Dodaj do ulubionych

Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy...

06.12.06, 21:19
Mam już wnikliwie zbadaną tarczycę - ale nie wiem do końca jak zinterpretować
wyniki.

USG tarczycy - jest w porządku

Wszystkie wyniki zebrane:
3 dc
Testosteron 0.39 ng/ml (norma: 0.06 - 0.82)
LH = 3,7 mIU/ml
P/C P/TYREOGLOBULINIE = 20.6 IU/ml (norma: 0,00 - 115.00
P/C p/TARCZYCOWE = 7,60 IU/ml (norma: 0-35)

TSH = 2,12
fT3 = 3.01 (podają normę: 2.57 - 4.43)
fT4 = 1,1 (0.93 - 1.7)
FSH = 6.1
Estradiol = 35.6
Prolaktyna = 290 (normy 127 - 637)

Jak interpretować wyniki przeciwciał?
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 06.12.06, 21:25
      Przeciwciala przeciw tarczycowe negatywne. Czyli ich nie masz.

ft3 ok
      ft4 ok

tsh nie wiem bo nie masz podanej normy...

• zajacowna przepraszam..... 06.12.06, 21:37
      Katerga 40.... ja nie wiem jak ja wczesniej patrzylam.. sorry..... chyba mam zacmienie mozgu...

Masz subkliniczna niedoczynnosc tarczycy... za niskie ft3 i jeszcze nizsze ft4...
      Przeciwciala tarzcycowe negatywne. Czyli nie masz hashi tylko zwykla niedoczynnosc.
    • kategra40 Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 06.12.06, 21:46
      Dzięki za odpowiedź. Lecę do engokrynologasmile, ale wizyte mam dopiero 16
      grudnia.. jeszcze tyle czasu...
      Zastanawiam się też co może oznaczać mój stosunek LH/FSH.
      Wynosi on 0,6, w badaniach jakie zrobiłam 5 miesięcy temu (wtedy TSH wynosiło
      3,0) miałam stosunek LH/FSH = 0,5.
      Czytałam, że taki stosunek może swiadczyć o niewydolności przysadki. Czy w
      takich przypadkach - mozna to potwierdzić wynikami innych hormonów? I jak można
      leczyć tego typu niewydolność?Pozdrawiam serdecznie

• zajacowna Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 06.12.06, 21:53
        ja nie znam sie hormonach kobiecych
        Moge sie odniesc jedynie do tarczycy.
        Jak mialas juz tsh 3 to widzisz ze cos jest nie tak.
        Moge Ci podpowiedziec... ze jak pojdziesz do endo i powie ci jestes zdrowa i masz ok tarczyce ,, to uciekaj od niego i szukaj kolejnego...

Zycze powodzenia.( w znaleznieniu dobrego lekarza_)

Ewa
        • asiunia555 zajacowna 07.12.06, 09:29
          a czy mogłabyś proszę ocenić moje wyniki tarczycy:
          TSH: 1,18 uIU/ml (norma 0,27 - 4,3)
          FT3: 2,58 pg/ml (norma 2,0 - 4,4)
          FT4: 1,16 ng/dl (norma 0,93 - 1,70)

z tego co piszesz do Kategry widzę że moje ft3 i ft4 są za niskie. a lekarz
          powiedział że wszytskie 3 hormony są ok.
          dodam że pół roku temu TSH miałam w tych samych jednostkach 1,2.
          • asiunia555 jeszcze raz o tarczycy 07.12.06, 15:41
            na stronach o chorobach tarczycy znalazłam to:
            W badaniach krwi stwierdza się charakterystyczny dla niedoczynności tarczycy
            wysoki poziom cholesterolu, a ponadto zaburzenia w oznaczeniach hormonów:
            obniżone T3 i T4 oraz wysoki poziom TSH.
            skąd można wnioskować że Kategra ma niedoczynność skoro TSH nie ma wysokiego?
            czy może o niedoczynności decydują już same obniżone FT3 i FT4 (pomimo że i tak
            są w normie)
            z góry dzięki za wjaśnienia.asia
    • zajacowna Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 20:32
      Asiunia... boje sie cokolwiek powiedziec, nie jestem pewna.
      Skopiowalam Twoj post na forum choroby tarczycy ( pozniej zobaczylam ze juz
      tam napisalas) i na forum hashimoto.. Przekopiuje Ci tutaj co dziewczyny
      napisza. lub sama zobazysz. Jest duzo agentek na forum hashi i tarczyca, ktore
      sie naprawde znaja..

Moim zdaniem ( ale mowie jeszcze raz , ze nie jestem pewna) cos w Twoich
      wynikach nie gra... ft3 niskie... ft4 niskie....i to tsh... ktore mnie
      totalnie myli..... nie wiem co jest grane....

Przy Katerga widac definitywnie ze jest niediczynnosc subklibniczna... juz
      miala tsh 3 i teraz 2,2 plus te niskie ft3 i ft4 widac ze tarczyca "walczy"...
      Ale u Ciebie mysla mnie te tsh 1,8 a wczesniej 1,2....
      • asiunia555 Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 20:36
        TSH było 1,2 pół roku temu
        teraz jest 1,18 a nie 1,8

dodam że jestem 1,5 miesiaca po poronieniu
        dzięki że mi odpowiadaszsmile
        • asiunia555 Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 20:49
          niepłodność u nas spowodowana innymi sprawami.
          tarczycę badam tak dodatkowo, te pół roku temu usg tarczycy też było ok.
          przeciwciał aTPO i aTG nie miałam badanych.

mąż zadzwonił do znajomej endokrynolog. powiedział że po poronieniu robię full
          badań. ona pogratulowała mi TSH. a co do FT3 i FT4 powiedziała żeby zbadać za
          ok. 6 tygodni plus usg aby zobaczyć tendencję (TSH też mam powtórzyć), jej
          zdaniem po poronieniu fT3 i FT4 może "wracają do równowagi" cały czas.
          i że na razie nie muszę biec do endo na konsultację.
          • zajacowna Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 21:13
            jesli chcesz wykluczyc totalnie tarczyce to zrob dla swietego spokoju usg
            tarczycy i przeciwciala atg i tpo... po tym bedziesz juz wiedziec wlasciwie
            wszystko..

Po poronieniu moga sie dziac rozne rzeczy. Imunologia moze wariowac, tarczyca
            tez. MOZE! ale nie musi.

Ja mam hashimoto ... sa pewne przypuszczenia ze byla to " zla immunologiczna
            odpowiedz organizmu na moje poronienie"
            • asiunia555 Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 21:22
              no dobra to poczekam te 6 tygodni które pani dr kazała i ponieważ jestem już
              umówiona do niej na usg tarczycy i z powtórzonymi wynikami tsh ft3 i ft4 to
              może zrobię też wtedy razem te przeciwciała.
              Zajacowna bardzo Ci dziękuję za zaintersowanie moimi wynikami i pomoc.
              mam jeszcze 3 pytanka:
              te p/c to są w labach oznaczone jako antyTPO i antyTG czy inaczej?
              można badać w dowolnym dniu cyklu o dowolnej godzinie?
              jak wyglądają te hormony w hashimoto (to pewnie skomplikowane) ale proszę
              napisz tak w jednym zdaniusmile
              dzięki wielkie!!!
              • zajacowna Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 21:28
                wiesz co... 6 tygodni czekac... nie wiem czy ma sens powtarzac... chyba ze
                bedzies widziala jakies nietypowe oznaki samopoczucia , lub czegokolwiek z tej
                ankiety co wyslalam. Ale dla swietego spokoju to z drugiej strony, chyba
                lepiej zrobic.

tpo i atg lub tak jak napisalas.

Przy Hashimoto przeciwciala sa pozytywne= powzej normy i/lub obraz usg
                wskazuje na stan zapalny tarczycy.

Przyczyny powstania hashimoto sa nieznane.. jest kilka teorii na ten temat..
                ale zadna na 100% pewna... to tak dla ciekawostkiwink
                • asiunia555 Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 21:35
                  bardzo Ci dziękuję!!! i pozdrawiam. powtórzę wszystko tzn. tsh i ft3 i ft4 oraz
                  dodatkowo te p/c i pójdę z wynikami do lekarki na to umówione usg. wtedy to
                  chyba już będzie wszystko wiadomo.pozdrawiam.asia
                  • zajacowna Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 21:45
                    pozdrawiam rownierz i duzo zdrowka zyczesmile
                    • asiunia555 Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 21:48
                      wzajemniesmile a potem dam znać co wyjdzie żebyś mogła innym dziewczynom (o
                      podobnych do moich wynikach) pomóc jak mi. bardzo dziękuję.
                      • zajacowna jeszcze cos 07.12.06, 21:54
                        dalam Twoje wyniki koleznacke , ktora uwazam za experta w dziedzinie tarczycy.

Zobacz co odpisala:

*te wyniki sa za nsikie ft4 i ft3 ..ale dalej w normie ..
                        jednak dobry endo zwroci³bym uwage na to ..ze cos sie dzieje

przynajmniej sparaw jest do obserwacji ....
                        TSh jest modelowe ....czyli bardzo dobre
                        ale pamietaj ze czlowielk zuzywan najpier to co jest we krwi ..potem ida
                        zapasy ...
                        z tyroskyny ..ale ft3 juz jest niska wtedy bo nie ma sie z czego robic ...
                        i samopoczucie moze sie juz pogaraszac pomimo ze wyniki sa jeszcze dobre .....(
                        w normie )
                        potem to juz TSH szybko idzie w gore ... Bo zaczynaja sie robic niedobory w
                        tkankach... w ktorych jeszcze wczesniej byly zapasy hormonow.*

Nie wystrasz sie... to ANALIZA i masz sie obserwowac,... i bedziesz to
                        robic , bo idziesz na badania...

pozdr smile

• asiunia555 Re: jeszcze cos 07.12.06, 22:02
                          dzięki, i mam więc nadzieję że pani dr to mądra głowa.
                          po to właśnie powiedziała żeby powtórzyć badania żeby sprawdzić jaka będzie
                          tendencja (tak się wyraziła) że jeden pomiar to mało. żeby zobaczyć co się
                          będzie dalej działo. mam tylko nadzieję że te 6 tygodni to poprawny czasokres
                          na dokonanie analiy i wniosków???
                          • asiunia555 Re: jeszcze cos 07.12.06, 22:03
                            a i podziękowania dla koleżanki - ekspertkismile
    • zajacowna pomocne przy diagnozowaniu tarczycy 07.12.06, 20:34
      skopiowane z forum choroby tarczycy

Przetłumaczyłam na polski „ankietę”, którą można przygotować przed rozmową z
      endokrynologiem, żeby ułatwić mu diagnozę naszej choroby i zachęcić do dialogu z
      nami. Wklejam całość w tym wątku, żeby nie dublować.

Ankieta pochodzi ze strony:
      www.thyroid.ca/English/TAQ_fr.html
      Została opracowana przez Kanadyjską Fundację na rzecz leczenia schorzeń
      tarczycy.

Po prostu spiszcie sobie te pytania i Wasze odpowiedzi i podczas rozmowy z
      lekarzem pokażcie mu Wasze wyniki. Rzecz jasna to tylko przykładowe/najczęstrze
      objawy, musicie mu powiedzieć o wszystkim co Was niepokoi i na pozór wydaje Wam
      się mało istotne. Dla lekarza może to być bardzo ważna informacja.

Czy cierpi Pani/Pan na którąś z niżej wymienionych dolegliwości:
      Palpitacje (przyspieszone bicie serca, znaczące uderzenia serca)
      Brak koncentracji
      Kłopoty z pamięcią
      Zaburzenia snu
      Zwiększona potrzeba snu
      Zmęczenie
      Osłabienie mięśni
      Bóle mięśni
      Pobudzenie/Niepokój
      Depresja
      Sucha skóra
      Swędzenie skóry
      Zwiększone wypadanie włosów
      Suche włosy
      Łamliwość paznokci
      Rzadkie wypróżnianie się, zatwardzenia
      Częste wypróżnianie się, biegunki
      Zwiększenie masy ciała
      Zmniejszenie masy ciała
      Utrzymująca sie bolesność lub uczucie spuchnięcia na szyi
      Chrypka
      Uczucie „guli” w gardle
      Bóle oczu lub podwójne widzenie
      Oczy opuchnięte lub wytrzeszczone
      Zmiana w rysach twarzy
      Zwiększona potliwość
      Trudność w tolerowaniu zimna
      Trudność w tolerowaniu ciepła
      Drżenie rąk

Dla kobiet przed menopauzą (tylko i wyłącznie)
      Zanik miesiączek
      Miesiączki nieregularne
      Zbyt obfite miesiączki
      Czy w ciągu ostatnich dwóch lat urodziła Pani dziecko?
      Czy w ciągu ostatnich dwóch lat poroniła Pani?

Czy ktoś z Pana/Pani rodziny cierpi na chorobę tarczycy? Jeśli tak czy wie
      Pan/Pani na jaką?
      Nadczynność tarczycy
      Niedoczynność tarczycy
      Narośl na gruczole bądź opuchnięcie tarczycy [dopisek mój: tu nie jestem pewna
      tłumaczenia]
      Rak tarczycy
      Nieznana choroba tarczycy
      Inne
      [dopisek mój: chyba nie zaszkodzi wspomnieć, jeśli ktoś w rodzinie ma
      zdiagnozowaną chorobę Hashimoto lub Graves-Basedowa]

[Tu w oryginalnej ankiecie było pytanie dot. aktualnej diagnozy i branych leków,
      ponieważ trochę się to różni od polskich realiów, to nie zamieszczam, ale chyba
      logiczne, że lekarzowi trzeba wspomnieć jakie leki na tarczycę już braliśmy,
      jakie były poprzednie diagnozy, czy mieliśmy podawany jod radioaktywny, etc]

Czy stosuje Pan/Pani aktualnie jakieś preparaty ziołowe, witaminowe, czy bierze
      Pan/Pani jakieś leki, jeśli tak to jakie.

Czy cierpi Pan/Pani na któryś z poniższych problemów zdrowotnych:
      Nadciśnienie tętnicze
      Podwyższony poziom cholesterolu
      Chorobę serca
      [mój dopisek: tu było jeszcze coś w stylu „anginy piersiowej”, ale nie wiem jak
      to przetłumaczyć]

Czy bierze Pan/Pani któryś z poniższych leków [mój dopisek: pewnie są polskie
      odpowiedniki]:
      Cholestyramine
      Amiodarone
      Lit

Mam nadzieję, że to pomoże w przełamaniu lodów na pierwszej rozmowie z lekarzem.
      Wyniki, wynikami, ale to jak się czujecie jest najważniejsze i może przyspieszyć
      prawidłową diagnozę.

• pimaka Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 21:58
      kategra40 ja tez mam problemy z tarczycą, nie znam się na tych cyferkach ale
      wydaje mi się że hormony tarczycy czyli TSH i fT4 masz w normie pozdrawiam
      • tekla12 Re: Proszę, zerknijcie w moje wyniki tarczycy... 07.12.06, 22:11
        pimaka napisała:

> kategra40 ja tez mam problemy z tarczycą, nie znam się na tych cyferkach ale
        > wydaje mi się że hormony tarczycy czyli TSH i fT4 masz w normie pozdrawiam

W normie dla kobiet starających się o dziecko czy w normie dla ogółu ludności?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka