Dodaj do ulubionych

komórki jajowe ?

15.07.05, 15:07
Czy wiecie cos na ten temat ?
----------------------------------------------------------------------------

zabieg polega na tym, ze pod kontrola lekarza stymuluje sie
> > komorki jajowe - tak jak do zabiegu in vitro. Dostaje sie zestaw
> > zastrzykow (zastrzyki robi sie w brzuch (sa zupelnie bezbolesne
> > igielki sa krociutkie i b cieniutkie). Po okolo dwoch tygodniach
> > pod krociutka, dwudziestominutowa narkoza pobierane są komorki -
> > nic sie nie czuje. Po godzinie mozna wracac do domusmile
> > Tak naprawde to cala procedura jest bezbolesna, jedyne co moze byc
> > nieprzyjemne to lekki bol brzucha pod koniec stymulacji - rosnie
> > kilka/kilkanascie pecherzykow i pod koniec stymulcji moze byc to
> > wyczuwalne. Ale to nie jest zaden straszny bol, raczej dyskomfort.
> > Komplikacje zdarzyc sie moga, ale to sa promile procenta, w naszej
> > klinice jeszcze nie mielismy takich przypadkow, bo bardzo uwazamy
> w
> > trakcie stymulacji.
---------------------------------------------------------------------------
jestem juz mamą i byc może będę mogła komós pomóc..prosze o rady czy to jest
bezpieczne itd.Dziekuje
Obserwuj wątek
    • evaska1 Re: komórki jajowe ? 16.07.05, 19:29
      Nie bardzo rozumiem, wycięłaś fragment czegoś i nie wiadomo zupełnie o co
      chodzi, jaki zabieg ? W jakim celu pobiera się te komórki jajowe jak nie do
      IVF/ICSI ?
      • p.magdalenka Re: komórki jajowe ? 16.07.05, 19:52
        Marteczka chce oddać swoje komórki innej kobiecie.
        niestety Ci nie pomoge bo nie wiem na czym polega procedura pobierania. sama
        stymulacja nie jest bolesna, przy dużym wzroście pecherzyków czujesz prace
        jajników i tyle.
        • tekla12 Re: komórki jajowe ? 16.07.05, 20:28
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=26321106
        • evaska1 Re: komórki jajowe ? 16.07.05, 20:56
          Sorki, nie doczytałam tego co pod kreską, myślałam, że to coś w rodzaju
          podpisu wink.
          marteczka zgłoś się do kliniki leczenia niepłodności tam uzyskasz wiarygodną
          odpowiedź w kwestii dawstwa, ale nie jestem pewna czy są jakieś gratyfikacje
          pieniężne tak jak przy oddawaniu spermy do banku spermy. Wiem na pewno, że jak
          para poddaje się zabiegowi IVF i przy większej ilości komórek jajowych decduje
          się na dawstwo - dostaje jakiś upust od całkowitej ceny zabiegu, ale takie
          dawstwo dla samego dawstwa ? Nie wiem, pewnie jest to praktykowane ...
          Powiem Ci tylko tyle, że każda stymulacja hormonami nie jest obojętna dla
          zdrowia, mogą się pojawić powikłania już podczas stymulacji czy w czasie
          punkcji, która odbywa się pod narkozą. Oczywiście nie trafia się to często, ale
          ryzyko zawsze istnieje i każda pacjentka zostaje w klinice poinformowana o
          powikłaniach i musi podpisać na zabieg zgodę.
          Dobrze, że niekóre dziewczyny decydują się na oddanie komórek jajowych, ale jak
          mają (brzydko mówiąc) nadprodukcję, natomiast dla pieniędzy nie zrobiłabym tego.
          Pozdrawiam.
          • marteczka271 Re: komórki jajowe ? 16.07.05, 22:20
            napisała do mnie pewna dziewczyna..a ponieważ ja juz mam dzieci..to moge jej
            podarować te komórki jajowe... ona pokrywa koszty transortu i jakich tam leków
            dla mnie...
            poprostu jestem ciekawa czy to nie będzie jakies bolesne dla mnie..i jakieś
            potem duże ubytki zdrowotne.
            Dziekuje
            • naka1 Re: komórki jajowe ? 17.07.05, 08:49
              ubytki zdrowotne na pewno nie a co do bólu i czucia pracy jajników to każdy
              reaguje inaczej. nie jest źle na pewno.
              • evaska1 Re: komórki jajowe ? 17.07.05, 22:19
                naka1 gratuluję optymizmu, ale chyba nie do końca jesteś zorientowana w tym co
                piszesz, skoro uważasz, że nie ma ubytków na zdrowiu po stymulacji hormonalnej.
                Możesz od razu ich nie odczuć, ale przyjdzie czas i zacznie boleć wątroba, może
                pojawić się też rak jajnika i wcale nie ma znaczenia, czy się przeszło jedną
                stymulację czy pięć. Oczywiście może nic się nie stać, ale nigdy nie wiadomo na
                kogo padnie.
            • piegoosek Re: komórki jajowe ? 17.07.05, 20:30
              nie sadze, ze stymulacja hormonalna nie ma wplywu na zdrowie kobiety!!!
              przeciez to hormony, ktore sztucznie "wprowadza" sie do organizmu!!
              przeszlam juz dwie stymulacje i na prawde z przerazeniem mysle o kolejnej,
              jesli jeszcze mialaby mnie czekac! nigdy dobrowolnie nie poddalabym sie jej...
              dziwie sie, ze z taka beztroska do tego podchodzicie... przeciez to sa tony
              lekow! nie mowiac o przestymulowaniu, ktore dosc czesto sie zdarza, ale nie
              mowi sie o tym...
              nie pisze tego, aby Cie odiwesc od tego, to w koncu Twoja decyzja... ale dziwie
              sie po prostu tej beztrosce, serio! ciekawa jestem, co mowia w takich
              przypadkach lekarze? a poza tym sa przeciez banki komorek jajowych? czy ta
              dziewczyna nie myslala o tym? na pewno to wychodzi taniej, a poza tym jest
              anonimowe... dziwne!
              pozdrawiam cieplo!
              • libra4 Re: komórki jajowe ? 17.07.05, 21:26
                Piegoosek,
                o komórki jajowe jest bardzo trudno, bo mało jest kobiet, które chcą je oddać. W
                Stanach są kobiety, które poddają się stymulacji tylko po to, żeby sprzedać
                komórki. Na pewno stymulacja obciąża organizm, ale przeszłam 3 stymulacje
                zupelnie bezboleśnie, a jaki to ma wpływ na organizm nigdy się nie dowiemy, bo w
                końcu palenie papierosów czy zanieczyszczenie środowiska są napewno gorsze. A
                oddając komórki można innym pomóc i jeśli tej kobiecie uda się zajść w ciążę to
                nie ma nic piękniejszego.
                Libra
                szczęśliwa mama Novumowego MIłoszka
                • piegoosek Re: komórki jajowe ? 17.07.05, 22:35
                  wiem Libra, wiem... ale jak przeczytalam tego posta po raz pierwszy musialam
                  napisac... po prostu zszokowal mnie ten post! tylko my wiemy ile trzeba
                  samozaparcia, aby przez to wszystko przechodzic! mowisz, ze przeszlasz trzy
                  stymulacje bezbolesnie, ale tak jak piszesz, obysmy nigdy sie nie dowiedzialy
                  co one wniosly do naszego organizmu!! w mojej rodzinie jedna kobieta niestety
                  juz wie, co przynioslo jej lezcenie hormonalne sad co prawda dlugotrawale, ale
                  jednak... u nas jest moze krotsze, ale za to jakie intensywne...
                  jakos nie moglam przejsc obok tej beztroski obojetnie, sorki jesli kogos
                  urazilam!
                  pozdrawiam i zycze powodzenia!! wszystkim!!!
                  • marteczka271 Re: komórki jajowe ? 18.07.05, 12:09
                    Dziekuje za wszystkie odpowiedzi....napewno się nie wycofam...tylko chciałam
                    wiedziec na czym to polega....a jestem bardzo szczęśliwa że moge pomóc...
                    mimo że tu spotkałam się z dużą niechęcią do kobiet które mają ..dzieci.. ;-((
                    • piegoosek Re: komórki jajowe ? 18.07.05, 14:58
                      jesli piszesz o mnie, ze niechetnie na Ciebie "patrze" z uwagi na to, ze masz
                      dzieci... to po prstu mnie nie znasz... dokladnie napisalam o co mi chodzilo...
                      ale to przeciez Twoje zycie, Twoje zdrowie! jesli to Cie uszczesliwia, to
                      super!!
                      powodzenia!
                      • inga30 Re: piegoosku 18.07.05, 16:02
                        teraz dopiero zobaczyłam że jestes po transferze! Napisz że 2 słówka: jakie
                        zarodeczki, jak się czujesz, czy dużo leków potransferowych bierzesz itd.
                        ściskam. Inga
                        ps: no i się nie denerwuj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka