Dodaj do ulubionych

Interpretacja tempki

02.03.06, 13:27
Od 2 miesięcy zażywam bromek i mierzę temperaturę. Korzystam z programu do
interpretacji cykli ale mam pewne wątpliwości. Nie jestem pewna kiedy była
owulacja i czy wogóle była mimo, że program ją wyznacza. Poniżej moje
temperatury

5dc - 36,65
6dc - 36,5
7dc - 36,65
8dc - 36,65
9dc - 36,3
10dc - 36,5
11dc - 36,6 śluz przeźroczysty, rozciągliwy
12dc - 36,6 śluz przeźroczysty, rozciągliwy
13dc - 36,7 śluz przeźroczysty, rozciągliwy + ból owulacyjny
14dc - 36,7 śluz przeźroczysty, rozciągliwy
15dc - 36,7
16dc - 36,8
17dc - 36,8
18dc - 36,8
19dc - 37,0
20 dc -37,0

W 12 dc miałam robiony test PCT, który potwierdził wystąpienie śluzu płodnego
i okres okołoowulacyjny.
Jak myślicie kiedy mogła być owulacja o ile była.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • spa76 Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 13:42
      nie jest dla mnie oczywisty ten wykres, ale też nie jestem bardzo doświadczona
      w tym temacie. wydaje mi się, że ten skok temperatury po owulacji jest dosyc
      znaczny. o 2 stopnie, to mi wzrasta w cyklu bezowulacyjnym - pierwsza część
      cyklu jest wtedy ok. 36,6, druga ok. 36,8. a może miałaś jakis stan
      podgorączkowy w okolicach 10dc? bo tam sie pojawił taki mały spadek, jakby
      przed owulacyjny...
    • dagps Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 14:15
      za malo danych temp, musi byc trzy wyzsze temperatury od wczesniejszych 6 nizszych, z czego trzecia z tych wyzszych musi byc o 0,2 wyzsza od kazdej z szesciu. wtedy dopiero mozna przypusczac ze owu byla w ostatnim dniu sluzu lub tuz przed
    • dagps Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 14:17
      jak tak patrze to je znajduje ale to tak na styk, tylko ze troche za pozno ten wzrost, moze przegapilas ze dwa dni sluzu? trudno powiedziec, ten cykl juz skonczony?
      • beti1977 Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 14:35
        Od 7 dc do 9 dc byłam w górach i początkowo ten spadek tempki z 9 dc właśnie
        potraktowałam jako nieprawidłowośc związaną z wyjazdem.
        Śluz może i mogłam przegapić, bo szczerze mówiąc początkowo przyjęłam, że owu
        nie było i będzie to cykl bezowulacyjny. Cykl jeszcze skończony nie jest,
        mierzę dalej. Program do interpretacji wyznaczył mi owu najpierw na 12 dc a
        później zmienił na 15dc ale właśnie nie bardzo mi to pasuje ze śluzem.
        • dagps Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 15:19
          poczekajmy dalej, napisz potem jeszcze raz jak bedziesz miala wiecej pomiarow, wyjazd mogl opoznic owu i teraz moze drugi raz byc sluz.
          a co do programu, mi wyznaczyl na 11 dzien, tylko dlatego ze tam raz jakis sluz byl plodnopodobny a owu byla w 32 dniu prawdopodobnie.
          • beti1977 Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 15:57
            Dzięki za odpowiedź.
            Napisze jak będę miała dalsze pomiary.
            No właśnie z tymi programami to różnie bywa, próbuję sama interpretować tempki
            ale ponieważ to dopiero drugi cykl to nie idzie mi chyba najlepiej.
            • dagps Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 16:07
              najlepiej kup sobie ksiazeczke naturalna regulacja poczesc, ja dzieki niej sie nauczylam na pierwszym cyklu, tylko obserwacja szyjki jeszcze nie bardzo mi idzie. a jak nie to dosc dobrze jest opisane wszystko tutaj:
              www.npr.prolife.pl/
    • roza114 Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 16:46
      Witam dziewczyny!!!!
      pomiary temperatury robię około roku - skoki są więc myślałam że jajeczkowanie
      też i czasem jest a czasem nie!!!
      np. w tym cyklu jajeczkowania nie było(potwierdziło to USG i badanie
      progesteronu wynik 6) a skok temperatury był!!!
      nie wiem co mam o tym sądzić jak myslicie????
      • dagps Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 16:54
        sadzic o tym ze jedynym 100% dowodem na owu jest ciaza, a prawie 100% monitoring i badanie progesteronu. tempka sama to zaden dowod. sluz sam to zaden dowod. sluz plus tempka plus ewentualnie szyjka to takie przypuszczenie tylko. moj gin kazal sie nie podniecac za bardzo ta moja owulacja z wykresu w 32 dniu. moje wyniki badan wskazuja ze malo prawdopodobna ale jednak. ale monitoringu nie mialam wiec nie wiadomo.
    • irka15 Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 18:40
      Brakuje kolejnych teperatur, ale ja jednak bym obstawiala 15dc.
      Ponizej wklejam link do strony, gdzie sa przykladowe wykresy i tam na jednym z
      nich wyraznie widac, ze u niektorych kobiet konczy sie wystepowane sluzu, a
      dopiero pozniej nastepuje owu

www.kvinna.wronet.pl/?page=nmpr_wrochna_art4
      Ja sama tak mialam i w tym cyklu zaszlam w ciaze, ktora niestety sie nie
      utrzymala...

Pozdrawiam
      • dagps Re: Interpretacja tempki 02.03.06, 19:32
        tylko jak kilka dni po sluzie jest owu to moze byc za krotka faza wyzszych temperatur i wtedy tez nici.
        • beti1977 Re: Interpretacja tempki 03.03.06, 07:46
          Dzisiaj 21 dc i znowu temp 37,0.
          Może też bym obstawiała ten 15 dc z temperatur ale mam jakieś takie wrażenie,
          że owu wogóle nie było. Zawsze ból owu to u mnie kłucie jajnika, takie
          pulsowanie i później do tego dochodzi ciągnięcie w dole brzucha a w tym
          miesiącu ten ból owu to było tylko to ciągnięcie w 13 dc.
          Póki co mierzę dalej i zobaczymy co z tego wyjdzie.
          • dagps Re: Interpretacja tempki 03.03.06, 08:46
            zabawne ze mam teraz tak samo, leciutki skok ale bez konkretnego sluzu, czuje ze nic. ja jeszcze mam czas, ostatnio byla w 32 dniu dopiero, ale kiedy teraz? zagmatwane.
            • beti1977 Re: Interpretacja tempki 03.03.06, 09:37
              Może to jest zaraźliwe??
              A który masz dc??
              • dagps Re: Interpretacja tempki 03.03.06, 09:51
                moj dopiero 18, ale juz skoczyly. zobaczymy co dalej. moze spadna, ja mam pcos wiec mozliwe skoki i podskoki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka