iii10 19.12.06, 21:54 Witajcie, mam brać luteine od 16 dc ale moje owu jest zazwyczaj około 20 dc, czy to nie zaszkodzi owu i nie zblokuje go. Lekarz mówi że nie ale słyszałam różne opinie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymonka30 Re: luteina a owu 20.12.06, 12:54 Lepiej by było po owu, mi też gin mówił, że to nie zaszkodzi i gdzieś kiedyś pojawił się artykuł na ten temat ale jednak zawsze zaczynałam brać po, kiedy to na USG było widać ślad po pękniętym pęcherzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: luteina a owu 20.12.06, 13:06 mi gin kazał brac po owu że może ja zaburzyc jak wczesniej wezme. Odpowiedz Link Zgłoś
mary78 Re: luteina a owu 20.12.06, 20:50 mój gin dziś mi zapisał luteinę mówiąc, żeby absolutnie brać po owu, jak wezmę przed może zadziałać antykoncepcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pomara1 Re: luteina a owu 20.12.06, 21:36 Dziewczyny ni załamujcie mnie!!!! Jeśli to prawda, to od paru miesięcy biorę luteinę źle!!!! Lekarz mi zlecił od 14dc, a pęcherzyk mi pęka ok. 18!!1 Czy to znaczy, że przez to mi się mogło nie udawać????? Teraz odstawiłam luteinę od 2 cylki. Odpowiedz Link Zgłoś
mary78 Re: luteina a owu 20.12.06, 22:11 ...najlepiej zapytaj tego gina - dziś tak moja mi powiedziała, brać 24h po owu, nie wcześniej - nieważne którego dnia - dokłądnie 14/ 16 dnia itd. można brać jak się ma @ jak w zegarku i dokładnie 13/ 15 dnia przypada owu, albo jak chce się uregulować cykl, a nie jak się chce zajść w ciążę - nie chcę nikogo załamywać, ale rozmawiałam z nią 2 godz. temu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomara1 Re: luteina a owu 20.12.06, 22:43 Miałam regulowany @ luteiną, ale mój lekarz wie że chcę zajść w ciążę i mimo wszystko zalecał mi brać luteinę w 14dc, a chodziłam do niego w tym samym czasie na ocenę cyklu i pęcherzyk pękał w 18dc a czasem ciut później, a mimo wszystko za każdym razem kazał zaczynać brać luteinę 14dc. czy on jakis nieoczytany czy niedouczony???? Odpowiedz Link Zgłoś
mary78 Re: luteina a owu 20.12.06, 22:58 skoro pęcherzyk pękał to spoko - luteina może hamować dojrzewanie pęcherzyków graffa - jeśli Twoje rosły i pękały - nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
ona1111 Re: luteina a owu 21.12.06, 07:42 Dziewczyny, a co sądzicie o Duphastonie? Czy tez może zaburzyć owulacje tak jak luteina? Mam go brać od 16 do 25 dc a cykle mam długie (32 dni) więc i owu jest później. Biore też clo, ale jak na razie jajeczka nie pękają. Może własnie przez duphaston? Odpowiedz Link Zgłoś
pomara1 Re: luteina a owu 21.12.06, 08:05 Mi nie pękały pęcherzyki po Clostybe, były przestymulowane i nie pękały. Inny lekarz kazał mi przestać brać Clo i same zaczęły pękać. Odpowiedz Link Zgłoś
mary78 Re: luteina a owu 21.12.06, 10:19 chyba są 2 szkoły - jedni mówią że można przed owu, inni że nie wolno - naprawdę czy nie mogliby ustalić 1-nej wersji? A właściwie czemu gin zaleca Wam branie progesteronu przed owu? Luteina ma podtrzymać ewentualną ciążę, a przed owu po co właściwie? Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: luteina a owu 21.12.06, 14:49 chyba po to by wyregulowac @ i by skrócic cykl tak przynajmniej jest u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mary78 Re: luteina a owu 21.12.06, 15:40 no tak, to ma sens - jakoś zafiksowałam się na tym, jakby nie było innych celów poza ciążą ) Odpowiedz Link Zgłoś