29.05.05, 20:30
przepraszam za glupie pytanie, wiem ze to juz bylo 1000 razy, ale...

w ktorym dniu cyklu najlepiej zbadac prolaktyne???

i czy warto robic tez z obciazeniem?

moja z 2II wynisila 21ng - czy jest bardzo zle, nadal nie zaszlam...
Obserwuj wątek
    • michalinnaa Re: prl 29.05.05, 21:22
      prl bada się 21 dc i robi sie da pomiary, prl i prl z obciążeniem (tzw. po
      tabletce) bardziej miarodajny jest 2 wynik, Często jest tak, że prl jest w
      normie a ta z obciażeniem nie. Ważne jest w jakiej fazie cyklu robisz badanie,
      dlatego sama data 2.02 nic mi nie mówi.
      Pozdrowionka Aneta
    • pola77 Re: prl 29.05.05, 22:13
      A czy bromergon ma wpływ na badanie prolaktyny? Biorę codziennie rano pół
      tabletki i nie wiem czy przed badaniem powinnam nie brać, czy właśnie trzeba
      wziąć.
      Ginekolog mi powiedziała, że przy bromergonie nie robi się badania z
      obciążeniem. Ale o to czy w dniu badania mam go wziąć to już zapomniałam
      zapytać.
      • happymay Re: prl 30.05.05, 20:32
        Michalina, jesli mozesz to pomoz, plissss

XI2004, 8dc, prl 30.3ng
        XII2004, 22dc, 21ng (spadla troszk po Euthyroxie, mam niedoczynnosc)
        II2005, 8dc, 24.13ng

lekarz stwierdzil, ze to gorna granica i nie da mi bromka, mam sie starc.
        A ja wszedzie czytam ze prl najlepsza do zajscia 10-15ng.
        Pierwsza ciaze stracilam, nie sprawdzalam parametrow prl, bo zaszlam szybko, nie sadzilam,
        ze mam niedoczynnosc, dopiero po poronieniu sie okazalo...

Co do badania z obciazeniem, w moim labo nie daja tej tabletki, ma dac lekarz - a lekarz
        twierdzi ze nie ma problemu - co mam zrobic???
        • ae_iwona Re: prl 30.05.05, 22:12
          owszem miescisz sie w granicy,ale jest to ten gorny poziom, czasem moze sie
          zdazyc ze ten poziom zablokuje owulacje a czasem ze nie, generalnie kolo15 ng
          jestbardzo optymalnie, badanie powinnosie robic rano i na czczo a poza tym nie
          brac lekuna zbicie prl dluzej nic 12 godzin, bo to moze zaburzyc wynik, nie
          przejmujsie latwo ci bedzie spac do 15 ng to tylkokwestia czasu
        • michalinnaa Re: prl 30.05.05, 22:49
          moze skonsultuj się z wynikami z jeszcze jednym ginem. Wszystko co wiem o prl
          Ci napisłam. Ja ma prl w górnej granicy a po tabletce podwyzszoną i biorę 1/2
          tabletki na noc. teraz zbadam prl w 21 dc bo troszkę sie boję, ze ta 1/2 już
          nie działa, ale zbadam i zobaczę.
          Z jakiego jesteś miasta, moze możesz zrobić badanie w innym labolatorium. Ja
          jestem z Krakowa i tu dostaję tabletkę w labol. nawet badania robię bez
          skierowania na własna rękę. Acha no i prl trzeba uważać bo za niski poziom też
          nie jest dobry.
          Trzymam kciuki Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka