Gość: nina IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.08.02, 12:37 Dziewczyny! Proszę o info na temat TO. Do czego służy, jak się go stosuje, w czym jest naprawdę pomocny, której firmy jest najlepszy i ile kosztuje. Dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madziorek Re: Test owulacyjny- proszę o info IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 09:53 Ja ostatnio jestem w temacie, bo zdecydowałam się kupić i sprawdzić, czy warto. Słyszałam tylko o 2 rodzajach: Clear Plan - 5 testów kosztuje ponad 80 zł i Ovu Quick - 6 testów ok. 60 zł (właśnie ten kupiłam). Test się sprwadził, tzn. wykrył w moczu hormon luteinizujący (pokazała się kreska b. czerwona od kontrolnej), co oznacza, że w ciągu 1,5 dnia dochodzi do owulacji. Owulacja prawdopodobnie była, potwierdzona temp. obserwacją śluzu i szyjki, ale dzidzi niestety nie ma Zostały mi jeszcze 4 sztuki, które wykorzystam w tym miesiącu, ale chyba już nie zdecyduję się w przyszłości na jego kupno ze wzgl. na to, że dokonuję innych obserwacji (temp. śluz, szyjka) i cenę. Na pewno mogę go polecić kobitkom, które nie obserwują swojego ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Test owulacyjny- proszę o info IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 10:31 A ja kiedyś kupowałam test LH - tak się nazywa.Niestety nie pamiętam jakiej firmy , ale może w aptece wiedzą o co będzie chodziło.Były 3 testy - okienka takie jak w teście ciążowym.Kosztowało to ok.50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Dalsze pytania... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.02, 11:09 Dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie: z tego co zrozumiałam test ten nie POTWIERDZA że owulacja się odbyła, tylko wskazuje kiedy powinna mieć miejsce? Chodzi mi o stwierdzenie czy cykl ten nie jest aby bezowulacyjny.I kiedy się go robi- ile dni przed owulacją jest on w stanie wskazać wynik pozytywny? madziorek:powodzenia w tym miesiącu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziorek Re: Dalsze pytania... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 11:44 Gość portalu: nina napisał(a): > Dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie: z tego co zrozumiałam test ten nie > POTWIERDZA że owulacja się odbyła, tylko wskazuje kiedy powinna mieć miejsce? > Chodzi mi o stwierdzenie czy cykl ten nie jest aby bezowulacyjny.I kiedy się go > > robi- ile dni przed owulacją jest on w stanie wskazać wynik pozytywny? > madziorek:powodzenia w tym miesiącu!!! dzięki serdeczne będziemy się starać a teraz do rzeczy procedura robienia testu wygląda tak: 1. ustalasz długość cyklu 2. odnajdujesz go na tabelce w ulotce tam jest wskazany dzień cyklu w którym zaczynasz wykonywać pierwszy test (ja się tym nie sugerowałam, bo moja długość cyklu bywa różna, czekałam na objaw śluzu, dlatego zużyłam tylko 2 testy w poprzednim cyklu) 3. wykonujesz go najlepiej chyba rano, bo mocz jest najbardziej stężony 4. analizujesz wynik, porównujesz z poprzednim, jeśli jest pozytywny w Ovu Quick jest napisane, że owu występuje w ciągu następnego 1,5 dnia od uzyskania pierwszego pozytywnego wyniku (u mnie faktycznie tak było). A co do POTWIERDZENIA to jedynym potwierdzeniem przebytej owulacji jest ciąża, zawsze może wystąpić syndrom luteinizacji niepękniętego pęcherzyka Graffa, wówczas twój organizm zachowuje się jakby owu była (wzrost temp.) a de facto wcale jej nie było. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota17 do madziorka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 17:41 Ja mam pytanie dot. obserwacji własnego ciała. skąd wiesz, ze to śluz płodny? ja mam go w tak rózne dni cyklu że już sama nie wiem kiedy mam dni plodne a kiedy nie. a moze zle interpretuje? pomóż proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: do madziorka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.02, 21:59 Dzięki raz jeszcze i trzymam kciuki! Daj znać jak sie uda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziorek Re: do madziorka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 09:17 Śluz płodny wygląda jak kurze białko, obserwując śluz w trakcie cyklu można zauważyć w okresie okołoowulacyjnym zmianę jego konsystencji, zabarwienia, rozciągliwości. I tak na początku jest mętny i lepki, stopniowo się rozrzedza i zwiększa rozciągliwość, dzień szczytu objawu śluzu to dzień kiedy najlepiej współżyć, następnie mętnieje i zanika.Obserwacja samego śluzu może być bardzo subiektywna, dlatego dobrze obserwować coś jeszcze tj. szyjkę i/lub temp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: do madziorka IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 18:53 Madziorek!wariowałam niedawno dokładnie tak samo jak ty ze śluzem ,temperaturą, wykresy , szyjka itp.I na szczęście mam efekty w postaci półrocznej córeczki , czego i tobie mocno życzę.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azalka Re: do madziorka i do Kasi IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.08.02, 18:15 Hej dziewczyny!!! Ja teraz tez jestem na etapie wariowania tzn. staram się o dzidziusia. Obecnie tylko i wyłącznie obserwuję śluz i ewentualnie odbieram sygnały moich jajników. Jak na razie NIC((. Zamierzam teraz mierzyć temperaturę, czy mogłybyście naświetlić jak to robić, a także jak mozna obserwować szyjke macicy. Z góry dziękuję. papatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: do madziorka i do Kasi IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 10:15 Hej!Do temeratury najlepiej sporządzić sobie wykres- taki układ współrzędnych:z lewej strony temperatura , na dole dni miesiąca.Mierzyłam sobie temperaturę codziennie o 7 rano i nanosiłam kropką na wykres ( aha najlepiej kartka w kratkę).Na koniec łączysz wszystkie kropki i gotowe.Już w trakcie rysowania wiesz kiedy masz owulację , bo temp.podskakuje.A szyjkę trzeba "wymacać" (sorry) samemu.Jak miękka to owulacja tuż tuż.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Test owulacyjny- proszę o info IP: 2.2.STABLE* / 192.168.20.* 13.08.02, 02:41 hej! ja tez bym chciala wiedziec jak obserwowac szyjke? czy ma to zrobic maz? )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziorek obserwacja szyjki macicy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 10:06 Już spieszę Wam z odpowiedzią, szyjkę należy badać w tej samej pozycji (ja badam palcem wskazującym kucając) raz dziennie i najlepiej zacząć badać po miesiączce wtedy ona jest stosunkowo nisko w pochwie, jest zamknięta oraz twarda, w okresie okołoowulacyjnym stopniowo się unosi i rozwiera (można włożyć koniuszek palca w dziurkę) oraz mięknie, można wówczas zaobserwować dokładnie właściwości śluzu jeśli jest on niewidoczny po zwykłym korzystaniu z ubikacji. Po owulacji stopniowo zamyka się i twardnieje. Jasne, że można męża poprosić o pomoc, ale facet to facet, kobieta wie lepiej jak się tam wszystko zmienia, no chyba, że mąż jest ginekologiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: obserwacja szyjki macicy IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 10:24 Okazało się , że odpisałyśmy jednocześnie z madziorkiem.No i dobrze się składa bo madziorek napisała wyczerpująco nt.szyjki a ja temperatury.Teraz na pewno wam się uda.Trzymam kciuki za was wszystkie trzy!Pa pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azalka Re: obserwacja szyjki macicy IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.08.02, 17:28 Dziękuję Wam dziewczyny za informację. Będę się stosowała do wskazanych poleceń, no i mam nadzieję, że precyzyjnie określę owulację i się uda z poczęciem dzidziusia. Pozdrawiam Was dziewczyny. Azalka Odpowiedz Link Zgłoś