Dodaj do ulubionych

moje wyniki - co o nich sądzicie ?

17.09.06, 16:40
Witam, mam prośbę, bo jak mniemam sporo jest tutaj bardzo madrych kobiet -
proszę o rzut oka na moje wyniki - czy wszystko jest tutaj w porządku czy mam
się czyms niepokoić ? Mojego lekarza widuje bardzo rzadko, a wizyta jest tak
krótka, ze nie ma mozliwości zapytać go co widac po tych wynikach. Mam
stwierdzoną chorobe HASIMOTO i chyba coś ostatnio narodziło się
przypuszczenie co do istnienia PCO - w kazdym bądź razie chyba tak jestem
leczona jak do PCO - glucophage, clostelbegyt, duphaston i castagnus. Mam 33
lata, 160 wzrostu i 85 kg wagi czyli tragedia. W zeszłym roku miałam
poronienie w 8 tygodniu, no a od trzech cykli starania bez efektu.

1 d.c.
LH - 3.4 ml/U/ml norma 2,4-12,6
FSH 4,0 ml/U/ml norma 3,5-12,5
PRL - 8,2 ng/ml norma 1,9-25
estradiol - 28,5 pg/ml norma 24,5-195

3 d.c.
LH - 5,1 ml/U/ml norma 2,4-12,6
FSH -5,2 ml/U/ml norma 3,5-12,5
estradiol - 28,3 pg/ml norma 24,5-195
testosteron - 1,7 nmol/l norma 0,06-0,82
DHEAs - 463,3 ug/dl norma ?
fT4 - 1,69 ng/dl
TSH - 2,09 norma 0,4-4

Ca125 - 20,8 U/ml

test z dexamethasonem - kortyzol - 0,928 ug/dl

ALT - 22 U/l
AST - 19 U/l

krzywa cukrowa: 4,7 / 6,20

jajniki drobnotorbielkowate
Obserwuj wątek
    • tymonka30 Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 18.09.06, 07:40
      DHEAs norma 40-390 ug/dl. fT4 0,8-1,8 ng/dl. Do reszty masz podane normy. Z
      tym, że te normy są różne dla różnych labolatoriów i gdzie indziej znalazłam
      DHEAs np. 99-340. Słuchaj no a jajeczkowanie w ogóle masz, bo na tym się trzeba
      skupić p/w, hm?
      • kobietaxyz Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 24.09.06, 13:07
        Dziękuje bardzo za podanie norm. Czy podwyższony powyżej normę DHEAS to ogromny
        problem ?
        Co do owulacji to nie mam pojęcia czy mam. Wykresy mam niby dwufazowe, ale
        testy owulacyjne wychodza mi zawsze ujemne czyli jakby nie było owulacji.
        Teraz jestem w trakcie monitoringu i mam jakiś pęcherzyk ( w 12 d.c miał 20 mm,
        a śluzówka 5 mm - zdaje się, że nie jest to świetna odpowiedź na dużą dawkę
        Clostelbegytu - 2 tabletki dziennie))
        Jutro ide zobaczyć co jest w 15 dc.
        Na owulacje mam Clostelbegyt i dodatkowo od miesiąca Glucophage.
        • honeybeam Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 24.09.06, 15:16
          Moim zdaniem masz zbyt wysokie TSH na zachodzenie w ciążę. U kobiety, która
          chce rodzić ta wartość nie powinna przekroczyć 2 mimo, że norma jest do 4. Moim
          zdaniem powinnaś wyniki tarczycowe skonsultować z ednokrynologiem i to jak
          najszybciej.
          • honeybeam Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 24.09.06, 15:19
            Endokrynolog z którym konsultowałam swoje wyniki powiedziała (to była kobitka),
            że TSH powyżyej dwóch i z ciąży absolutnie nic nie wyjdzie. Ale ponoć to dość
            łatwo reguluje się lekami. Ale teraz też czytam, że masz Hasimoto, to pewno
            wiesz o tarczycy wszystko smile)))) Powodzenia życzę
            • kobietaxyz Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 24.09.06, 18:41
              O tarczycy nie wiem wiele, ale uczę się dzięki forum. Nikt mi nie powiedział,
              że TSH powyżej 2 to problem, a taki poziom mniej więcej mam od dwóch lat przy
              dawce 100 Letroxu. Więc pewnie musze zwiększyć dawkę hormonu tarczycy. Dziękuje
              za wskazówkę.
              • honeybeam Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 24.09.06, 22:09
                kobietaxyz napisała:

> O tarczycy nie wiem wiele, ale uczę się dzięki forum. Nikt mi nie powiedział,
                > że TSH powyżej 2 to problem, a taki poziom mniej więcej mam od dwóch lat przy
                > dawce 100 Letroxu. Więc pewnie musze zwiększyć dawkę hormonu tarczycy.
                Dziękuje
                >
                > za wskazówkę.

No ja ostatnio miałam alarm tarczycowy smile na szczęście okazało sie, że w labie
                musieli się walnąć. I byłam na rozmowie u endoktynolg, która właśnie tak mi
                powiedziała, że TSH nie powinno przekroczyć w moim przypadku 2 mimo iż norma
                jest 4. A jakie miałaś TSH w czasie kiedy byłaś w pierwszej ciąży? BYć może
                było nawet wyższe, skoro bierzesz leki mogło spaść. Tylko na Boga nie zwiększaj
                sama sobie dawki, idź do endokrynologa i razem podejmijcie dycyzję. Powiedz o
                ciąży i poronieniu. Powodzenia życzę
      • beci83 Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 09.10.06, 14:20
        Ja tez bardzo prosze o interpretacje moich wynikow-mozecie zerknac na to:
        WBC 4.5
        NE%51.7
        LY%41.3
        MO%5.5
        EO%1.3
        BA%0.2
        NRBC%0.0
        NE#2.3
        LY#1.9
        MO#0.2
        EO#0.1
        BA#0.0
        NRBC#0.0

RBC 5.40
        HGB 156
        HCT 0.444
        MCV 82.1
        MCH 28.8
        MCHC 351
        RDW 12.6

PLT 168
        MPV 9.9

OB po 1 godz.4mm
        TSH 2.71mIU/ml
        I co o nich myslicie?
    • ewcia8818 Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 24.09.06, 15:40
      Ja co prawda nie mam Hashimoto, ale mam Addisona- inna chorobe autoimmunologiczna (zwiazana z
      nadnerczami). W zwiazku z tym mam podwyzszone ryzyko iinych chorob autoimmunologicznych takich
      jak wlasnie Hashimoto czy tez przedwczesna menopauza.
      Z tego co wiem to problemem jest zagniezdzenie zarodka i utrzymanie ciazy przez pierwsze tygodnie/
      miesiace w przypadku tej choroby.
      Od momentu transferu (po ICSI) biore aspiryne i zastrzyki z heparyny, podobno maja w tym wlasnie
      pomoc.
      Niestety nie pomoga w wywolaniu owulacji/ zaplodnieniu.
      Powodzenia!
      • ewcia8818 Re: moje wyniki - co o nich sądzicie ? 24.09.06, 15:49
        Nie wiem czy tam juz nie patrzylas, ale jest forum poswiecone Hashimoto.
        Sa tam nawet posty od kobiet ktore dopiero co urodzily. Moze moga ci cos doradzic:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
        • ewcia8818 problemy immunologiczne 24.09.06, 18:02
          Trafilam na ciekawy artykul o problemach immunologicznych i ciazy. Tam tez sugeruja uzycie aspiryny i
          heparyny.
          Artykul jest po angielsku, ale moze uda wam sie go zrozumiec

www.infertilityphysician.com/evaltreat/immune.html
          • kobietaxyz Re: problemy immunologiczne 24.09.06, 18:54
            Ale chyba nie stosuje sie aspiryny i heparyny gdy nie ma ku temu przesłanek.
            Wydaje mi się, ze zespól fosfolipidowy leczy się aspiryna i heparyną. U mnie na
            szczęście wykluczono ten zespól jako przyczynę poronienia. Mam przciwciała
            antykardilipinowe IgG=4,72, a IgM - 11,48 i ujemny antykoagulant tocznia.
            • ewcia8818 Re: problemy immunologiczne 24.09.06, 19:05
              Ten artykul dotyczy wlasnie takich przypadkow jak ty i ja (czyli chorob typu Addison i Hashimoto).
              Opisuje on mechanizm wczesnych poronien zwiazanych z chorobami immunologicznymi.
              Mi w kazdym razie to przepisano, mimo ze nie bylam badana na przeciwciala, i nigdy nie poronilam (no
              bo nie bylam w ciazy wczesniej -odpukac).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka