jam_30 14.02.05, 18:46 Dziewczyny, ostatecznie zdecydowałam się na inseminację. mam pytanie, czy jesli ja jestem zdrowa, to czy bede przed inseminacją musiałą zazywać jekieś leki? Czy to toa " z marszu" dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonasz2 Re: przed inseminacją- proszę o radę 14.02.05, 20:59 Witaj! Ja zawsze brałam clo i Menogon co zwiększa ilość jajeczek i szanse na zajście w ciąże pozdrawiam iwona Odpowiedz Link Zgłoś
trzykrotka Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 11:09 Hejka wiesz jak nawet lekarz nie przepisze Ci zadnych leków to i tak musi monitorowac Twój cykl. Musi wiedziec kiedy wykonać inseminację od wielkości pęcherzeyków. A sama IUI to nic strasznego nic nie boli i trwa 3 minutki. Życze powodzenia Ania Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 11:21 nic nie boli ha mnie bolalo!!ale da sie zniesc moze tylko ja tak mialam ze niemogli wsadzic cewnika?ale po 15 minutach udalo sie w sumie to nawet fajne przezycie zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 17:59 dziękuję bardzo, i co - jesteś w ciąży po inseminacji? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrice73 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 11:41 zycze powodzenia i czekamy wszystkie na rezultaty ) Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 17:57 dzięki bardzo)) mam nadzieję że już za m-c będę po. na razie spóxnia mi się okres i miesza szyki ( może to po hsg) Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 18:03 a co jest wskazaniem do twojej inseminacji? Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 18:25 mój mąż nie ma "szybkich" plemników Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 18:32 a sluchaj, jak bedzie wygladac wasza kapacytacja, bo nam lekarz zalecil kapacytacje nie chemiczna, ale w mojej surowicy krwi-slyszalas o czyms takim- podobne wzmacnia plemniki bardziej niz kapacytacja chemiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 19:16 nie weim, nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 DO JAM-30 15.02.05, 18:32 a sluchaj, jak bedzie wygladac wasza kapacytacja, bo nam lekarz zalecil kapacytacje nie chemiczna, ale w mojej surowicy krwi-slyszalas o czyms takim- podobne wzmacnia plemniki bardziej niz kapacytacja chemiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 18:10 jam_30- czy robiłaś dodatkowao jakieś badania oprócz HSG, które przygotowują do inseminacji? Mój gin kazał zrobić pomiędzy 1-3 dn. cyklu TSH, PRL, LH FSH. Dziaj odebrałam wyniki: normy TSH 2.02 ulU/mL (0.4-4.0) FSH 6.56 mlU/ml (2.8-11.3 faza folik.) PRL 15.9 ng/ml (1.9-25) LH 6,87 mlU/ml (1.1-11.6 faza folik.) czy to dobre wyniki? wg tabeli są w normie........ Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 pattaja ty tez do iUi 15.02.05, 18:14 wyniki masz ok, a odnosnie inseminacji- to masz robic? kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: pattaja ty tez do iUi 15.02.05, 18:44 Tak w przyszłym cyklu. Teraz mam zrobić HSG i w marcu IUI Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 Re: pattaja ty tez do iUi 15.02.05, 18:46 a co masz wrogi sluz, czy nasienie? Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: pattaja ty tez do iUi 15.02.05, 18:50 ze względu na żołnierzyki - nie są w nalepszej kondycji Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 18:30 ja robiłam: PEL TSH fT4 PRZECIWCIAŁA PRZECIW RÓŻYCZCE TOXOPLAZMOZĘ USG HSG i wszystko ok a mąż robił: spermiogram TSH ft4 LH FSH E2 PRL TESTOSTERON może trzeba coś jeszcze- ale dowiem się w przyszłą środę( o ile okres nie nawali) Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 18:52 ups to trochę badań mnie i mojego mężczyznę czeka... Nie ma lekko Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 19:17 ani lekko ani tanio ale damy radę Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 Re: badania przed IUI 15.02.05, 19:00 ja mysle, ze najwazniejszym badaniem przed IUI jest HSG, hormony tez +monitoring, a u naszych kochanych facetow hormony nie sa obligatoryjne- wiadomo, jesli nasienie jest slabe i hormony sa zaburzone -to mozna zalecic leczenie(PREGNYL, maca), ale odwlecze sie termin IUI na jakies 2-3 miesiace. a tak nawiasem to fajny sie zrobil ten watek, bo mozna sie wygadac i popytac troche, rozwiac watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: badania przed IUI 15.02.05, 19:20 wątek jest dobry, słuchaj, a twój mąż robił posiew? mój nie- a ponoć się robi. Jak mu powiem to znów będzie gderał że już 3 razy musiał robić spermiogram Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: badania przed IUI 15.02.05, 19:29 Napiszę wam jaki dostaliśmy wykaz badań do inseminacji od dr Polaka: Badania dla kobiety: cytologia posiew z szyjki macicy w kierunku chlamydii Badanie dla męższyzny: ogólne nasienia posiew na 4 tyg. przd leczeniem w kierunku chlamydii przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu Dodatkowo dla kobiety i mężczyzny HIV HBs i HCV WR Badania fakultatywne dla kobiety: przeciwciała antykardiolipidowe przeciwciała w kierunku: różyczki, toxoplazmozy, cytomegali ufff to wszystko oczywiście jeśli HSG wyjdzie ok to w marcu IUI wy macie też taki zestaw???? Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: badania przed IUI 15.02.05, 19:34 ja na razie mniej, ale pewnie coś jeszcze będę musiała zrobić bardzo dużo ci zalecił a po co np HIV? Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: badania przed IUI 15.02.05, 19:44 Sama się zdziwiłam więc zapytałam po co badanie HIV? Otrzymałam informacje, że jest to zabieg, który będzie polegał na wzmocnieniu nasienia moją krwią (jak dokładnie tego nie wiem). Z drugiej strony wydaje się to logiczne, w końcu jest to zabieg gdzie dochodzi do mieszania się "płynów fizjologicznych" Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: badania przed IUI 15.02.05, 19:50 mam nadzieję że mi nie będzie kazał rboić tego wszystkiego co tobie- ja jestem okropna panikara- zaraz sobie wszystko dodaję Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: badania przed IUI 15.02.05, 19:51 Myślę, że z tym badaniem na HIV to trochę przesada. Z drugiej strony może jest to forma zabezpieczenia dla lekarza. Wolę zrobić to badanie i mieć święty spokój. Dodam, że również mi sie ten wątek podoba. Jak dla mnie jak najbardziej na czasie))) Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi18 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 20:07 witaj moja droga, opowiem Ci krótko moja historie . 2 tyg temu miałam inseminacje. Zawsze bardzo reguralne cykle. Wszystko peka w terminie. Lekarz postanowił mnie nie stymulowac tylko sam monitoring. I co? Po inseminacji pierwszy raz w zyciu pecherzyk NIE PEKŁ!!! To był koszmar , koszmar jakiego nigdy nie przezyłam. Wczesniejk miałam 2 IUI i pekał ale i tak nie wyszły. Badania zrobiłam wszystkie te co pisały dziewczyny powyzej nawet HIV. Nie wiem co powiedziec, co o tym sadzic? Z natura nie wygramy. dzisiaj dostałam okres :- ( A miałabym ładny prezent na Walentynki?! Pozdrawiam pepsi Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 20:19 baaaaaardzo mi przykro, ale jestem pewna że zjadziesz. Ja właśnie jestem rozbita- chyba się wstrzymam z inseminacją, bo mam dostać zioła od pewnej zakonnicy, które spowodowały że para nie mogąca mieć dzieci przez 11 lat- będzie je miała Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 20:21 Właśnie nie ma reguły czy lepiej stymulować czy nie! Gwarancji nie ma. Pozostaje próbować i czekać. Ja dostałam ten sam prezent na Walentynki co ty więc.... głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 20:12 my mielismy dodawane moje osocze do nasionek i chlopaki oszalaly szalaly jeszcze w probowce 2 dni jutro mija tydzien od mojej pierwszej iui Odpowiedz Link Zgłoś
jam_30 Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 20:20 no to trzymam kciuki- powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 20:30 Dziewczyny, podglądam Wasz wątek regularnie i ściskam mocno - powodzenia! Mnie dr Polak pomógł, wierzę, że Wam też się uda. Jesteście w dobrych rękach Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: przed inseminacją- proszę o radę 16.02.05, 09:22 Możesz przybliżyć jak wygląga IUI u dr Polaka? Czy wspomaga cykl CLO czy jedynie "wzmacnia" nasionka? Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: przed inseminacją- proszę o radę 16.02.05, 10:05 Od 3 dc brałam clo, a ok. 10 dnia zastrzyki z menogonu - w sumie wzięłam ich 4 - 5. Na początku miałam bodaj 5 pęcherzyków, z czego dominujące urosły dwa. W 13 dc na podstawie monitoringu (oba pęcherzyki miały już ok 20mm) dr zdecydował, żebym tego samego dnia wieczorem zaserwowała sobie podwójny pregnyl i po 38 godzinach od zastrzyku pojawiłam się na iui, robiąc jeszcze po drodze badanie poziomu estradiolu, który był bardzo wysoki (i dobrze). Podgląd przed samym zabiegiem pokazał, że jeden pęcherzyk już pękł a drugi właśnie pęka. Dwie godziny przed zabiegiem przyjechał mój M i oddał nasienie do przygotowania Dr podał mi ok. 1,5 mln wyselekcjonowanych plemników, sam zabieg trwał parę minut, po wszystkicm pognałam jeszcze do pracy. Drugiego dnia po zabiegu zaczęłam brać luteinę a 15 dnia po zabiegu sprawdziłam betęD. Teraz jestem w 14 tc. Dr Polak najczęściej stymuluje pacjentki przed inseminacją, ja mam owulację ok a mimo to brałam hormony, żeby pęcherzyków wyprodukować więcej a więc zwiększyć szanse na ciążę. Powodzenia dziewczyny) Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: przed inseminacją- proszę o radę 16.02.05, 12:19 Bardzo dziękuję za dokładny opis. Wiem co mnie czeka. Pozdrów fasolkę od cioci pattaji! Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: przed inseminacją- proszę o radę 15.02.05, 20:25 Ja również trzymam kciuki!!!! Najgorsze jest to czekanie........ buu Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 czy bedziecie miec IUI 36 godz. po pregnylu? 15.02.05, 20:50 ja ide zaraz kupic moja ampulke z gonadotropiny-mam nadzieje ze to juz ostatnia, bo juz nie mam kasy. a jutro mam kolejne usg-9 d.c. Wczoraj mialam 4 jajeczka(13mm 12mm 10mm 10mm). procedure znam juz na pamiec-: pecherzyk 18-20mm- podanie pregnylu, a 36 godz po podaniu inseminacja. czy wy tez macie ten standard? Odpowiedz Link Zgłoś
pattaja Re: czy bedziecie miec IUI 36 godz. po pregnylu? 16.02.05, 09:17 Niestety nie wiem jak to będzie u mnie wyglądało. Jestem w fazie przygotowań przed pierwszą IUI. Życzę dwóch kreseczek! Odpowiedz Link Zgłoś
annamarc Re: przed inseminacją- proszę o radę 17.02.05, 16:58 Kilka dziewczyn w postach powyżej wspominało o procesie wzmacniania chłopaków. Napiszcie o tym coś więcej, pierwszy raz słyszę o czyś takim. Dzięki A. Odpowiedz Link Zgłoś
misia50 do annamarc-wspomaganie plemikow 17.02.05, 20:00 wspomaganie plemnikow-kapacytacja, to proces, ktory przeprowadza sie w roztworze chemicznym lub w surowicy krwi-chodzi o to ze po ok. 3 godz. kapacytacji pleminki sie ozywiaja i staja sie silniejsze i szybsze, poza tym usuwa sie bakterie i plemniki martwe. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrice73 przed inseminacją- proszę o radę 17.02.05, 22:44 dziewczyny, czy badanie droznosci jajowodow przed inseminacja ( pierwsza) jest konieczna i kazda z was ja przechodzila? i na czym to w ogole polega?? dzieki za informacje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś