Dodaj do ulubionych

PCO a ciąża

16.12.04, 20:40
Witam!
Lekarz stwierdził u mnie PCO po badaniu USG. Nie wiem czy kiedykolwiek bedę
mogła mieć dziecko. Prosze napiszcie czy da sie to wyleczyć i zostac mamą...
Obserwuj wątek
    • mela24 Re: PCO a ciąża 17.12.04, 08:50
      Leczyłam się u gina, który podejrzewał mi pco. Zaszłam w ciąże, niestety nie
      wiedząc o tym. Źle się skończyło, bo poroniłam, ale dlatego, że nie brałam
      żadnych leków pomagających zagnieżdżeniu i rozwijaniu się ciąży. Zmieniłam
      lekarza, ten nowy powiedział mi, że dziewczyny z PCO zachodzą w ciążę, ale nie
      wiedząc kiedy. Nie martw się, wszystko będzie ok. Mnie się raz udało, teraz
      czekam na kolejną szansę od losu. Jeśli nie wyjdzie, możliwe, że będę mieć
      laparo. Po tym zabiegu szanse są ponoć bardzo duże. Pozdrawiam.
    • joisana Re: PCO a ciąża 17.12.04, 20:34
      Usg to za mało, aby definitywnie stwierdzić PCO, potrzebne są badania
      hormonalne powtórzone kilkakrotnie i monitoring cyklu, a 100% pewność
      daje dopiero obejrzenie jajników w trakcie laparoskopii. Zacznij diagnostykę
      u specjalisty zajmującego się niepłodnością. Nawet jeśli się to potwierdzi to
      bez paniki, znam wiele kobiet które mimo PCO są szczęśliwymi mamusiami,
      wielokrotnymi też. Moja Lili ma 3,5 roku, a żaden lekarz nie dawał nawet pięciu
      groszy, że będę miała dziecko bez in vitro, a zaszłam jak przestałam walczyć i
      leczyć się zupełnie, za to złożyłam papiery o adopcję, wniosek-co komu pisane
      to go nie minie wink. Myśl pozytywnie.
      • joisana Re: PCO a ciąża 17.12.04, 20:37
        I jeszcze jedno PCO, o ile je masz, jest głównie zespołem poronnym, to znaczy,
        że łatwiej zajść w ciążę niż ją utrzymać, ale jeśli się trzyma rękę na pulsie i
        pomorze organizmowi podtrzymać c. to wszystko jest dobrze.
    • cetka Re: PCO a ciąża 18.12.04, 20:06
      no pewnie karolasmile pco moze troche utrudniac zajscie, ale nie uniemozliwiasmile)))
      przykladem sa moje 3 kolezanki, a ich dzieci wcale nie sa jedynakami!
      pco nie jest uleczalne, ale dzieki odpowiednim lekom wszystko bedzie oksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka