Dodaj do ulubionych

prolaktyna

31.08.06, 15:42
walczę z bardzo wysoką prolaktyną (kilkukrotnie wyższa od prawidłowej) zbijam ją bromergonem. Aktualnie poziom prolaktyny jest w normie dostałam @ . do tej pory brałam 2x2 tabletki na dobę. ile brać teraz by utrzymać efekt. chcę zajść w ciążę a bez okresu to nijak. W ciągu ostatnich 14 miesięcy miałam dwie miesiączki, bo zarzucałam branie bromergonu prolaktyna rosła brałam bromergon spadała i tak w kółko. Jeszcze trochę to się załamię. brak miesiączki spowodowany jest u mnie wysokim poziomem prolaktyny. miałam raz owulację, ale nie udało się. teraz moja nadzieja wróciła, bo dziś rozpoczął się kolejny cykl.
Obserwuj wątek
    • neshia Re: prolaktyna 31.08.06, 16:30
      Ja również walczyłam z prolaktyną. Brałam przez dwa miesiące codziennie po
      jednej tabl, teraz biorę już piąty miesiąc po pół tabl. Mam brać dopóki nie
      zajdę w ciążę. Dodatkowo biorę luteinę od 16-25 dc, aby @ przychodziła
      regularnie.A więc chcąc utrzymać poziom prl, chyba należy brać cały czas.O
      dawce neich zadecyduje lekarz. Ale nie zapominaj o przyjmowaniu tabletek, bez
      tego tylko bardziej się rozregulują cykle.
      Powodzenia, wytrwałości ja już staram się o dzidzię od lipca 2005. sad
      • frygamfs Re: prolaktyna 31.08.06, 16:40
        neshia jak ty bierzesz tą luteinę to przecież wywołujesz miesiączkę. ja się na tym nie znam, ale wydaje mi się, że z luteiną nie zajdzie się w ciążę. ktoś coś wie na ten temat?
        • neshia Re: prolaktyna 31.08.06, 16:49
          Luteina ma za zadanie wywołać @, jeżeli dojdzie do zapłodnienia, to ma
          podtrzymać ciążę, pomóc zagnieźdić się jajeczku. Może pomyliło ci się z innym
          lekiem? Mi tak opisali działanie lekarze, bo się spytałam. Ja mam raczej
          regularnie, od kiedy ją biorę, ale ostatnio po clo (na wywołanie owulacji)@
          przyszła za szybko, po 18 dniach. Pozatym to miałam regularnie 28-9 dni.
        • asiunia555 Re: prolaktyna 31.08.06, 16:55
          luteina brana po przewidywanym terminie owu lub po stwierdzonej owu podtrzymuje
          prace ciałka żółtego , tym samym wspomaga zajście. wieel dziewczyn bierze
          luteine lub inny progesteron w ciąży
    • ivoral Re: prolaktyna 01.09.06, 10:27
      Witam dziewczyny,
      moja dr powiedziala, ze luteina (czyli syntetyczny progesteron) ma taki sam
      sklad jak duphaston (przy czym jej zdaniem duphaston jest skuteczniejszy niz
      luteina). Kazala mi brac od 2-giego dnia po iui przez 12 dni. Powiedziala, ze
      jesli nie ma ciazy, to @ przychodzi zwykle w ciagu 3 dni po odstawieniu
      duphastonu. Sztuczny progesteron ma za zadanie przedluzyc druga faze cyklu w
      celu zwiekszenia szans na zagniezdzenie sie zarodka i ma zapobiegac wczesnym
      poronieniom.
      Aha, i jeszcze moze dawac identyczne objawy jak wczesna ciaza - wymioty, bole
      migrenowe, plamienia (jak implantacyjne).
      Jak wynika z ulotki, stosowany w innych okresach cyklu lub przez caly cykl moze
      byc stosowany w zupelnie innych celach - np. powstrzymanie rozwoju endometriozy
      i inne.
      Pozdrawiam.
      • patchuli Re: prolaktyna 01.09.06, 10:43
        także mam podwyższony poziom PRL
        z wynikami badań poszłam do gina, który jak się domyślałam, chciał mi przepisać
        bromek
        jednak zapytałam, czy nie lepiej postawić na norprolac lub coś innego..
        dodając, że cena nie gra dla mnie roli... ważne by lek zadziałał i nie wywołal
        u mnie skutków ubocznych (naczytałam się o bromku wcześniej i nie podobało mi
        się to jak dziewczyny reagują na ten lek)

lekarz zanim podjął decyzję, zapytał kiedy chcę być w ciąży - odpowiedziałam
        JUŻ i to zadecydowało o wyborze leku na zbicie PRL
        zapisał mi dostinex, pół tabletki raz na tydzień

także może warto porozmawiać z ginem i zmienić bromek na coś innego?

oczywiście poinformuję Was o efektach smile mam kontrolnie zbadać poziom PRL + PRL
        z obciążeniem po 6 tygodniach przyjmowania leku, chybaże wcześniej wyjdzie
        pozytyny test ciążowy to już nie mam wink
    • anneczka78 Re: prolaktyna 01.09.06, 15:25
      Najważniejsze, żeby nie przerywać gwałtownie stosowania bromergonu, bo
      prolaktyna wtedy niemal zawsze wzrasta. Trzeba odstawiac go "miarowo", poprzez
      zmniejszanie dawki. A najlepiej wg wskazań lekarza smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka