Dodaj do ulubionych

polipy w jamie macicy

10.10.06, 09:07
Witam wszytkich! Mam problem z zajściem w ciążę z powodu polipów w jamie
macicy. Rok temu usunęli mi dwa w szp. przy ul. Starynkiewicza w W-wie,
niesety pojawiły się po miesiącu. Nie usunięto ich bo za jakiś czas się
złuszczyły. Wczoraj dowiedziałam się, że są znowu i mam iść na zabieg 31.10.
Czy tak będzie zawsze? Jak się ich pozbyć?
Obserwuj wątek
    • dinee Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 09:18
      Ja też wczoraj dowiedziałam sie że mam polip endometrium. Nigdy wcześniej nie
      zdiagnozowano mi tego a badanie histopatologiczne miałam robione już kika razy.
      Nie wiem co to jest i co z tym robić a też nie migę utrzymać ciąży już 3
      poleciały (bardzo wczesne) a ilu nie zdążyłam zauważyć to sam Pan Bóg raczy
      wiedzieć. Lekarz powiedział mi że nie jest to nic groźnego i każdej kobiecie
      może sie przytrafić ale trochę zmartwiła mnie jego reakcja gdy zobaczył wynik.
      • kama791 Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 09:24
        Może to nie jest groźne ale w moim przypadku uporczywie wraca! Ile razy będę
        musiała usuwać te polipy? Dlaczego nie ma kuracji , która zapobiega ich
        powstawaniu? Bardzo współczuję Ci z powodu poronień. Ja nie wiem czy
        kiedykolwiek udało mi się zajść w ciążę, chyba nie...
        • dinee Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 09:37
          cholera jakie to niesprawiedliwe potrafią klonować organizmy i robić inne cuda
          a nad tym nie mogą zapanować może to niejest dochodowa dziedzina medycyny?
    • to-ja-007 Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 10:26
      a jak z hormonami i owulacja? badalas estrogen, progesteron, prl, lh, fsh (w
      odpowiednich dniach cyklu)?

Bo polipy sa czesto zwiazane z brakiem rownowagi hormonalnej. Mnie sie najpierw
      zrobil na szyjce a potem w jamie macicy - 2. Polip na szyjce zniknal po
      polorocznym leczeniu faramkologicznym ale te na macicy trzeba niestety usuwac -
      farmakologia nie dziala. Tak sie meczylam ladnych pare lat.

Teoretycznie hormony mialam w porzadku (estr. prog. lh fsh) - tylko prolaktyna
      sobie skakala ale nie na tyle zeby lekarz gin. zaczal ja jakos obnizac.

Tez by pewnie polipy odrastaly sbie dalej gdybym nie odkryla przyczyny problemow
      z hormonami (w zasadzie to przez przypadek sie okazalo co bylo przyczyna). U
      mnie to byly problemy z tarczyca - i skaczace tsh powodowalo skoki prolaktyny.

Najbardziej mnie w tym wszyskim wkurzalo ze lekarze potrafia przy takich
      polipach - jeszcze przed badaniami hormonow walnac tekst typu "no pani to juz
      ma niedaleko do menopauzy bo takie problemy to zwykle tuz przed menopauza sie
      zdarzaja" ... W wieku 26 lat jak sie cos takiego uslyszy to sie mozna zalamac.

Z rad praktycznych - to usg do kontroli polipow zawsze nalezy robic tuz po
      miesiaczce. Potem endometrium jest za grube i lekarz moze sie mylic - zarowno w
      jedna jak i druga strone czyli moze widziec polipy ktorych nie ma albo moze nie
      zauwazyc malego polipa.
      Tak naprawde ile ma sie polipow widac dopiero po histeroskopii. Poza tym lekarz,
      ktory mi ostatnio usuwal polipy specjalnie sie staral zeby dokladnie je
      wyluszczyc - wtedy podobno pozniej odrastaja (tak przynajmniej twierdzil).

• kama791 Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 11:07
        Mój lekarz nie zlecił mi badania hormonu tarczycy. W fazie lutealnej ( bo tylko
        w tej miałam robione bad.) hormony były ok! tzn. estradiol 141,0 pg/ml
        progesteron 11,7 ng/ml prolaktyna 22,1 ng/ml Nie wiem jak w innych fazach?
        Dzięki za wskazówki.
    • piegoosek Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 12:28
      ja rowniez mialam polipy w macicy, moja macica wygladala tak, ze cala byla
      wyscielana drobnymi "koralikami" - polipami! tez myslalam, ze to koniec, ze
      zdanej ciazy nie donosze, ze ciagle bede ronic, albo w gole nie zachodzic!
      mialam cztery ciaze biochemiczne i jedno poronienie w 9tc!
      po histeroskopii, ktora wykazala polipy, mialam 6-cio tygodniowa kuracje provera
      - jest to rodzaj progesteronu:
      www.przychodnia.pl/el/leki.php3?s=3&d=e&p1=2&letter=&lek=1820
      generalnie lekarka mowila, ze kuracja powinna trwac dluzej, nawet do 3m-cy!
      jak widziecie udalo mi sie zajsc w ciaze! i to blizniacza! jednak jest to ciaza
      po ICSI! zaraz po kuracji musialam szybko podchodzic, bo to paskudztwo ma to do
      siebie, ze niestety sie odnawia... oczywiscie chodzi glownie o zachwiana
      gospodarke hormonalna w organizmie... za malo progesteronu, za duzo estrogenow
      sad tak bedzie do konca zycia! pozniej trzeba tego bardzo pinowac, bo zbyt duzo
      estrogenow w organizmie kobiety moze doporwadzic do typowych chorob kobiecych:
      rak piersi, jajnika itp. Musimy sie pilnowac!!
      powodzenia dziewczyny i nie zalamujcie sie!! nawet z tym badziewiem sie udaje!!
      jestem dobrym tego przykladem wink a najlepszym lekarstwem na ta zla gospodarke
      jest oczywiscie ciaza wink
      • kama791 Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 13:34
        Nie ukrywam, że jestem przerażona tym co napisałaś. To straszne, że nie mogę
        zajść w ciążę i jeszcze te polipy do końca życia?
        • maretina Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 14:10
          kama791 napisała:

> Nie ukrywam, że jestem przerażona tym co napisałaś. To straszne, że nie mogę
          > zajść w ciążę i jeszcze te polipy do końca życia?
          nie przerazaj sie. piegoos napisala, ze bedzie mama DWOJKI dzieci! to balsam na
          dusze.
          chrzanic polipy, ja mam po cc najprawdopodobniej endometrioze. mam ja gdzies.
          wazne, ze w koncu mam dziecko.
        • piegoosek Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 14:24
          Kamus! ja tez bylam przerazona po histeroskopii, ktora mi to wykryla! ryczalam
          kilka dni, ze nigdy nie zostane mama, ze pewnie umre w wieku 40stu lat i takie
          tam! teraz nie mysle o niczym innym jak tylko o moich malenstwach!! uwierz, ze
          wszystko bedzie dobrze! po prostu trzeba sie pilnowac, profilaktyka w naszym
          przypadku, to nie tylko czcze gadanie!
          • kama791 Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 14:52
            Dzięki za słowa otuchy. Jutro będzie lepiej, muszę to przetrawić.
            • piegoosek Re: polipy w jamie macicy 10.10.06, 15:31
              przetrwasz!! tak jak ja smile tez kiedys nie wierzylam... a jednak smile))
    • canbera Re: polipy w jamie macicy 16.10.06, 19:02
      witam,
      ja dowiedzialam sie o moim polipie dzisiaj. Jest dosyc spory, ma 14 mm i pan
      profesor radzi wyciac.
      Boje sie strasznie, bo tez bardzo chcialabym juz byc mama. I podobnie, jak Ty
      boje sie, ze to nigdy nie nastapi.
      Ja mam juz 30 lat, a wczesniej wszystko inne bylo wazniejsze, niestety
    • klavdivs Re: polipy w jamie macicy 10.09.15, 10:07
      ja też miałam polipy, ale polipy jest to tak naprawdę rodzaj nieprawidłowej tkanki, nowotworu i gdy źle się odżywiamy powstają ponieważ jest ku temu dobre środowisko, wtedy każde nowo tworzone tkanki, np. podczas ran, zranień, wycięć mnożą się nieprawidłowo i znów mamy polip. Ja polipów pozbyłam się solidnym oczyszczaniem organizmu,głodówką, dietami oczyszczającymi itp, nie trzeba było nic usuwać i już 10 lat chodzę bez nich i się nie tworzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka