Dodaj do ulubionych

Test owulacyjny- proszę o info

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.08.02, 12:37
Dziewczyny! Proszę o info na temat TO. Do czego służy, jak się go stosuje, w
czym jest naprawdę pomocny, której firmy jest najlepszy i ile kosztuje.
Dzięki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: madziorek Re: Test owulacyjny- proszę o info IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 09:53
      Ja ostatnio jestem w temacie, bo zdecydowałam się kupić i sprawdzić, czy warto.
      Słyszałam tylko o 2 rodzajach: Clear Plan - 5 testów kosztuje ponad 80 zł i Ovu
      Quick - 6 testów ok. 60 zł (właśnie ten kupiłam). Test się sprwadził, tzn.
      wykrył w moczu hormon luteinizujący (pokazała się kreska b. czerwona od
      kontrolnej), co oznacza, że w ciągu 1,5 dnia dochodzi do owulacji. Owulacja
      prawdopodobnie była, potwierdzona temp. obserwacją śluzu i szyjki, ale dzidzi
      niestety nie ma sad Zostały mi jeszcze 4 sztuki, które wykorzystam w tym
      miesiącu, ale chyba już nie zdecyduję się w przyszłości na jego kupno ze wzgl.
      na to, że dokonuję innych obserwacji (temp. śluz, szyjka) i cenę. Na pewno mogę
      go polecić kobitkom, które nie obserwują swojego ciała.
    • Gość: Kasia Re: Test owulacyjny- proszę o info IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 10:31
      A ja kiedyś kupowałam test LH - tak się nazywa.Niestety nie pamiętam jakiej
      firmy , ale może w aptece wiedzą o co będzie chodziło.Były 3 testy - okienka
      takie jak w teście ciążowym.Kosztowało to ok.50 zł.
      • Gość: nina Dalsze pytania... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.02, 11:09
        Dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie: z tego co zrozumiałam test ten nie
        POTWIERDZA że owulacja się odbyła, tylko wskazuje kiedy powinna mieć miejsce?
        Chodzi mi o stwierdzenie czy cykl ten nie jest aby bezowulacyjny.I kiedy się go
        robi- ile dni przed owulacją jest on w stanie wskazać wynik pozytywny?
        madziorek:powodzenia w tym miesiącu!!!
        • Gość: madziorek Re: Dalsze pytania... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 11:44
          Gość portalu: nina napisał(a):

> Dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie: z tego co zrozumiałam test ten nie
          > POTWIERDZA że owulacja się odbyła, tylko wskazuje kiedy powinna mieć miejsce?
          > Chodzi mi o stwierdzenie czy cykl ten nie jest aby bezowulacyjny.I kiedy się
          go
          >
          > robi- ile dni przed owulacją jest on w stanie wskazać wynik pozytywny?
          > madziorek:powodzenia w tym miesiącu!!!

dzięki serdeczne będziemy się starać winka teraz do rzeczy procedura robienia
          testu wygląda tak:
          1. ustalasz długość cyklu
          2. odnajdujesz go na tabelce w ulotce tam jest wskazany dzień cyklu w którym
          zaczynasz wykonywać pierwszy test (ja się tym nie sugerowałam, bo moja długość
          cyklu bywa różna, czekałam na objaw śluzu, dlatego zużyłam tylko 2 testy w
          poprzednim cyklu)
          3. wykonujesz go najlepiej chyba rano, bo mocz jest najbardziej stężony
          4. analizujesz wynik, porównujesz z poprzednim, jeśli jest pozytywny w Ovu
          Quick jest napisane, że owu występuje w ciągu następnego 1,5 dnia od uzyskania
          pierwszego pozytywnego wyniku (u mnie faktycznie tak było).
          A co do POTWIERDZENIA to jedynym potwierdzeniem przebytej owulacji jest ciąża,
          zawsze może wystąpić syndrom luteinizacji niepękniętego pęcherzyka Graffa,
          wówczas twój organizm zachowuje się jakby owu była (wzrost temp.) a de facto
          wcale jej nie było.
          Powodzenia
          • Gość: dorota17 do madziorka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 17:41
            Ja mam pytanie dot. obserwacji własnego ciała. skąd wiesz, ze to śluz płodny?
            ja mam go w tak rózne dni cyklu że już sama nie wiem kiedy mam dni plodne a
            kiedy nie. a moze zle interpretuje? pomóż proszę
            • Gość: nina Re: do madziorka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.02, 21:59
              Dzięki raz jeszcze i trzymam kciuki! Daj znać jak sie uda!
            • Gość: madziorek Re: do madziorka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 09:17
              Śluz płodny wygląda jak kurze białko, obserwując śluz w trakcie cyklu można
              zauważyć w okresie okołoowulacyjnym zmianę jego konsystencji, zabarwienia,
              rozciągliwości. I tak na początku jest mętny i lepki, stopniowo się rozrzedza i
              zwiększa rozciągliwość, dzień szczytu objawu śluzu to dzień kiedy najlepiej
              współżyć, następnie mętnieje i zanika.Obserwacja samego śluzu może być bardzo
              subiektywna, dlatego dobrze obserwować coś jeszcze tj. szyjkę i/lub temp.
              • Gość: Kasia Re: do madziorka IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 18:53
                Madziorek!wariowałam niedawno dokładnie tak samo jak ty ze śluzem ,temperaturą,
                wykresy , szyjka itp.I na szczęście mam efekty w postaci półrocznej córeczki ,
                czego i tobie mocno życzę.Pozdro.
                • Gość: azalka Re: do madziorka i do Kasi IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.08.02, 18:15
                  Hej dziewczyny!!! Ja teraz tez jestem na etapie wariowaniawink tzn. staram się
                  o dzidziusia. Obecnie tylko i wyłącznie obserwuję śluz i ewentualnie odbieram
                  sygnały moich jajników. Jak na razie NICsad((. Zamierzam teraz mierzyć
                  temperaturę, czy mogłybyście naświetlić jak to robić, a także jak mozna
                  obserwować szyjke macicy. Z góry dziękuję. papatki
                  • Gość: Kasia Re: do madziorka i do Kasi IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 10:15
                    Hej!Do temeratury najlepiej sporządzić sobie wykres- taki układ współrzędnych:z
                    lewej strony temperatura , na dole dni miesiąca.Mierzyłam sobie temperaturę
                    codziennie o 7 rano i nanosiłam kropką na wykres ( aha najlepiej kartka w
                    kratkę).Na koniec łączysz wszystkie kropki i gotowe.Już w trakcie rysowania
                    wiesz kiedy masz owulację , bo temp.podskakuje.A szyjkę trzeba "wymacać" (sorry)
                    samemu.Jak miękka to owulacja tuż tuż.Pozdro.
    • Gość: ala Re: Test owulacyjny- proszę o info IP: 2.2.STABLE* / 192.168.20.* 13.08.02, 02:41
      hej!
      ja tez bym chciala wiedziec jak obserwowac szyjke?
      czy ma to zrobic maz? ))))
      • Gość: madziorek obserwacja szyjki macicy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 10:06
        Już spieszę Wam z odpowiedzią, szyjkę należy badać w tej samej pozycji (ja
        badam palcem wskazującym kucając) raz dziennie i najlepiej zacząć badać po
        miesiączce wtedy ona jest stosunkowo nisko w pochwie, jest zamknięta oraz
        twarda, w okresie okołoowulacyjnym stopniowo się unosi i rozwiera (można włożyć
        koniuszek palca w dziurkę) oraz mięknie, można wówczas zaobserwować dokładnie
        właściwości śluzu jeśli jest on niewidoczny po zwykłym korzystaniu z ubikacji.
        Po owulacji stopniowo zamyka się i twardnieje. Jasne, że można męża poprosić o
        pomoc, ale facet to facet, kobieta wie lepiej jak się tam wszystko zmienia, no
        chyba, że mąż jest ginekologiem wink
        • Gość: Kasia Re: obserwacja szyjki macicy IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 10:24
          Okazało się , że odpisałyśmy jednocześnie z madziorkiem.No i dobrze się składa
          bo madziorek napisała wyczerpująco nt.szyjki a ja temperatury.Teraz na pewno
          wam się uda.Trzymam kciuki za was wszystkie trzy!Pa pa.
          • Gość: azalka Re: obserwacja szyjki macicy IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.08.02, 17:28
            Dziękuję Wam dziewczyny za informację. Będę się stosowała do wskazanych
            poleceń, no i mam nadzieję, że precyzyjnie określę owulację i się uda z
            poczęciem dzidziusia. Pozdrawiam Was dziewczyny. Azalka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka