04.04.06, 10:10
Czy faktycznie 14 dni po owulacji powinna pojawić się @. Jak to jest?
Słyszałam że @ spóżnia się wtedy gdy owulacja się przesuwa a 14 dni po niej
powinno nastąpić krwawienie. Proszę dziewczyny wytłumaczcie mi jak to jest.
Jesem tu nowa i tak naprawdę jeszcze zielona w tych tematach bo dopiero
zaczęliśmy starać się o dziecko.

Obserwuj wątek
    • selena24 Re: owulacja 04.04.06, 10:43
      Kiedyś uważano że faza lutealna czyli poowulacyjna trwa dokładnie 14 dni.
      Tę tezę dawno już obalono choć wiadomo że jest ona relatywnie stała i trwa ok 10-16 dni.
      Najczęściej występująca długosć fazy poowulacyjnej to 12-13 dni - 40% cykli zdrowych kobiet, 10-11 i 14-15 dni - ok 22% cykli, a 16 dniowa i dłuższa to tylko ok 2%, z kolei krótsza niż 10 dni faza lutealna traktowane jest jako patologiczna- niewydolność ciałka żółtego. Jeżeli faza lutealna przekracza 18 dni to jest bardzo duże prawdopodobieństwo ciąży.
      Spotykam się tez ze stwierdzeniem że długość fazy lutealnej jest stała dla danej kobiety.

Przy okazji pytanie, czy tak macie?(ja posprawdzałam swoje temperaturki i wyszło mi że 13 dni ,a w zeszłym cyklu było nagle 15 i juz miałam wiadome schizy, ha,ha)
      • cindy75 Re: owulacja 04.04.06, 10:48
        Ja miałam owulację 20.03 ( był monitoring więc jestem tego pewna) więc dzisiaj
        jest 16 dni po niej - chyba dobrze to rozumiem?
        • selena24 Re: owulacja 04.04.06, 19:39
          Jeśli dobrze liczę tzn. od dnia po owulacji - to od 21.03 dziś byłby 15-ty dzień fazy lutealnej.

Dodam tylko, że wartosci procentowe które znalazłam i cytowałam poprzednio dotyczyły długości fazy lutealnej określanej od dnia wzrostu ptc, (więc jak wiadomo mogą się różnić jeśli owulacja była oznaczana innymi metodami np. dane uzyskane podczas operacji, monitoringu USG czy markerey hormonalne).
          Natomiast dane o długości trwania fazy lutealnej tj. 10-16 dni były podane ogólnie(żródło nie precyzowało metody wg której oznaczono poczatek fazy poowulacyjnej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka