Dodaj do ulubionych

MAR test i HOS ..............

16.08.06, 16:29
Mój maz robił właśnie Mar test i HOS, w pierwszym wyszło wynik negatywny 5%
a HOS wynik 35% co to za badania i po co je sie robi i co pokazują, poza tym
nigdzie nie mogę znaleść norm. Moze ktoś z Was mi pomoże
Obserwuj wątek
    • jomale Re: MAR test i HOS .............. 16.08.06, 19:47
      Test MAR to wykrywanie autoprzeciwciał w nasieniu.

norma jest do 10 %.
      Wiążą się one z obecnością przeciwciał w nasieniu i/lub w surowicy krwi,
      przeciwko różnym elementom plemników takim jak główka, część pośrednia lub wit­
      ka. Przy prawidłowej produkcji nasienia może występo­wać mechaniczna przeszkoda
      w drogach wyprowadza­jących (np. w następstwie wazektomii, wrodzonego braku dróg
      wyprowadzających nasienie), po stanach zapalnych, (np. po zapaleniu jądra i
      najądrza) lub urazach mechanicznych. W wielu przypadkach jednak nie stwierdza
      się żadnej z wymienionych powyżej niepra­widłowości ani zaburzeń
      endokrynologicznych. Przeciwciała skierowane przeciwko nasieniu są
      odpowiedzialne za 6-7% przypadków niepłodności męskiej, co czyni je jedną z
      najczęstszych jej przy­czyn i zobowiązuje nas, we wszystkich przypadkach, do
      skrupulatnej diagnostyki tego schorzenia.

HOS mowi o prawidłowści plemników i norma to powżej 60 chyba.
      • sun32 Jomale 17.08.06, 12:47
        Jomale a czy przeciwciała mogą wpływać na morfologię plemników? Mój M ma tylko
        10% prawidłowo zbudowanych plemników i słabo się ruszają. Ilość ok. Staram się
        znaleźć jakiś powód tego sad Urolog nas olał, gin powiedział że nie umieją tego
        leczyć i trzeba robić coś z tego co jest sad M nie miał żadnych badań z krwi.
        Jakie inne choroby mogą na to wpłynąć? Robiliśmy teraz DNA plemników. Czy to to
        samo co badania genetyczne? Zielona jestem w tym temacie sad
    • sun32 Jomale 18.08.06, 09:33
      Jomale pomóż proszę sad
      • katarina011 Re: Jomale 18.08.06, 11:26
        To moze ja cos dorzuce, bo mojego M dotyczyl problem przeciwcial
        przeciwplemnikowych w nasieniu (w zaleznosci od badania ,MAR-test, mial ich
        pomiedzy 98%-100%)
        Jezeli chodzi o formy prawidlowe to tu rowniez w zaleznosci od badania ich
        liczba wahala sie od 8%-15%.
        Natomiast cecha stala we wszystkich badaniach nasienia byla albo bardzo slaba
        ruchliwosc, albo wogole tylko ruch w miejscu (w zadnym z trzech badan nie bylo
        ruchliwosci typu A). Powodem braku ruchliwosci byly wlasnie przeciwciala, ktore
        uniemozliwialy plemnikom poruszanie sie. Rozmawialismy na ten temat z pania
        genetyk, ale ona mowi, ze dla nauki jest to nowy problem skad, u mezczyzn
        ktorzy nie mieli operacji na narzadach plciowych lub urazow w tamtych
        miejscach, chorob (np swinka), pojawiaja sie takie problemy.

Jedenym rozwiazaniem w naszym przypadku bylo ISCI (diagnoza potwierdzona przez
        lakarzy w Provicie, Novum i Bialymstoku)
        • sun32 Re: Katarina 18.08.06, 12:53
          Czyli mój M powinien zrobić badanie nasienia o nazwie Mar-Test tak?
          Może to by dużo wyjaśniło...
          A czy Twój mąż robił jakieś badanie krwi w tym kierunku?
          • jomale do sun 18.08.06, 14:04
            dopiero traz zauwazyłam ze ktos tu pisze.
            Co do przeciwcił to wpływaja na ruchliwość i zwięksozna aglutynację. Czy na
            mrofologie też...
            Znalzłam to: Przeciwciała te mogą powodować aglutynację plem­ników, zmniejszoną
            ich żywotność i ruchliwość, słabą zdolność przechodzenia przez śluz szyjkowy i
            hamo­wanie połączenia plemnika z jajem. Istnieje zgoda co do tego, że powinien
            zostać wykonany test penetracji śluzu (mucous penetration test - MPT, 3) we
            wszyst­kich przypadkach występowania przeciwciał i należy stwierdzić, że przy
            dodatnim wyniku, szansa na natu­ralne zapłodnienie jest znikoma. Trzeba wówczas
            rozważyć wcześniejsze wdrożenie programu zapłodnienia pozaustrojowego.
            Zastosowanie testu MPT jest także korzystne przy monitorowaniu odpowiedzi na
            leczenie glikokortykoidami, przeprowadzane w celu zm­niejszenia poziomu
            przeciwciał. Obecność przeciwciał i związane z nią osłabienie połączenia
            plemnika z komórką jajową, znacznie zmniejsza odsetek po­wodzeń programu
            zapłodnienia pozaustrojowego i może zaistnieć konieczność skierowania pary,
            starającej się o dziecko, od razu na program mikroiniekcji (ICSI).3

A jak wyszło wam badanie DNA plemników?
            badanie dna plemników i badanie genetyczne z krwi na kariotyp i inn. to nei to
            samo.
            Co do złej morfologi to słyszłam ze wpływ moga mieć żylaki powrózka. Ale tzreba
            by było poszperać jeszcze w googlach.
            ja polecam jeść selen i cynk - najwazniejsze rzeczy i wita. C i E
            • katarina011 Re: do sun 18.08.06, 14:18
              Testem stwierdzajacym obecnosc przeciwcial w nasieniu jest Mar test i takowy
              moj M robil. Robil rowniez test na obecnosc tychze przeciwcial we krwi (test
              Frieberga) i okazalo sie, ze we krwi przeciwcial nie stwierdzono.

Jezeli chodzi o zmiane trybu zycia, a poprawe jakosci nasienia to w przypadku
              mojego M nic to nie pomoglo, pomimo, ze:
              * w ciagu roku schudl 20kg
              * zaczal chodzic na basen, jezdzic na rowerze, grac w pilke nozna,
              * zazywal Salfazin, vitamine C, L-Karnityne
              * lekarz wykluczyl zylaki powrozka nasiennego

Polecam zrobienie Mar testu.
              A dr Tomanek nie zlecal Ci go, bo on podobno najlepiej z Provitowych lekarzach
              zna sie na problemach z plemnikami?
              • sun32 Re: do sun 18.08.06, 14:36
                Dr Tomanek na skierowaniu do badania nasienia napisal kilka rzeczy do
                sprawdzenia ale Mar-Testu nie zakreślił i tego badania nie mamy. Jak byłam
                ostatnio na usg przed IUI to o tym badaniu DNA plemników powiedział mi dr G i
                zrobiliśmy je. Podane są 2 wartości:
                - % plemników z nieprawidłową strukturą chromatyny (mamy 35%)
                - dojrzałość prawidłową chromatyny (<15%)
                Przez tel dr T powiedział, że bardziej martwi go ten drugi wskaźnik. Mamy
                porozmawiać o tym we wrześniu.
                Mój mąż ma stwierdzone żylaki ale I-szy stopień. Wg dr T ten stopień raczej nie
                powoduje aż takiej degradacji. Mówił, że ma pacjentów ale z III-cim stopniem i
                u nich zabieg może pomóc. Nam go odradził mówiąc, że niewiele pomoże i trzeba
                działać z tym co mamy sad
                Tak więc przyczyny nie znamy, M je witaminy które kupiłam. Pro-Men nam nie
                pomógł nic.
            • sun32 Jomale 18.08.06, 14:37
              Jomale a gdzie możemy zrobić badanie genetyczne?
    • jomale Re: MAR test i HOS .............. 18.08.06, 14:47
      badania genetyczne mozna wykonac na NFZ w poradniach genetcyznych. czeka sie na
      to troche tzreba miec skeirowanie od lekazra I kontaktu no i jakas historie za
      soba. My bylismy bo maz miał bardzo złe wyniki nasienia.
      Nie iwem z jakiego masta jestes? Mzona tez odpłatnie.
      • katarina011 Re: MAR test i HOS .............. 18.08.06, 15:41
        www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13154
        Na tym watku znajdziesz potrzebne informacje nt badan genetycznych. Ja sama
        choc jestem z woj slaskiego to na te badania jechalam do Lodzi do poradni Genos
        (najszybciej sie tam dodzwonilam i byly najmiejsze kolejki). U nas badania
        wyszly ok
        • sun32 Re: MAR test i HOS .............. 18.08.06, 15:46
          Dziękuję dziewczyny. Poczytam.
          Jestem z okolic Katowic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka