Dodaj do ulubionych

Od czego zacząć

20.12.05, 23:10
Mam 29 lat i rok nieudanych prób zajścia w ciążę. Byłam u ginekologa -
ginekolog zalecił mi luteinę która ma uregulować mój cykl (mam dość
nieregularne miesiączki i przy okazji ułatwić zajście w ciążę). Zdziwiłam się,
że nie zlecił mi żadnych badań hormonów. Wolałabym najpierw zbadać je, potem
łykać luteinę. Zadam podstwowe pytanie - jakie badania należy wykonać jako
pierwsze w moim przypadku?
Obserwuj wątek
    • marta11 Re: Od czego zacząć 20.12.05, 23:47
      ja mam 32 lata i tez probuje z rok bez powodzenia. Mi zrobil na wstepie badanie
      usg (3 razy) i zlecil badania hormonalne a z wynikami kazal isc do dr Jerzak-
      specjalistki od nieplodnosci. Jestem w trakcie robienia badan. Nie jestem
      biegla w tym temacie ale Tobie polecalabym na wstepie isc do innego ginekologa.
      Ja zawsze mialam i mam regularne cykle ale wydaje mi sie, ze nalezy zrobic
      badania by szerzej rozpoznac sytuacje. W kazdym razie gdy sa watpliowsci chyba
      nie zaszkodzi skonfrontowac zalecen z innym lekarzem.
      Pozdrawiam
    • rafulka Re: Od czego zacząć 21.12.05, 07:58
      Kategro jesteś przed 30-tką więc twój gin uważa że masz jeszcze czas. Jak
      rozumiem masz do niego zaufanie, chodzisz do niego regularnie i zna twój
      organizm. Rozumiem też że powiedziałaś mu że chcesz zajść w ciążę. Myślę, że
      nie chciał tak od razu nakręcać cię badaniami, zabiegami etc., bo nieregularne
      miesiączki to nie problem w zajściu w ciążę (wiele z nas ma baaaardzo regularne
      miesiączki i nie zachodzimy). Uważam, że powinnaś mu dalej ufać (tak ze trzy
      cykle) a potem naciskać (badania twoje i twojego partnera). Póki co łykaj folik
      (chcące zajść w ciążę winny łykać kwas foliowy, aby dziecko nie miało wad
      neurologicznych), swojemu chłopcu daj nieco witamin i mikroelementów (wskazana
      L-karnityna, antyutleniacze, magnez i cynk - wzmacniają zaplemniczki). Badania,
      które na pewno powinnaś zrobić to te zagrażające ciąży: różyczka, choroby
      odzwierzęce, etc (w każdym laboratorium zrobią ci taki zestaw)
    • korlewna Re: Od czego zacząć 21.12.05, 09:35
      Po roku starań faktycznie warto zacząć coś robić. Zacznij najlepiej od fsh, lh
      i estradiol (w 2-5 dniu cyklu), prolaktyna (kiedy chcesz, byle rano), potem
      przeprowadzcie monitoring cyklu, a następnie zbadaj progesteron (ok 7 dni po
      owulacji)
      Co do luteiny...to jest progesteron, a nigdy go nie jest za dużo, więc
      łykaj/ciućkaj/aplikuj bezstresowo
      • tekla12 Re: Od czego zacząć 21.12.05, 10:15
        Jeśli staracie się rok, to albo nie potraficie trafić w owu, albo coś jest nie w
        porządku. Jeśli zależy ci na ciąży to chyba powinnaś zacząć od zmiany lekarza.
        Luteina nie wywoła owulacji, jeśli jej nie masz a unormowanie cyklu jest tylko
        mechaniczne - organizm reaguje krwawieniem na obniżenie poziomu progesteronu po
        odstawieniu luteiny. Odpowiedzialny lekarz zacznie od skierowania męża na
        badanie nasionek a tobie zleci podstawowe badania (lh, fsh w 3dc, prolaktynę,
        progesteron) i zrobi usg 2-3 razy w czasie jedengo cyklu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka