Dodaj do ulubionych

oceńcie moje badania

30.11.06, 18:28
W Novum mi kazali zrobić FSH, LH i testosteron w 1-3 dc. Zrobilam i dzisiaj
mam juz wyniki. Zrobilam tez TSH, bo nie istotny byl w przypadku tego badania
dzien cyklu. Oto wyniki:
TSH 2,05 uIU/ml
FSH 8,04 mIU/ml
LH 4,56 mIU/ml
testosteron 55,2 ng/dl
I co Wy na to? Czy cos nie gra? Z gory dziekuje. Pytam Was, bo i tak dla mnie
jestescie najlepszymi lekarkamismile)))
Obserwuj wątek
    • ewula771 Re: oceńcie moje badania 01.12.06, 10:24
      Wyniki masz ok! Głowa do góry, będzie dobrze smile)
      • zajacowna Re: oceńcie moje badania 01.12.06, 11:20
        haj Pocelana..

ja moge wypowiedziec sie co do tsh...

Tsh u zdrowego czlowieka powinna byc max 2.... a przy zaciazeniu w granicach 1.
    • tymonka30 Re: oceńcie moje badania 01.12.06, 13:41
      Każdy hormon z osobna jest OK. Tylko stosunek LH:FSH < 0,6 co może oznaczać
      niewydolność przysadki. A PRL badałaś? No i ile się starasz - masz owu?
      Pozdrawiam. Dieta, ćwiczenia też mogą mieć wpływ na zaburzenia LH:FSH.
      • pocalina Re: oceńcie moje badania 01.12.06, 16:34
        PRL bede badala w 11-12 dc. Staram sie 7 m-cy. Pracuje w terenie - jestem
        lesnikiemsmile wiec moze tyle ruchu mi szkodzi? Jak myslisz?
      • pocalina Re: oceńcie moje badania 01.12.06, 16:36
        A! Poza tym jestem straaaaaaasznie chuda mimo, ze duzo jem. Moze faktycznie mam
        cos z hormonami? Ale jak 4 lata temu i 8 lat temu badalam TSH, to wszystko tez
        bylo OK. A! I nie wiem, czy mam owulacje, dopiero ide na pierwszy monitoring.
        • tymonka30 Re: oceńcie moje badania 01.12.06, 16:57
          Nie to na pewno nie o taki ruch chodzi tylko o intensywne ćwiczenia fizyczne.
          Na razie nie ma się czym przejmować. Monitoring jest najważniejszy, wszystko
          się wtedy okarze. Jeśli owu będzie okej to znaczy, że z hormonami też okej smile
          • pocalina Re: oceńcie moje badania 01.12.06, 17:12
            Dzieki Tymonka. W ogole to bylam juz u miliona ginow i ciagle slysze inne
            opinie. W Novum powiedzieli, ze tak - 3 cykle monitoringu mam zrobic. Inny - ze
            kompletny bezsens, bo po 7 m-cach staran to idiotyzm, wg niego w ciaze sie
            zachodzi w minimum rok (?), a jeszcze inny - ze monitoring i tak nie wykazuje
            owulacji, tylko ją domniemuje (???).
          • pocalina :-) 01.12.06, 17:15
            A tak w ogole to jeden z ginow jest dziwny. Mowie mu, ze chce przyjsc na
            monitoring. To on, ze bezsens. To mu mowie, ze chce. On na to, ze mam przyjsc w
            14 dc. To mu mowie: A jak sie okaze, ze mam owulacje w 12 dc? On na to: To 14
            dc bedzie za pozno. No to ja mu na to, ze chyba chodzi o to, zeby ja wykryc,
            czy jest czy nie ma, to chce przychodzic co dzien albo co dwa, a on, ze po co.
            Szok! Niedouczony jakis? Musialam go zmusic do zgody.
    • kategra40 Re: oceńcie moje badania 02.12.06, 21:33
      Ja też robiłam w tym tygodniu badania - i wynik TSH wyszedł podobnie do Twojego
      - 2,1. Moja gin. totalnie zlekceważyła wynik TSH (mówiąc, że jak jest w "normie"
      to jest ok.)- i zapisała mi clo na pobudzenie owu. Na razie postanowiłam nie
      brać - może sie zdecyduję po wizycie u endokrynologa do którego się wybieram w
      połowie miesiąca - o ile endokrynolog nie zapisze mi lewotyroksyny by zbić TSH.
      Musisz koniecznie mieć monitoring cyklu - bo u mnie okazało sie, że przy
      podobnych - wydawac się mogło jak najbardziej w porzadku wynikach - nie mam
      owulacji. A jak u Ciebie z temperaturą ciała? Monotorujesz tempki? U mnie sa one
      niższe - przed owu 36,3 po owu około 36,5 - 36,6. Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka