżej o moim przypadku - największa torbiel ok. 6x4cm, oprócz tego
              dużo mniejszych w całej jamie brzusznej. Hormony brałam Zoladex-6 zastrzyków
              (średnio przyjemne, bo wielka igła w brzuch, zostają nawet blizny po
              wkłuciach), ale skuteczne. A objawy manopauzalne dla mnie do przejścia,
              najgorzej było po drugim zastrzyku, głownie uderzenia ciepła, a po czwartym
              byłam w sanatorium i to mi bardzo pomogło złagodzić te objawy. No a teraz
              spogladam na słodko śpiącą córeczkę - prawie 15 miesięczniaka!!! Mój cud,
              najukochńszy skarb!!!!
              pozdro Basia
              • yahannah jasko_mam 1 jeszcze 23.11.04, 00:07
                Dzięki, faktycznie, przegapiłam...
                Mam nadzieję, że wszystkie historie z endo będę się kończyć dla dziewczyn tak
                szczęśliwie, jak w Twoim przypadku.
                Dmuchnęłaś optymizmem, dzięki

pozdrawiam i Maleństwo też
                • anyaa0 Re: jasko_mam 1 jeszcze 24.11.04, 22:16
                  witam serdecznie,
                  od min 10 lat cierpie na straszliwe bole brzucha na 10 dni przed okresem, 2
                  lata temu mialam laparo bo sadzili ze mam endo, niestety endo nie bylo,
                  usuneli mi tylko zrosty po operaci wyrostka i wrocilam z takim samym bolem do
                  domu /nawet tramal na mnie nie dziala/ podczas laparo okazalo sie ze mam
                  mesniakowata macice . Nikt mi nie pomogl cierpie sobie dalej ale ostatnio
                  poszlam do gin innego i okazalo sie ze mam na 99 proc endo wewnatrz macicy i
                  tyle miesniakow ze nie ma ani jednego zdrowego miejsca na niej i jest
                  niebezpiecznie zmieniona, zapisano mi zoladex....ciekawa jestem co teraz
                  bedzie...jak sie po tym czulyscie i jak sie zmienialyscie i czy bole minely
                  jesli takowe mialyscie? ciesze sie ze znalazlam Was tutaj smile pozdrawiam
                  • jasko_mama Re: jasko_mam 1 jeszcze 25.11.04, 23:40
                    To dziwna rzecz z tymi mięśniakami, ale u mnie tez okazało się podczas
                    operacji, że miałam dwa mięśniaki na macicy, o czym wcześniej nie wiedziałam,
                    usunęli podczas zabiegu. Może to ma związek z endometriozą? Jakoś nie dróżyłam
                    tego tematu, ale pamiętam, ze lekarze się dziwili, że mięśniaki w tym wieku?
                    (30 lat)
                    Co do Zoladexu, to oprócz ceny da się przeżyć smile ja spodziewałam się dużo
                    gorszego samopoczucia, a nie było źle. Tylko byłam zła jak osa!!! Uprzedź
                    rodzinkę to łatwiej to zniosą smile)) Jesli Twoje bóle wiążą się z miesiączką to
                    ustaną, bo nie ma krwawienia, a jeśli nie to nie wiem. Jejku! ja po tramalu
                    czułam się naćpana i gadałam troche od rzeczy, a u Ciebie nawet nie uśmierza
                    bólu, straszne sad

pozdrawiam Basia

P.S. Rozważcie poważnie sanatorium po zabiegach operacyjnych i laparo, jestem
                    przekonana, że pomaga, a napewno nie szkodzi smile B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka