22.11.04, 11:46
Dziewczyny długo starające się o dzidziusia - czy przez ten cały czas
bierzecie codziennie kwas foliowy?
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Folik 22.11.04, 11:51
      ja dopiero zaczęłam (3 dni), ale też starania dopiero zaczynam; a Mężom jak
      podajecie? a cynk też chłopakom podajecie? ja tak, bo wyczytałam w zaleceniach
      dla panów podanych przez angieblue26
      • maretina Re: Folik 22.11.04, 11:54
        moj lekarz po poronieniu kazal brac po pierwszej @, starania beda chyba po 3,
        chyba ze pozwola po 2 ( oby:/)
        podobno po poronieniach zaleca sie przed zajsciem w ciaze kolejna 3 cyklesie
        pasc tym lekiem.
    • pollla Re: Folik 22.11.04, 11:52
      Ja nie staram sie długo. Ale w ramach przygotowania do ICSI mam brać codziennie
      po jednym. A mężulek dwa razy dziennie po 2 szt.
      • invicta1 Re: Folik 22.11.04, 11:54
        polla ale to jakaś szczególna dawka dla twojego Męża te 2x po 2? bo ja tak
        profilaktycznie daje mojemu 1 raz dziennie
        • pollla Re: Folik 22.11.04, 11:57
          Tak mu przepisał androlog - też się zdziwiłam, ale pytała dwa razy i 2x2. Do
          tego raz dziennie Androvit, wit. C i E. Dziewczyny na bocianie twierdzą, że
          jeszcze powinien byc Magnez i herbata z żen-szenia - ale to ostatnie to raczej
          nie do zrealizowania
          • invicta1 Re: Folik 22.11.04, 11:59
            mój nie leczy chłopaków więc może wystarczy ta 1 kapsułka, a za tym żeńszeniem
            się rozejrzę i jakby co to dam znać czy jest do kupienia; pozdrawiam
          • agnes59 Re: Folik 22.11.04, 21:47
            Właśnie też się zastanawiałam,czy brać folik skoro nie wiem kiedy i się uda.Mam
            pytanko.Jeśli facet jest zdrowy to też ma brać ten folik.
            Jeśli chodzi o żen-szeń zamiast herbatki można brać Bodymax(zestaw chyba
            wszystkich wit itp.+Zen-szeń).Dostępny w aptekach.Mój mąż bierze
            profilaktycznie.Bardzo sobie chwali,jego koledzy też.Pozdrawiam.
    • kingaolsz Re: Folik 22.11.04, 14:10
      Dziewczyny , a jaka dawka jest w jednej Waszej kapsulce? Bo widzialam kilka
      roznych opakowan z roznymi wartosciami. Wachaja sie od 300 do 800 j. I ile
      powinno sie brac optymalnie?

Kinga
      • maretina Re: Folik 22.11.04, 14:14
        jesli nie ma w rodzinie obciazonego wywiadu ( uklad nerwowy) to najmiejsza
        dawka wystarczy, chyba, ze jest anemia to wtedy lekarz sam decyduje.
    • invicta1 Re: Folik 22.11.04, 14:26
      ja kupiłam ten:
      Folik (Grodziskie Zakłady Farmaceutyczne POLFA) tabletki 0,4mg, 30 tabl.
      • kingaolsz Re: Folik 22.11.04, 19:53
        Dzieki dziewczyny.
        Ja mam 400. Wiecej w takim razie raczej nie potrzeba ( chyba) wink

Pozdr
        Kinga
    • misia50 Re: Folik 22.11.04, 21:27
      tak, mozna zazywac folik profilaktycznie- ja np. zazywalam juz 3 miesiace 1
      tbl. dziennie 800 j. ale naturalnym zrodlem kwasu foliowego sa pomarancze- juz
      jedna szklanka swiezo wycisnietego soku pomaranczowego zaspokaja 25% dziennego
      zapotrzebowania na folik
    • delta.x Re: Folik 23.11.04, 10:27
      Dzięki. Pytam bo biorę już od 14 miesięcy i wszystkie znaki na niebie pokazują,
      że nic się na razie nie zmieni i nie wiem czy można tak długo się tym
      faszerować. Pozdrawiam.
      • yowe Re: Folik 23.11.04, 14:23
        Przeciętna dobowa dieta dostarcza 600mikrogramów folianów. Niestety wchłania się
        tylko 100. Objawy uboczne ne występują nawet po podaniu dużych dawek kwasu
        foliowego, z wyjątkiem niedoboru witaminy B12 (fałszuje wyniki jej niedoboru).
        • mea8 Re: Folik 23.11.04, 16:43
          Staramy się od 6 miesięcy. W tym czsie zjadłąm już z kilogram folicu, mój mąż
          też. Na razie czekamy, dziś 28dcsmile)
    • pandziksa Re: Folik firmy Puritans Pride 23.11.04, 23:13
      Wsuwam już 8 miesięcy i z tego co wiem to folik nie szkodzi a nawet jest
      stosowany w profilaktyce chorób serca. Kup folik firmy Puritans Pride bo 250
      tabletek jest po 14 zł a nie jak nasz Folik 30 tabletek po 7 zł. Oszczędność
      duża tym bardziej, że już tak długo biorę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka