nicol.lublin 02.03.05, 07:19 jestem umówiona na wizytę (pierwszy raz) proszzę napiszcie mi cokolwiek o nim, nom i o cenach w kriobanku. ja podchodzę do in vitro z powodu endometriozy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 02.03.05, 07:52 od znajomych wiem, ze jest fachowy, troche zadziera noska, ale to akurat zadna przeszkoda w drodze do malucha. inv kosztuje ok 10 tysiecy. moze pomysl nad tym zabiegiem na AM wtedy zaplacisz 6 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa344 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 02.03.05, 09:41 Tak, popieram Pimka Sadelko.Tam to podobno strasznie drogo kosztuje, mnostwo platnych badan, za noclegi tez trzeba slono placic... Zapytaj Pimka o tel do prof Wolczynskiego Odpowiedz Link Zgłoś
jonama Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 02.03.05, 16:11 Witam O samym W.K. nic nie napiszę bo akurat u niego na wizycie nie byłam (ale jest droższa niż u innych lekarzy tam pracujących), ale klinika i lekarze tam pracujący są w porządku, może i drożej niż w innym znanym miejscu w Białym, ale i komfort inny. Na pewno nie drożej niż w Warszawie. Każdy sam musi wybrać co woli wybrać i w jakich warunkach - a nocować tam wcale nie trzeba - to jest opcja szczególnie dla tych co jeszcze nie znają miasta!!! Mnie Krio odpowiada! Szczegółowe cenniki w klinikach w Polsce były wymienione w raporcie Żyjmy dłużej - o Niepłodności!! Polecam można na spokojnie przeanalizować co , gzie i jak! Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia30 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 02.03.05, 21:32 po 1. on nie jest profesorem- ale dr hab po2. on jest szefem Krio i bierze za wizyte drożej niz inni , ale zabij mnie nie wiem, dlaczego (no, chyba dlatego haha) Reszta: Ceny w Krio są porównywalne z Novum, badań za to wymagają mniej niz w novum, ale to zależy od problemu, pierwsza wizyta z badaniami itp, to około 800 zł (razem z badaniam partnera), ale to może sie różnić. Spać u nich nie musisz- bo kto ci każe, są akademiki, podmiejskie pensjonaty itp A co do Kuczyńskiego- skoro juz masz wizyte u niego umówioną to chyba pójść musisz, ale ja bym dałą sobie potem z nim spokój i wybrała innego lekarza -masz w zasadzie wybór między 2 , którzy dzień w dzień przyjmują od rana do 14.00- 16.00, a jest też kilku dochodzących-uczących się, lub mają dyżury w weekendy. Nazywają się- dr Mrugacz i dr Wasilewski. Znam obu (ten pierwszy prowadzi mi teraz ciążę), ale to ten drugi 'zmajstrował' nam dwojaczki, które zaraz się urodzą. Ma czułe, spokojne podejście do człowieka, jest niesamowitym fachowcem i bedziesz z niego b zadowolona. Kuczyński nie przyjmuje codziennie, nie wykonuje raczej zabiegów i jak juz zaczniesz leczenie ( a potem trzeba być codziennie) to wcale nie będzie Ciebie przyjmował, tylko któryś z nich. Radzę wybrać któregoś i już tak zostać. Ja też na pierwszej wizycie byłam u K. i spaprał mi robote, bo zamiast posłać mnie od razu na operację usunięcia mięśniaka, to posłał od razu na program. A jak mnie 'przejął' (sama wybrałam) dr W. to ręce załamał i mówił, że ma nadzieję, że jak zajdę w ciążę, to ten mięśniak mi tej ciąży nie zniszczy. Więc z tą fachowością to bym uważała -on po prostu klinike prowadzi, ale raczej to jego pracownicy są w temacie i radzę od razu udac się do innych fachowców. I nie załamuj się jak nie wyjdzie za pierwszym razem- masz 50% szans,więc chyba jasne. Jest tam miła atmosfera, spodoba Ci się. Ja tu mieszkam na miejscu, to wiem, co mówię. ) A w AM jest taniej czasem i o połowę ale warunki jak za króla Ćwieczka- przeżyłam tam horror- robią wszystko bez znieczulenia i traktująjak zwierzę. Jak chcesz miec komfort, spokój i masz trochę kasy, to polecam Kriobank. Pozdrawiam. (2 panny, 34tc) Odpowiedz Link Zgłoś
joa344 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 03.03.05, 10:13 O przepraszam najmocniej...jak to bez znieczulenia?!!!Ja tam bylm dwa razy i jest calkiem bezbolesnie...Gdybys chciala pelne zneiczulenie, to oczywiscie mozesz.Ja mialam dozylne i naprawde nic nie bolalo.Program in vitro prowadza tak samo,wiec nie widze potrzeby dlaczego placic podwojnie.Czy warzo placic ok 6 tys za lepsze toalety? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 03.03.05, 10:19 nie wiem co znaczy traktowac "jak zwierze". bedac teraz na badaniach prenatalnych gadalam z parami po transferze i tymi przed. owszem, warunki inne niz w krio, ale znieczulenie mieli, a lekarze odnosza sie do nich naprawde cieplo! podchodza, podaja reke, zapraszaja do gabinetu,sa usmiechnieci, naprawde mili! pewnie, ze w AM nie ma luksusu, ale za to dokladajac 2 tysiace mozna miec dwa invitro, ale bo jak sie uda wyprawke dla dziecka.jesli kogos stac, ma kase to pewnie, ze poszlabym na jego miejscu do krio, ale jak ktos bierze kredycty, albo ciula latami..... to chyba AM. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia30 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 03.03.05, 11:17 W porządku -cieszcie sie, że mialyście znieczulenie. Jak ja podchodziłam, to nie było i nikt nie pytał, nie mówili, że może boleć, więc mi proponują. Warunki były straszne, a lekarz robiący punkcję to był po prostu koszmar- jeszcze na mnie krzyczał, że mnie boli!! No pewnie, jakbyście wiedziały, co mi robił...ech, szkoda słów. Sk... jeden. Dlatego ja akurat się zraziłam. Poza tym nie kwestionowałam uprzejmości innych lekarzy, nie ma o tym w moim poście. Co do kompetencji tez się nie wypowiadałam, bo nic do niej nie mam. Wiem, że to fachowcy. Mieszkam tu, to wiem co nie co. Niby duże miasto, ale każdy wie wszystko. Ale powiedzcie- transfer to miałyście pod kontrolą USG czy po prostu- pstryk? Bo to jest największy problem AM- dlatego u nich skuteczność jest tylko 20% a w innych klinikach -50%. to chyba o czymś świadczy. Co do kasy- pisałam, że jak ktoś ma, to Krio, a jak nie, to AM. To jasne, że nie wszystkich stać, wiem o tym. Sama jestem zadłużona, ale szczęśliwa. Mój wybór. POzdrawiam Was, kobietki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa344 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 03.03.05, 11:28 Kto Ci powiedzial, ze 20%?Z tego co widze to jest ogromny wysyp ciaz...wrecz epidemia...jeli mozna tak sie wyrazic.Pimpek jest w ciazy, ja tez...prawie wszystkie moje znajome- rowniez.Mysle, ze wyniki maja bardzo porownywalne.Z tymi procentami to jest roznie-nie zawsze do konca sa wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 03.03.05, 16:30 zeby Was w blad nie wprowadzac. ja nie jestem po inv. wołczyński zajal sie mna po 4 poronieniach. co do inv na AM : pod kontrola usg. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia30 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 03.03.05, 18:53 Super, dziewczyny, gratuluję. Ale jak myslicie, że Wy dwie/ trzy jestescie w ciąży, to nie znaczy że wszystkie od razu są w ciąży po staraniach w AM. Bez przesady. Ja też nie zaszłam w ciążę za pierwszym razem. POza tym ta rozmowa zbacza z tematu. Pisałam o Krio, bo nicol o to pytała, a Wy jesteście po AM i chyba nie mam sensu pisać o AM, skoro pytanie było o Krio. Przepraszam, ale jeśli pojęcia nie macie na temat tej kliniki, to po co się wypowiadacie? Nie obrażajcie się tylko. Ja znam obie, choć przyznaję, że AM znam od środka ale sprzed 5 lat i o tym piszę, co wiem. A Wy chyba pojęcia żadnego nie macie o Krio. Druga sprawa- lekarze z AM/PSK też pracują w Krio, więc wszyscy są fachowcami, bo się b dobrze znają i uczą się u tych samych guru. A Kuczyński zaczynał in vitro razem z prof. Szamatowiczemi i dr Wołczyńskim wiele lat temu. Pozdrawiam i spokojnej ciąży życzę. ) Odpowiedz Link Zgłoś
joa344 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 09:21 Rybcia Ty bardzo nerwowa jestes!!!Spokojnie.My nie chcemy, zeby dziewczyna przeplacala jak nie musi.Chcemy, zeby byla swiadoma dokonujac wyboru.To wszystko.Jak sama wiesz przez 5 lat duzo sie moglo zmienic szczegolnie przyrosnacej konkurencji.Kazdy ma prawo wyboru kliniki, ale to chyba nic zlego, zeby tego wyboru dokonal swiadomie...Pozdrawiam i zycze spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 joa344 04.03.05, 12:21 To chyba nie Rybcia jest popędliwa. A twoja troska o stan cudzego konta wzruszająca. Rok temu było w AM tak ślicznie jak to Rybcia opisuje. Przynajmniej według relacji koleżanki, która uważała, że nie stać jej na Kriobank. Kolejna udana próba miała miejsce w Novum, bo czegoś się do AM zraziła. Może miała im za złe utratę przytomności przy punkcji bez znieczulenia. To było jej pierwsze podejście i nie wiedziała, że ból może być tak dotkliwy, a nikt nie był uprzejmy jej uprzedzić. Może chodziło o brak mrozaków, bo nie była skomplikowanym przypadkiem. Może o brak zainteresowania przyczynami porażki i brak wniosków na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 12:43 tylko po co straszyc? mozna sie zapytac, to prostrze prawda? mozna zadac mase pytan zanim sie na cos zdecydujemy. propnuje poczytac watek na bocianie o leczeniu w bialymstoku. tam jest duzo par, nie bedziemy sie kisic tylko w kolezankach. niech powie ktos kto to ma za soba. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 13:20 Pimpku, nie mam zwyczaju straszyć, raczej informować i wspierać - ty powinnaś o tym wiedzieć. W tym, co opisuję uczesniczyłam na bieżąco. Nie jestem uprzedzona ani hurra-optymistczna w stosunku do AM. Z mojego postu wynika min., że w AM trzeba samemu zadbać o znieczulenie. Nie wiem, jakie zwyczaje panują w Kriobanku i w związku z tym nie mam nic do powiedzenia. Z raportu Niepłodność wynika, że specjalizują się w skomplikowanych przypadkach i mają bazę przystosowaną dla potrzeb niepełnosprawnych - to mi się podoba. Bardzo rażą mnie natomiast insynuację pod adresem klinik i lekarzy o "naciąganiu na kasę". I jeszcze jedno - decydując się na in vitro w szpitalu klinicznym trzeba liczyć się z tym, że zabiegi mogą wykonywać lekarze uczący się fachu. Myślę, że ktoś, gdzieś i na czymś musi się nauczyć np. mikromanipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia30 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 14:55 Dziękuję, że mnie ktoś zrozumiał. A Was tez rozumiem i przepraszam, jesli uraziłam. Dzięki, tekla12, że napisałaś o koleżance- u nas tez był brak jakiejkolwiek informacji- mrozaków nie mieliśmy i nie wiemy dlaczego- czy w ogóle starali się je zrobic, czy nie? Bo mielismy kilkanaście komórek.Jeśli tak, to dlaczego ich nie było? Nikt nie dzwoni, nie interesuje się. Nie powiedziano nam jakie jajeczka nam podano na transferze- jakiej klasy, na ile się podzieliły. NIC- skąd mam wiedzieć, że w ogóle mi cos podali? ZEROWA info! A o bólu to rzeczywiście nikt nie informuje. Skąd wtedy- zielona kompletnie- miałam wiedzieć o tym? Gdybym wiedziała, to myślicie, że nie zapłaciłabym za punckję w znieczuleniu? A W Krio każdy ma w znieczuleniu. Na Bocianim forum są dziewczyny, kórym sie udało w AM, ale wierzcie mi jest więcej tych, którym się tam nie udało. A czytam ten wątek codziennie. No i kasowo oczywiście super atrakcja, ale ktoś, kto przeżył tam horror, to wiadomo, że tam nie wróci. A jeśli komus było dobrze, to wróci. Nawet jak mu nie wyszło. PROSTE. Pozdrawiam koleżanki. A autorka tego wąteczku nawet się nie odezwała. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 15:09 Teklo, mylisz sie! invitro cale prowadzi lekarz, ktorego wybierzesz. zaden student czy rezydent, chyba ze bedzie patrzyl jak sie zgodzisz. ale nie slyszalam o czyms takim. dziewczyna, z ktora rozmawilam w poniedzialek na AM byla do punkcji usypiana. nie musiala o nic prosic, nie placila dodatkowej kasy za znieczulenie. z tych 6 tysiecy, ktore dajesz na inv pok 1200 to honorarium dla lekarza, ktorego SAMA WYBIERASZ. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 15:43 Pimpku, chyba źle mnie zrozumiałaś. Sądzę, że AM jest placówką naukową i dydaktyczną, a nie tylko leczniczą. Co za tym idzie naturalne jest to, że uczy adeptów sztuki zapłodnienia pozaustrojowego, również w LABORATORIUM. Wybierając prywatną klinikę wiem na pewno kto jest odpowiedzialny za hodowlę zarodków. Decydując się na AM (każdą) muszę zdawać sobie sprawę z tego, że zdaję się na ręce, które mogą ale nie muszą być w pełni sprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 15:22 I jak tam wizyta w Kriobanku - byłaś już czy dopiero jedziesz? Ja tam byłam 2 lata temu, w sumie odwiedzałam ich regularnie przez prawie pół roku. Mialam 3 x IUI, ale nic z tego nie wyszło. Jeden cykl stracony z powodu torbieli. Warunki bardzo dobre, czujesz nad sobą życzliwą opiekę... Można wpaść w pętle, z której się wychodzi zrujnowanym, bo to wszystko niestety kosztuje... Na początku niby koszty są całkiem znośne, ale potem dochodzi jakiś zastrzyk, jakieś badanko ... było miło, ale niestety bezskutecznie w moim przypadku, a na dalsze dojazdy już nas nie było stać, bo musielibyśmy zrezygnować z normalengo życia i popaść w jakieś długi. A i tak nie wiadomo co by z tego wynikło... Odpowiedz Link Zgłoś
joa344 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 04.03.05, 18:14 To ja kilka slow powiem w obronie AM, poniewaz wydaje mi sie, ze niektore osoby maja stare informacje.Wszystko jest w znieczuleniu.Lekarze wspaniali z jednym wyjatkiem.Jest informacja o typie zarodkow itp.Bylam tam osobiscie i wiem dokladnie.Wiadomosci mam swieze a nie sprzed pieciu lat.Jesli ktos chce placic, to niech placi....nie moja sprawa, ale jesli ktos nie wie, ze moze taniej i tak samo dobrze to dlaczego nie poinfotmowac o tym?Wiadomo, ze prywatne kliniki maja lepsza baze np toalety....ale jesli chodzi o sposob prowadzenia leczenia jest taki sam....wlasciwie taki sam na calym swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
klara72 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 07.03.05, 09:00 Ja jestem na etapie wypierania tego, co spotkalo mnie w Am w Bialymstoku, chamstwo, arogancja, efekt zaden. Jeszcze byl Poznan, tez AM, wieksza kultura, za to dlugie czekanie, zero informacji i tez bez skutku. Zaszlam w ciaze po krotkim, ale drogim leczeniu za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa1979 Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 07.03.05, 09:12 Rozmowa przeszla na jakis dziwny tor.....mialo byl o doc Kuczynskiem, a przeszlo na ocene AMB..... Ja stoje w obronie AMB dlatego, iz znam prawie wszystkich lekarzy, ktorzy zajmuja sie tym tematem i wiem, iz nikt nie eksperymentuje na tych kobietach i nikt sie nie uczy. Trzeba pamietac, ze to wlasnie w Bialmystoku dzieki lekarzom z AMB poczelo sie pierwsze dziecko dzieki metodzi INV, a poza tym lekarze z Kriobanku min doc Kuczynski wywodzi sie z AMB, a ze ma piekna klinike i mozna sie tam czuc lepiej i miec wrazenie, ze jest lepiej to na pewno tak. Ale gdziekolwiek mialabysmy sie leczyc czy w AMB czy w Kriobanku czy jeszcze gdzies indziej zycze powodzenia i tak naprawde wybor zalezy jedynie od nas i to nam ma pasowac i my mamy byc zadowolone, bo przeciez nie bez przyczyny powstalo tyle klinik w POlsce. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 08.03.05, 11:08 dziewczyny, przepraszam, że tak nagle zniknęłam, ale niespodziewanie przyszła @ i musiałam szybko wziąć urlop i wyjechać do BS zanim zdążyłam przeczytać wasze wrażenia. ja jestem zdecydowana na Kriobank i stąd moje pytanie. teraz jestem już po i sama mogę coś powiedzieć. zrobiono nam kilka badań LH, FSH, PRL, E2, T i spermiogram. na HBS i HIV nie zgodziliśmy się ale nie jestem pewna czy w przyszłości będą honorować badania wykonane gdzie indziej (spermiogram wykonany w Lux-medzie kazali nam wyrzucić do kosza). ogólnie było miło, ale ja jestem trochę przytłoczona tym wszystkim. zawsze źle znoszę tego typu wizyty. okazało się, że będziemy mieć mikromanipulację, bo boją się, że moja endometrioza nie pozwoli zapłodnić się komórkom. cena mnie zwaliła z nóg, choć spodziewałam się, że będzie wysoka. reasumując: plusy: -czysto i nowocześnie -miła obsługa -wszystko w jednym miejscu (nie trzeba biegać po całym szpitalu i każdemu tłumaczyć całej historii od początku) -duży plus dla zachowania intymności -informacja wyczerpująca i bez pośpiechu minusy: -cena !!! -nigdzie nie ma wywieszonego cennika i czuliśmy się jak byśmy dawali kopertę (nie wiadomo ile za co się płaci, do tej pory mam wątpliwości) -nie uprzedzono nas, że nasienie oddane do badania będzie od razu zamrożone i użyte w przyszłości do in vitro - doc. Kuczyński zwracał się do mnie podczas badania per "żabko" co uważam za żenujące -nie podoba mi się to, że od razu sprzedają leki, a nie wypisują recepty. w ten sposób nie mamy możliwości porównania cen i wyboru najlepszej opcji, a przy tkich wysokich sumach chyba powinno być to możliwe. przykład: Dipherylina 3,75 kosztuje u nich 450 zł i to wcale nie jest mało. dlatego my podziękowaliśmy za leki i kupimy sobie sami chwilowo mam tyle przemyśleń, jak wpadnie mi coś do głowy, to napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: Białystok-prof Waldemar Kuczyński 08.03.05, 11:10 oczywiście proszę o dalsze wypowiedzi w tym wątku szczególnie osoby, które się tam leczą lub leczyły, bo chciałabym na przyszłość uniknąć niespodzianek. pozdrawiam p.s. następna wizyta 15 kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś