jola733 06.04.06, 12:33 napizszcie mi kochane co to jest PC ( bo nie jestem pewna czy to to o czym myślę)i jak się bada przeciwciała przeciwplemnikowe i czy mąż tem powinien zrobić te badania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marmon29 Re: PC ? 06.04.06, 13:08 pc?? chyba PCO - zespół policystycznych jajników - patrz wyszukiwarka Odpowiedz Link Zgłoś
aga286 Re: PC ? 06.04.06, 13:11 na przeciwciała możesz chyba zrobić badanie z krwi. A PC to może być PCO- policystyczne jajniki. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: PC ? 06.04.06, 13:48 test PC _ po "polskiemu" test po stosunku, czyli kilka godzin po wspołzyciu lekarz pobiera śluz z szyjki macicy i określa czy sa w nim plemniki, jeśli tak to jak wygląda ich zywotność, jaka jest budowa sluzu itp. O tyle istotne badanie, ze przy wrogim śluzie naprostrzą metoda na zajście w ciążę jest iui. Przeciwciała przeciwplemnikowe w krwi ( ASA )... lekarze czasem badają tylko kobietę, czasem tylko mężczyznę, a czasem oboje partnerów ( nie wiem od czego to zalezy). U mężczyzny można też sprawdzić jak jest z przeciwcialami przeciwplemnikowymi w nasieniu - MAR test ( u mojego męza wlasnie przez takie przeciwciala polemniki sklejały się) pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
jola733 Re: PC ? 06.04.06, 14:20 dziekuję Ci bardzo.ja miałam podane plemniki do śluzu owulacyjnego. badano wtedy nasienie męża a że robiła to laborantka w gabinecie gin. to po po zbadaniu nasienia " połączono" je z moi płodnym śluze. okazało się ż ełatwo wczodzą do śluzu ale giną.test uznano za wątpliwy gdyż miałam torbiele czekoladowe na jajnikach i podejrzewano endometriozę ( to było 5 lat temu ) do tej pory żaden gin. byłam w tym czasie jeszcze u kilku i żaden nie zaproponował żadnych badan tyko mówili mi o in vitro a ja uważam że in vitro to ostateczność może u mnie niewiele trzeba? może odpowiedni lek lub inseminacja i będę w upragnionej ciaży? Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: PC ? 06.04.06, 14:40 ale dlaczego in vitro???? Przecież jeśli masz drozne jajowody to macie szanse innymi metodami... Mnie tez jeden lekarz kierowal na in vitro, ale nie było mnie stać. I może dobrze, bo inny lekarz stwierdził, ze jego zdaniem in vitro jest niepotrzebne w naszym przypadku. I udalo się.... a mam wrogi sluz, mąż sredniododatnie ASA, posklejane nasienie, podejrzenie u mnie PCO, torbielowatość prawego jajnika, hiperprolaktynemię, czesciowy brak owulacji i kilka drobnych spraw.... cium Odpowiedz Link Zgłoś