Dodaj do ulubionych

Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosba

12.06.06, 12:53
Dziewczyny juz raz pomoglyscie mi, a wlasciwie to mojej przyjaciolce i teraz
znow zwracam sie do Was z prosba o jakies info.
Otoz ta moja przyjaciolka poszla dzis na jeden dzien do szpitala - wymyslil
to jej lekarz, ktory w tym szpitalu pracuje. Miala tam zrobic cale mnostwo
badan - rozne hormony itp itd ... no ale gdzies po godzinie przyszedl do niej
sam ordynator i zakomuniklowa jej ze beda robic badanie droznosci jajowodow i
od razu laparoskopie i czy sie zgadza :-o
Przyjaciolka jest w szoku i troche sie boi tego wszystkiego. Myslalysmy, ze
do zbadania droznosci jajowodow wstrzykuje sie dopochwowo jakis kotrast tylko
i nie trzeba na dzien dobry trzech dziur w brzuchu wiercic, tym bardziej gdy
sie okaze, ze jajowody ma drozne. Dziewczyny co o tym mysliscie ???
Ktore mialy robione cos podobnego ???
Czy to jest taki raczej iespomplikowany zabieg czy jednak ryzyko powiklan
jest duze ???

Napiszcie prosze o Waszych doswiadczeniach ?
co byscie zrobily ?
moze ktos robil ten zabieg w Przemyslu ?
Czy to moze zrobic kazdy ginekolog czy naprawde trzeba dobrego specjalisty ?

Przycjaciolka ma bardzo dugie nieregularne cylke, prawdopodobnie
bezowulcayjne, nawet po clost. jajeczka nie dojrzewaja ...

napiszcie cos prosze ???????

pozdrawiam serdecznie

utka
Obserwuj wątek
    • sun32 Re: Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosb 12.06.06, 13:54
      Utka mnie osobiście szokuje postawa lekarza Twojej przyjaciółki. Postawił ją
      przed faktem dokonanym, nie dając czasu do namysłu ani wyboru lekarza
      operującego. Wg mnie powinien to zrobić doświadczony lekarz. Miałam w kwietniu
      laparo i wiem że nie bez znaczenia jest doświadczenie lekarza. Samo badanie
      drożności to HSG. Robiono mi to dwa razy, byłam w szpitalu ok 3h. Widać on chce
      jej zrobić laparo a podczas niej sprawdzić drożność. Czy ma inne wskazania do
      laparo? Jak długo się stara? Ma zaufanie do lekarza? Jak długo go zna? To są
      ważne pytania i bez odpowiedzi trudno doradzić.
      Jeśli na usg nie widać nic niepokojącego to ja bym się na jej miejscu
      wstrzymała. Ewentulanie jak są tacy chętni niech jej tylko HSG zrobią (boli
      trochę) ale z laparo niech lepiej poczeka. Po HSG będzie o krok dalej. Ale to
      tylko moje zdanie. Uważam też, że postępowanie lekarza nie jest w porządku sad
      • honeybeam Re: Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosb 12.06.06, 13:59
        Dziwny ten lekarz. Ale laparo nie wykonuje każdy lekarz. Laparo jest
        najdokłdniejszym badaniem drożności. W HSG kontrast podawany jest po ciśnieniem
        tak więc zdarza się, że przejdzie przez jajowód mimo iż ten nie jest całkowicie
        drożny.
        • utka Re: Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosb 12.06.06, 14:08
          kochane a co to jest ten HGS
          mnie sie laparo kojarzy z usuwaniem torbieli i udraznianiem, no ale jesli te
          jajowody bylyby drozne, to po co to laparo

jesli to nie problem Dziewczyny, to prosze opiszcie dokladnie, ktork po kroku,
          jak taki zabieg przebiega

Bede ogromnie wdzieczna !

Przyjaciolka problemy ma od zawsze - od dawna brala rozne tabletki hormonalne,
          pila ziola od Chinczyka na uregulowanie cykli i nic, mezatka jest od ponad roku
          i od tego czasu sie z mezem staraja. A mamy juz obie po 35 lat prawie ... sad
          • szyszka39 Re: Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosb 12.06.06, 14:37
            Ja bym poszła na to laparo, napewno wolalabym laparo niz hsg. Moj gim mi
            wyjaśnił ,że hsg jest zabiegiem mało dokładnym, bo mogą byc np małe zrosty w
            jajowodach kt. przepuszczają kontrast, bładnie zrobiony zabieg, np lekarz ruszy
            reką i część kontrastu nie jest już podana pod takim samym ciśnienie a w opisie
            będzie napisane ze jajowody drożne. Laparo tak widać jak w rzeczywiśtości no i
            jak trzeba to od razu wszystko naprawią.
    • korlewna Re: Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosb 12.06.06, 14:39
      Jak dla mnie.... troche za malo informacji.
      Z jakiego powodu lekarz chce robić laparoskopię (zwlaszcza, ze wczesniej nie
      umawial sie na ten zabieg z pacjentką) ?? Inaczej - jakie wskazania sa do
      zabiegu?
      Troche mi się to nie podoba. Albo koleżanka malo slucha lekarza i panikuje,
      zamiast dowiedzieć się co i jak, Albo Tobie utka koleżanka nie powiedziała
      wszystkiego, albo lekarz jest jakis porąbany...

Pozdrawiam
      • utka Re: Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosb 12.06.06, 14:50
        Mysle, ze raczej mowi wszystko ...
        Lekarz, ktory ja prowadzi stwierdzil, ze trzeba zrobic jeszcze rozne dodatkowe
        badania na pozimo hormownow, no inne _ jakie juz nie wiem, bo mi nie mowila, w
        kazdym razie badania te sa bardzo drogie i ten lekarz wymyslil, ze na dzien
        przyjmie ja do siebie na oddzial i wtedy jej tam za darmo wszystko zrobia, no i
        moze uda sie ruszyc z leczeniem w jakims konkretnym kierunku. Wczesniej
        przyjaciolka miala monitorowane cylke (ale jak to monitorowac, jak cykle trwaja
        ok. 60 dni i wiecej, brala clost. ale pecherzyki sie jej nie powiekszaly i
        jajieczka nie dojrzewaly) Poszla wiec dzis do tego szpitala i dzwoni do mnie
        spanikowana ok. 10 i mowi o tej laparo i co ma robic ??????
        Obiecalam wiec, ze Was popytam ...
        Zabieg ewnetualnie mialaby miec w srode-czwartek a dzis robli jej jakis posiew
        do tego zabiegu.

Ja niestety nie znam tej calej terminologii, wiec te moje listy moga byc
        niejasne, no ale nie da sie dlugo prze zkomorke rozmawiac, jak ona w szpitalu a
        ja w pracy ...

ale piszcie prosze ... smile
    • sun32 Re: Badanie droznosci + laparo - znow PILNA prosb 12.06.06, 14:53
      Jak laparoskopię zrobi konował jakiś to może być więcej szkody niż pożytku.
      Owszem HSG nie jest bardzo dokładnym badaniem ale laparo jest dużo bardziej
      inwazyjna. Po roku starań, bez szczególnych wskazań iść na zabieg... Ja bym się
      raczej nie zdecydowała.
      Ja zdecydowanie lepiej wspominam HSG (chciaż bolało) niż stres związany z
      laparo i samopoczucie później.
      Może koleżanka faktycznie nie powiedziała wszystkiego...? Może ma jakieś
      torbiele? Podejrzenie endometriozy? Jeśli nie to ja bym chyba szukała innego
      lekarza.
      • etap_2 HSG 12.06.06, 15:15
        HSG to badanie potwierdzające drożność jajowodów i wykonuje się je przy np
        niepłodności (jeśli dochodzi do zapłodnienia a są poronienia to nie ma potrzeby
        robić hsg bo jajowody sa drożne)
        No i to bardzo boli mimo znieczulenia (chyba że pod narkozą)- pod ciśnieniem
        wprowadza się kontrast do macicy a potem robi zdjęcia rtg lub usg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka