Dodaj do ulubionych

do dziewczyn z PCOS po in vitro

24.11.06, 10:33
Chciałam zapytać o program jaki miałyście, jaki protokół jaki schemat
stymulacji? Jak neutralizowano ryzyko hiperstymulacji przy naszym schorzeniu
przecież jest ono b. wysokie.
Rozważam taką drogę (mam 26 lat, jedni mówią masz jeszcze czas inni że wiek
to atut i większa szansa na udane IVF).
Clo na mnie działa gonadotropiny też bez rewelacji - 6 ampułek Puregonu i
pęcherzyk raptem 9mm w 10 dc.
Stąd moje rozważania skoro i tak potrzebuje dużo gonadotropin do stymulacji
to kilka takich prób z monitorinegiem = koszt IVF w Białymstoku.
Odezwijcie się doświadczone!!!
Obserwuj wątek
    • rrenatak Re: do dziewczyn z PCOS po in vitro 24.11.06, 13:37
      Odpiszcie kochane, np. mila_do_nieba jak to było u Ciebie?
      • mila_do_nieba Juz pisze :) 24.11.06, 14:28
        U mnie zeby wyeliminowac ryzyko hiper lekarz postawił na krótki protokół i
        najmniejszą porcję gonadotropin. Jednak u mnie stymulcja dowiodła troszke inną
        sytuacje; na clo nie reagowałam za bardzo a na gonadotropiny reagowałam
        nadmiernie tzn po 4 zastrzykach gonalu 75 do IUI wyhodowałam 25 pęcherzyków
        gotowych do punkcji. Spróbowalismy jeszcze dwa cykle na mnijeszych dawkach np
        tylko 2 co drugi dzień po 1 gonalu, ale i to nie dało żadnego efektu. Robiło
        sie cysta albo w ogole nic nie rosło. Wtedy po rozmowe z ginem podjęliśmy
        decyzje o podejściu do ivf. Poszło wszystko szybko; cykl na antykach, potem w
        kolejnym od 2 dc po 1 gonalu. Zużyłam ich 10. Miałam 14 pobranych komórek.
        Estradiol został utrzymany na przyzwoitym poziomie i kontrolowany był prawie co
        dzienie, podobnie USG.
        Nie wiem jak to bedzie u Ciebie, bo dla większości kobiet z PCOS zaleca sie
        długi protokół. Komórki wtedy sa lepszej jakości i jest wieksza szansa, że
        komórek bedzie więcej. Ty sie słabo stymulujesz wiec długi były zdecydowanie
        lepszy dla Ciebie. Ja przy długim protokole na pewno wylądowałabym w szpitalu z
        hiper!!!
        Wszystko zalezy od rodzaju PCOS i najlepiej zdac sie na lekarza, który Cie
        prowadzi. Zawsze można skorzystać z ifv maturation, wtedy nie ma ryzyka hiper
        no i nie narażasz sie na koszty fizyczne i finansowe leków do stymulacji. Ja
        ivf/m odpuściłam ze względu na niską skutecznosć w stosunku do konwencjonalnego
        ICSI. No i w sumie z lekami wyszło mnie taniej niz ifv/m w Novum.
        • mila_do_nieba Acha 24.11.06, 14:34
          podobno dobre efekty przy PCOS przynosi stymulacja Femarą, oczywiscie nie u
          wszystkich, ale zawsze mozna spróbowac przed programem. Czesto lekarze
          wspomagaja już właściwa symulacje przed ivf.
          • egoscicka ivm in vitro maturation 24.11.06, 19:12
            To jest metoda dla nas, ja ma pco i ejstem w 7/8 tygodniu ciazy po pierwszym
            podejsciu/poczytaj na innych forach i wpisz w wyszukiwarke. ja chodze do invimedu
            serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,3284518.html
            • mila_do_nieba Re: ivm in vitro maturation 24.11.06, 20:01
              Gratuluje smile
              Skuteczność tej metody jendak jest znacznie niższa od tradycyjnego ivf niestety
              sad A szkoda. Może jednak coś sie niedługo zmieni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka