Dodaj do ulubionych

za małe endometrium

14.06.05, 10:34
Będąc ostatnio u lekarza ( któregoś kolejnego ! ) usłyszałam, że mam za małe
endometrium 19 dc, a 2 d po owilacji, coś około 6 mm, to chyba naprawdę za
mało, aby marzyć o dzieciątku, ani Clo i Duphaston nie pomógł. Czy istnieje
jakiś lek poprawiający tą przypadłość, jężeli coś takiego jest, to poproszę
lekarza o przepisanie, ale chciałabym wiedzieć wcześniej, żeby ewentualnie
mnie nie zbył.
Obserwuj wątek
    • p.magdalenka Re: za małe endometrium 14.06.05, 10:44
      moje endometrium ma 1mm ! z tego co wiadomo to clo wysusza sluzowke, ale sa
      jeszcze inne stymulanty jak gonadotropiny tyle ze sporo drozsze od clo. ja
      zaczęłam pić teraz taka mieszanke ziół, która ma pomoc na sluzowke. jest jescze
      sposób homeopatyczny ktory mi polecono na Forum Ovaria complex i aletris
      farinosa. ja robie sobie na wakacje przerwe w i troche sie podkuruje. pomimo ze
      śłniło mi sie dzisiaj ze jestem w ciazy. zycze powodzenia. Magda
      • lana33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 10:50
        Dzięki Magduś, a gdzie te cuda można dostać ? Ja także postanowiłam dać sobie
        spokój na wakacje, ale jak widać nie do końca moja podświadomość to do
        wiadomości przyjeła. Chyba jak coś będę popijać, to na zdrowie mi wyjdzie (mam
        taką nadzieję).
        • meg24 Re: za małe endometrium 14.06.05, 11:35
          Słabe endometrium to norma po kuracji CLO- podobno niezłe rezultaty przynosi
          popijanie 1 lampki czerwonego wina dziennie i jedzenie orzechów włoskich-
          zawsze można spróbować
    • asiaku Re: za małe endometrium 14.06.05, 11:55
      To Clo jest winne słabej śluzówce.
      Estradiol stymuluje wzrost endometrium. Można go brać np. w plasterkach przed
      owulacją. Oczywiście najpierw trzeba by sprawdzić jego poziom.

Podstawa to dobry lekarz. Jeśli dopiero któryś z kolei stwierdza, że endo jest
      za małe, to chyba świadczy, że nikt nie monitorował Cię szczególnie dokładnie.

• wiktoria33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:05
      tez mam ten problem lanko
      moje endo w 13dc czyli okolo owu to 8mm.. to raczej malo tak sie wyrazila pani
      gin
      ale ile powinno byc ??
      gdzie znalezc normy?
      • lana33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:22
        Sęk w tym, że jeszcze nie za bardzo się orientuję, ale coś w okolicach 20mm w
        czasie owulacji. A monitoringu nigdy nie miałam robionego, dopiero na forum
        wyczytałam, że jest absolutnie konieczny. Na razie mam dosyć i robię sobie
        miesiąc wakacji od lekarzy, a potem porzadnie się za to wezmę.
        • invicta1 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:23
          serio ok 20 mm? o majn gat! ja miałam 8, 5 i się cieszyłam, bo wcześniej
          dochodziło do 7mm-a tak na marginesie miesiączki mam obfite-myślałam,że to
          pośrednio swiadczy o grubości endo
          • lana33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:32
            Invikta ja też mam bardzo obfite miesiączki, a efekt z endo był marny. Na
            stronie bociana coś chyba było, ale trzebaby w wyszukiwarkę wstukać, bo kiedyś
            coś czytałam, ale wtedy nie sądziłam, że mnie to dotyczy.
            • lana33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:35
              Czytałam jeszcze o jakiś ziółkach na te przypadłości, ale nie wiem, jak sie
              nazywają i gdzie je dostać. Chętnie bym zakupiła, od lekarzy daję pas na
              miesiąc, ale ziółka mogę chyba pić.
              • naka1 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:38
                ja czytałam, ze z ziół dobre są liście mailny do picia 3 razy dziennie. dzisiaj
                kupiłam i zaczynam próbowac. dziwne tylko bo na opakowaniu pisze, że to do
                kąpieli jest smile. ale co tam...
                jakbyście się chciały więcej dowiedzieć to odsyłam na forum "trudne starania" i
                tam też o tym można pogadać i dowiedzieć się więcej o homeopatii na przykład.
                • invicta1 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:39
                  ja dziś zaczynam zioła ojca Klimuszki
                  • lana33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:42
                    A to gotowe sie kupuje, czy trzeba każdy składnik osobno ? No i gdzie znaleźdź
                    skład ?
                    • invicta1 Re: za małe endometrium 14.06.05, 14:45
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=23282303
                      zapłaciłam dziś za wszystko jakieś 26 złotych
                      • lana33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 15:04
                        A można od dowolnego dnia cyklu, bo ja mam dzisiaj 8dc ? Jak nie, to musze
                        poczekać na nowy cykl, a to jeszcze jakieś 25 dni ! -bardzo długo sad
                        • invicta1 Re: za małe endometrium 14.06.05, 15:09
                          nie wiemsmile
                        • niunia90 Re: za małe endometrium 14.06.05, 15:10
                          No z tymi 20 mm to trochę przesadziła!!!!
                          Ja miałam ostatnio w dzień IUI 12mm i ginka powiedziała, że jest cudne!!!
                          Ja słyszałam, że minimum to 7-8mm, a takie w sam raz to już od 10mm.
                          pozdrawiam.
                          • lana33 Re: za małe endometrium 14.06.05, 16:13
                            Niunia ja napisałam tylko, że tak wyczytałam w jednym miejscu i nie wiem na ten
                            temat za dużo jeszcze. Tak się składa, że oprócz właściwych wiadomości, możemy
                            przeczytać też te niewłasciwe, a od tego jest chyba to forum, żeby sie wspierać
                            na wzajem i dzielić wiedzą, bo tą najczęściej w moim przypadku lekarze nie
                            chcieli sie podzielić.
                            • kundka Re: za małe endometrium 14.06.05, 16:41
                              dziewczyny czy można przy stymulacji clo brać aletrę na własną rękę? czy nie
                              będzie jakichś skutków ubocznych??
    • masza76 Re: za małe endometrium 15.06.05, 11:30
      endo do zapłodnienia (czyli w okolicach owulacji) pownno mieć minimum 7 - 7,5
      mm. zdarzają się, ale bardzo rzadko, ciąze z mniejszym (nawet na tym forum). ja
      ze swoim walczę już od roku, jak na razie bez rezultatów większych. z
      naturalnych rzeczy ponoć pomagają właśnie wino czerwone, orzechy, migdały, soja.
      dziewczyny piją też zioła.
      udanej kuracji smile
      • p.magdalenka Re: za małe endometrium 15.06.05, 11:50
        ja zaszłam w ciąże przy 5mm!
        jeśli chodzi o zioła to pije taka mieszanke: susz z liści maliny, kwiat bzu
        czarnego nasiona wiesiołka i liść rozmarynu. podobno dobrze działa. ja
        dodatkowo słodze sokiem z malin.
        jeśli chodzi o Ovarię complex i aletris farinosa (30ch) to mazna kupić w
        aptekach homeopatycznych. jeśli jestes z warszawy to sa 2 sprawczone miejsca:
        - ul.Petofiego (Zoliborz - Wawrzyszew)
        - ul Miła 33 (Centrum)
        polecane jest tez acard 1tabletka, i jak juz ktoś mówił Czerwone Wino (ale to
        chyba jest prawda bo ja zaszłam w ciaze jak byliśmy na nartach i grzeliśmy sie
        non stop grzancem) smile
    • asiullaa Re: za małe endometrium 15.06.05, 11:42
      Ja miałam ostatnio 10 mm i ginek powiedział, że nie jest źle ale jak miałam 12 mm to było super smile A z tymi 20 mm to przesada!
      • p.magdalenka Re: za małe endometrium 15.06.05, 11:51
        co do endometrium 20mm to juz jest chorobowy przerost!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka