Dodaj do ulubionych

Gonal F vs Menopur

12.10.05, 23:30
Od nastepnego cyklu, prawdopodobnie za tydzien, bede stymulowac sie do
nastepnej IUI. Poprzednio zastrzykiwano mnie Menopurem, ale po poronieniu
zmienilam lekarza i nowy gin zadecydowal, ze tamta stymulacja byla za silna
(mimo, ze udalo mi sie wyhododowac tylko 2 pecherzyki pow 18 mm).
Troche obawiam sie zmiany leku, typm bardziej, ze przy menopurze, oprocz
uderzen goraca i skurczy w lydkach nie mialam zadnych efektow ubocznych.
Nie bardzo odpowiada mi tez wizja codziennych seansow ze strzykawka w reku.
Czy macie jakies doswiadczenia z powyzszymi medykamentami ?
Szczegolnie zwracam sie do dziewczyn z wysokim (na granicy normy) FSH.
Czy gonal, w ktorym jest tylko fsh, nie pogorszy sprawy ?
Z gory dziekuje za odpowiedzi,
(nie przekonana do nowej stymulacji) Ola
Obserwuj wątek
    • niunia90 Re: Gonal F vs Menopur 13.10.05, 07:55
      Olu, moje doświadczenia nie są może olbrzymie, ale spróbuję ci odpowiedzieć.
      Właśnie kończę stymulację gonalem go ICSI. Też dostałam gonal i krótki
      protokół, bo raz w życiu miałam wynik FSH powyżej 17. Potem już nigdy nie
      miałam tak wysokiego. Do dziś jestem przekonana, że to była pomyłka
      labolatorium, ale ponieważ wynik jest wynikiem, to już zawsze będą się bać i
      dla lekarza jest to powód do ostrożniejszych zachowań (tak mi to tłumaczyli).
      Ale do rzeczy. W 6dc, po 5 gonalach wyhodowałam ok 12 pęcherzyków. Wynik bardzo
      zadowolił lekarza. Myślę, że lekarze wiedzą co robią!
      Powodzenia i nie bój się!
      Pozdrawiam.
      • ziutabezbuta Re: Gonal F vs Menopur 13.10.05, 08:29
        Mysle, ze nam laikom dosc ciezko roztrzygnac przewage jednego nad drugim smile Tym
        bardziej , ze z tego co wiem toczy sie jakas farmakologiczna wojna na wyniki
        pomiedzy producentem Gonal-F (Serono) i Menopur(Ferring). Prosto i dosc
        niezrozumiale smile - Gonal-F to czysty FSH a Menopur to hMG ktory jest kombinacja
        FSH i LH. Sa zwolennicy "czystosci" podawanego leku i zwolennicy "dodatku" LH.
        Ponoc Menopur ma 5 ciaz wiecej na 100 prob (mowa o IVF) ale oczywiscie Serono
        temu zaprzecza smile
        Ja w poprzednim cyklu bralam Gonal-F - wyszlo z tego 19 jajeczek. Zastrzyki sa
        banalnie latwe bo wstrzykuje sie je w brzuch z "dlugopisu". W tym cyklu lekarz
        zmienil mi leki i wlasnie zaczynam kombinacje Follistimu i Menopuru. No
        zobaczymy.
        W kazdym razie nie przejmuj sie tylko zaufaj lekarzowi. No i powodzenia smile
        • angieblue26 Re: Gonal F vs Menopur 13.10.05, 08:55
          Dziekuje Wam obu smile Chyba rzeczywiscie powinnam zaufac lekarzowi, to on jst
          specjalista, a nie ja smile
          • kkkkk4 Re: Gonal F vs Menopur 15.10.05, 08:29
            Różnica jest następująca:
            Manopur jest pozyskiwany z moczu kobiet menopauzalnych i jest to naturalna
            gonadotropina ludzka zaś gonal jest pozyskiwany z organów chomika
            syberyjskiego crying z dodatkiem rekombinantów genetycznych. Firma ferring
            prowadziła międzynarodowe badania w których ani lekarz ani pacjentka nie
            wiedzieli jaki lek jest podawany. Wynik jaki opublikowano w międzynarodowej
            prasie fachowej był następujacy:
            po manopurze uzyskano zarówno lepszej klasy komórki, jak i mniej poronień w
            grupie kontrolnej, jak i ogólnie wiecej udanych implemantacji zarodków.
            Mnie to przekonuje i nie liczyłabym na to czy lekarz jest zorientowany w
            aktualnych badaniach czy postepuje wg. swojego widzi mi się....
            • lucysia32 Re: Gonal F vs Menopur 15.10.05, 15:07
              Dziękuję bardzo za informację o menopurze. tak się składa że od 5 dniu biorę
              ten lek i niedługo pobranie jajeczek. Trochę się obawiam bo mam plamienia. Ale
              wszystko się okaże w poniedziałek bo mam wizytke u gin. Pozdrawiam
              • angieblue26 I w koncu jest Puregon... 02.11.05, 17:14
                tez w "penie". Gin musial sie przejezyczyc, bo wyraznie uslyszalam gonal, a
                zapisal puregon. Oba leki sa wlasciwie identyczne, wiec pewnie dlatego.
                "Zastrzykuje sie od 4 dni, poczatkowo mialam opor, ale jakos mi idzie.
                Gorzej, ze w porownaniu do menopuru, czuje sie nieciekawie. W nocy nie spie, w
                dzien sie pokladam. Dodatkowo chyba zatrzymuje wode, bo nie wierze, ze bez tego
                mozna przybrac 3 kilo w ciagu czterech dni sad
                Ech, jak tak dalej pojdzie bede sie toczyla, a juz na pewno bede zmuszona
                odnowic garderobe sad
                Buuuuu....

Zurek dziwi sie swiatu
                • angieblue26 Tak psioczylam na ten Puregon... 08.11.05, 11:18
                  a tymczasem - niespodzianka :
                  dzisiaj, 12 dc mam
                  po prawo : 7 pecherzykow 17,13,12,12,12,8,7
                  po lewo :10 pecherzykow 18,16,15,15,15,15,12,11,10,10
                  endometrium - 14 mm (!)
                  Estradiol 1800
                  IUI po jutrze, dzisiaj ovitrelle smile
                  Az mi dobry humor wrocil smile)
                  • kkkkk4 Re: Tak psioczylam na ten Puregon... 08.11.05, 11:37
                    Nieeee no Żurek jest fenomenalny!!! Właśnie ukradłam Ci jedo zdjęcie słodkiego
                    Żurka- nie gniewasz się??
                    A poza tym gratuluję pęcherzyków wink)

• angieblue26 Re: Tak psioczylam na ten Puregon... 08.11.05, 11:39
                      "Kradnij" ile chcesz smile
                      Pecherzyki to jedno, ale takiego endo w zyciu nie mialam smile Chow zawsze bylo
                      okolo 10-12 mm.
                      Pozdrawiam,
                      Ola
                  • angieblue26 Re: Tak psioczylam na ten Puregon... 08.11.05, 11:41
                    Qrcze, teraz pomyslalam, ze taka lekka stymulacja, a gdyby jeszcze ze 3 dni
                    poczekac to i do in vitro chyba by sie te jajeczka nadaly smile))
                  • angieblue26 Re: Tak psioczylam na ten Puregon... 08.11.05, 12:20
                    Dzwonilam do labo, estradiol - 2200 !
                    • kkkkk4 Re: Tak psioczylam na ten Puregon... 08.11.05, 12:28
                      Wiesz ja jestem jeszcze na takim etapie, że nie bardzo wiem co znaczą te
                      wszystkie parametry ... ale tak sie cieszysz- to znaczy ze jest dobrze! Cieszę
                      się z Tobą, trzymam kciuki i powiem Ci szalona jesteś jak ten Twój Żurek wink))
                      • angieblue26 Re: Tak psioczylam na ten Puregon... 08.11.05, 12:32
                        No, w koncu jestesmy jedna rodzina smile
                        Moj maz sie smieje, ze jaka mama taki synek smile
    • magasi9 pytanko 30.01.06, 11:52
      tez bede stymulowana puregonem, i mam isc w piatek (5 dc) na nauke zastrzykow
      puregon, a w srode na badanie krwi (i tu mam problem) bo nie jestem juz teraz
      pewna czy ja dobrze zrozumialam, czy to w srode -3dc czy w srode za tydzien (po
      piatku ),taka bylam zestresowana ta cala rozmowa, ze juz zglupialam

kiedy to badanie krwi, po puregonie?

prosze odpowiedz!

zadzwonie do nich jutro, ale sie dzis juz zestresuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka