Dodaj do ulubionych

ciałko żółte krwotoczne?

09.11.06, 11:13
Jestem po wizycie u gina - i wg niego pecherzyk, ktory w 21 dc. mial 23 mm
pekl po pregnylu, owu byla i pojawilo sie cialko zolte krwotoczne. Wg niego
byla owu i do zaplodnienia moglo spokojnie dojsc, a ja tak czytam sobie
dzisiaj rozne rzeczy i stwierdzam, ze to zwykla torbiel wypelniona krwia,
najprawdopodobniej z niepeknietego pecherzyka... przez kilka dni po pregnylu
bolao mnie podbrzusze.
Co wy na to? czy gin moze miec racje? czy z cialka zoltego krwotocznego moze
byc ciaza?
Obserwuj wątek
    • mandosia77 Re: ciałko żółte krwotoczne? 09.11.06, 13:07
      Karmma,

U mnie często po owulacji powstaje ciałko żółte krwotoczne i mój gin. też mi
      potwierdził, że jak najbardziej może dojść do zapłodnienia. Miejmy nadzieję, że
      obaj mają racjęsmile i wkrótce z tego ciałka powstanie pęcherzyk ciążowy.

pozdrawiam i powodzenia
      M.
      • wiktoria33 sprostowanie 09.11.06, 13:59
        Cialko zolte jest na jajniku wiec z cialka zoltego nie powstanie ciaza,
        to "były pecherzyk Graffa " pekniety lub nie. Pecherzyk ciazowy powstanie z
        zaplodnionej komorki jajowej ktora uwolnila sie z pecherzyka. Cialko zolte
        wytwarza hormony dla ewentualnego zarodeczka.
        • karmma Re: sprostowanie 09.11.06, 15:14
          Dobra, powoli zaczynam rozumiecsmile Oczywiscie nie z cialka powstaje ciaza, tylko
          z zaplodnionej komorkismile Wazne dla mnie jest to, ze to cialko krwotoczne to nie
          jakas patologia - bo naczytalam sie o jakis krwotocznych torbielach, usuwaniu
          ich zabiegowo, ew. leczonych farmakologicznie, a tu gin mi za tydzien kaze
          robic test ciazowy jesli nie bedzie @. Dlatego zglupialam totalnie.
          • weronusia ciałko żółte, krwotoczne, torbiel krwotoczna, endo 09.11.06, 15:35
            Po pęknieciu pecherzyka ( po owulacji) powstaje ciałko żółte - jeżeli peknieciu
            towarzyszy duze wynaczenienie ciałko to nazywa się krwotocznym- ale jest to
            fizjologia. Powinno zaniknąć do 1-3 cykli jesli dłuzej sie utrzymuje w jajniku
            to przekasztalca sie w torbiel krwotoczną ale to też nic zlego- oczywiście jeśli
            zaburza płodnosć trzeba ja laparoskopowo usuwac. A toebiel endo wygląda
            identycznie w USG tylko w his.pat. ma w sobie komórki endometrium.
            • karmma Re: ciałko żółte, krwotoczne, torbiel krwotoczna, 09.11.06, 15:59
              Dzieki!!! teraz to juz w ogole wszystko rozumiem. Dzieki ze jestescie i
              potraficie czlowieka postawic do pionu. Bez was byloby naprawde ciezej. No to
              czekam spokojnie ma @ albo na testowanie (w to ostatnie oczywiscie watpie). Na
              wczoraj endo 16 mm, tempka wysoka (37,1) wiec pozostaje wierzyc ze jest ok.
              Weronusia, czy ty masz cos wspolnego z medycyna? wyluszczylas sprawe jak rasowy
              ginsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka