Dodaj do ulubionych

wyniki badań

04.01.07, 22:13
no i nie doczekałam do wizyty u lekarza, dziś w 22dc zrobiłam estradiol-wynik: 26,31 (zupełnie nie potrafię tego zinterpretować wg norm podanych na wynikach), prolaktyna-37,96 (załamka sad), progesteron-8,29; dalekie to od normy, jedynie ten progesteron w miarę; jak na moje oko to hiperprolaktynemia; morze łez już wylałam, napiszcie proszę, czy te wyniki kwalifikują mnie do leczenia i wstrzymania się od starań na jakiś czas? Bardzo mi zależy, żeby nie marnować żadnego cyklu, staramy się od 10 m-cy, po tym jak 1,5 roku temu poroniłam.
Obserwuj wątek
    • fioco78 Re: wyniki badań 04.01.07, 22:15
      aha, i jakie jeszcze badania mogę zrobić na tym etapie cyklu, żeby nie iść do gina z pustymi rękami?
      • ae_iwona_83 Re: wyniki badań 04.01.07, 22:36
        kobito, dostaniesz lek na obnizenie prolaktyny, ktora moze byc wyzsza bo sie np
        stresujesz..... jak juz unormujesz prl, to nie bedziesz miec problemu z owulacja
        i progesteron tez bedzie dobry! Sama wysoka prolaktyna to jest pikus przy tym co
        dolega innym...wiec spokojnie! Mozesz jeszcze zrobic FSH i LH w 3 dc i zbadaj
        nasienie meza jesli juz dluzej sie staracie
        • fioco78 Re: wyniki badań 04.01.07, 23:00
          Dzięki za pocieszenie, ale dokucza mi oprócz tego nadmiar kłaków tu i ówdzie, choć obraz jajników był w porządku, więc już sama nie wiem PCO, czy nie PCO? Jestem idealnie głupia z tego, bo zanim pójdę na termin do lekarza, to jeszcze trochę czasu minie, a ja już mam wizje najczarniejsze i posiadanie internetu wcale mi w tym nie pomaga. Człowiek się naczyta i potem ryczy, a stary na nockę poszedł, więc nawet nie ma kto pocieszyć. FSH i LH planuję zrobić właśnie prawdopodobnie w przyszłym tygodniu (bo pewnie wstrętna @ się pojawi, (Boże, jak ja jej ostatnio nienawidzę!)No i mam o ten wynik największe obawy. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w nowym roku.
          • ae_iwona_83 Re: wyniki badań 05.01.07, 00:53
            jesli martwisz sie o PCO to wlasnie zbadanie fsh i lh da tez pewne informacje
            czy mozesz je miec czy nie
          • tymonka30 Re: wyniki badań 05.01.07, 08:55
            Pco jest wtedy jak stwierdza się któryś z 2 objawów:
            • rzadkie miesiączki lub nieregularne miesiączki lub brak owulacji,
            • nadmiar androgenów (głównie testosteronu),
            • charakterystyczny obraz jajników w USG( koraliki pęcherzyków, brak pęcherzyka
            wiodącego).
            Te Twoje 'kłaki' smile mogą być właśnie objawem podwyższonego test. Jeśli nie
            masz owu (ten niski estradiol w tym cyklu o tym świadczy) to prawdopodobnie
            będziesz musiała brać leki na owu.
            • wiktoria33 Re: wyniki badań 05.01.07, 09:22
              dokladnie tak jak Ci mowia dziewczyny smile
              a w nastepnym cyklu 3-5dc zbadaj : FSH, LH i testosteron i wtedy bedzie komplet
              smile)
              czasami to nieszczesna prl wszystko zaburza i hormonki wariują
              bedzie ok smile
              • fioco78 Re: wyniki badań 05.01.07, 22:06
                tak też zrobię, zastanawiam się czy jednocześnie gdzieś do endokrynologa nie uderzyć, tarczycę też można przebadać, musi być ok! smile
            • fioco78 Re: wyniki badań 05.01.07, 22:02
              jak już pisałam obraz jajników był ponoć całkiem fajny, wg opinii lekarza, miesiączki są regularne, ale jak tak coraz więcej czytam o tym, to uświadamiam sobie, że cykl u mnie rzadko kiedy trwa 28 dni, częściej jest on krótszy, nietaki zaś całkiem, ale średnio 27 dni, czasem 26, może w tym też tkwi problem z tą całą skróconą fazą lutealną
              • tymonka30 Re: wyniki badań 06.01.07, 09:06
                Można mieć wszystko jak w zegarku co nie znaczy, że jest owu.
                Ale bądź dobrej myśli, nie warto myśleć o najczarneijszych scenariuszach...
        • fioco78 Re: wyniki badań 05.01.07, 21:58
          tatuś został dziś przebadany - wszystko w normie, szczęściarz...
    • fioco78 Re: wyniki badań 09.01.07, 17:34
      Hej kobietki! Mam nadzieję, że znowu mogę na was liczyć. Dziś robiłam LH i FSH, no i ten żałosny testosteron, bo niestety @ się pojawiła po 24 dniach i została przywitana łzami (przeklęta prolaktyna!). Moje wyniki to: LH-3,33 mIU/ml, FSH-10,88 mIU/ml, testosteron-0,687 ng/ml. Niby w normie wszystko, przynajmniej tej podanej obok. Ten testosteron zmierza niebezpiecznie ku górnej granicy. Ale czy stosunek LH do FSH na pewno mieści się w prawidłowych granicach? Czy na podstawie tych badań (3dc) mogę już być spokojna o PCO (że go nie mam oczywiście)? Pozdrawiam serdecznie wszyskie starające się i te "postarane" też wink
      • kathrinn82 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:21
        Kochana nie wiem jakie normy sa w Twoim laboratorium, ale testosteron wyglada
        ok, reszta tez wyglada dobrze, co do stosunku LH i FSH to sa bardziej
        kompetentne osoby w tym temacie to niech one sie wypowiedzasmile a co do
        prolaktyny to tak jak mowily dziewczyny, dostaniesz cos na obnizenie to nie
        tragedia, wtedy wszystko sie wyrowna, a jako ze zaczynasz cykl to zrob sobie
        monitoring i zobaczysz jak tam z pecherzykami i czy pekajasmile powodzienia,
        pozdrawiam
        • fioco78 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:27
          dzięki, idę w poniedziałek do lekarza, do mojego dopiero tydzień później, ale już taka zmierzła przez to jestem, że muszę iść wcześniej do kogokolwiek, żeby rozwiał wszystkie wątpliwości, do bani mi ta @ w tym miesiącu wypadła, nie wiem czy uda mi się zrobić monitoring przez to, mam nadzieję, że nam się wkrótce poszczęści i opuścimy to forum, chociaż warto zachować znajomości, pozdrawiam serdecznie.
          • kathrinn82 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:29
            predzej czy pozniej kazdej z nas sie udasmile wierze w tosmile trzymaj sie i badz
            dobrej myslismile
      • kathrinn82 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:24
        o PCO raczej nie masz sie co bacsmile prolaktyna do zbiciasmilepoza tym jak
        dziewczyny mowily, stres tez ma wplyw na podwyzszenie prolaktyny....
        • fioco78 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:30
          oj, żebyś wiedziała, ten steres zwłaszcza, że na każdym kroku dowiadujesz się, że znowu któraś z brzuchem z twojej oklicy... same się nakręcamy i nam potem odwala, jeszcze praca do tego - też jedna wielka nerwówka, dobrze, że teraz na L4 parę dni posiedzę, niestety przez zapalenie oskrzeli, tyle mojego odtresowywania
        • fioco78 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:32
          aha, jeszcze jedno - ile to może potrwać to całe zbijanie prolaktyny? mam nadzieję, że to kwestia co najwyżej kilku cykli...
          • kathrinn82 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:41
            wiesz co ja akurat z tym nie mialam problemow (u mnie pco niestety, wiec masa
            innych rzeczy wylazi), ale z tego co mowily dziewczyny tu na forum to
            conajwyzej kilka cykli, ale nie wiem dokladniesad
            • fioco78 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:46
              dzięki wielkie za pomoc, tu taj na tym forum to już prawie same profesjonalistki, wiesz, że gdyby nie to forum, to dalej żyłabym w błogiej nieświadomości i zastanawiała się gdzie tkwi problem? a tak to w przeciągu jednego tygodnia ja przebadana, tatuś przebadany ,wyniki są jakie są i teraz tylko czekać na wizytę pozostało, ale ten tydzień będzie się cholernie dłużył...
              • kathrinn82 Re: wyniki badań 09.01.07, 20:54
                tak, ja tez wszystko zawdzieczam temu forum, poznalam swoj organizm i teraz
                moge juz dyskutowac z ginem a nie tylko sluchac tego co on mi "wciska"smile
                • ae_iwona_83 Re: wyniki badań 10.01.07, 13:35
                  prolaktyna powinna spaść w ciagu jednego cyklu jesli twoj organizm bedzie
                  reagował na konkretny lek

podam ci swoj przykład, choc wiedz ze kazdy organizm jest inny

Bromergon - niska cena - prolaktyna spdała niewiele, nie na tyle zeby cykle sie
                  wyregulowały

Norprolac - wysoka cena - w jednym cyklu z poziomu 73,9 ng/ml do ok 3 ng/ml przy
                  braniu poł tabletki

ten ostatni lek akurat na mnie super działa, zacznij od bromka a jesli nie
                  poskutkuje to polecam norprolaczek
                  • fioco78 Re: wyniki badań 10.01.07, 14:13
                    dzięki za podpowiedź; czytałam trochę o tych 2 lekach i mam już obawy co do skutków ubocznych, ale na razie to tylko teoria, lekarz jeszcze mnie i moich wyników nie oglądał; ten stosunek LH do FSH mnie niepokoi, ale to pewnie przez tą prolaktynę, ona zaburza działanie innych hormonów, gdzieś coś takiego mądrego wyczytałam, pozdrawiam
    • fioco78 Re: wyniki badań 20.01.07, 11:03
      Do poprzednichwyników mogę jeszcze dołączyć TSH - 2,18 (0,27-4,2) i FT4 - 1,36 (0,93-1,7), ale one nie powinny mnie chyba martwić. Wybrałam się do lekarza w 11dc, zrobił usg i na obu jajnikach były pęcherzyki po 12mm. Starania zalecił dopiero w 16dc, bo wtedy przypuszczalnie ma szansę któryś pęknąć. A zaraz na drugi dzień, czyli w 17dc mam się ponownie u niego pojawić i podglądniemy sobie co z tym pęcherzykiem. Czy pękł, czy też się stracił. Co wy na to? Na tą podwyższoną prolaktynę zapisał bromergon 1tabl. na noc. Zlecił jeszcze posiew nasienia, w tym szczególnie na bakt. ureoplasma, gdyby w tym cyklu nic się znowu nie wydarzyło. Luteinę mam brać od 16dc na noc przez 8 dni. Ciekawi mnie tylko jedno-nawet patrząc na wynik LH:FSH lekarz powiedział, że to może być PCO. Ale na usg jajniki wyglądają ładnie, to chyba ok? Bardziej bym podejrzewała niedoczynność przysadki niż PCO, choć się go bardzo obawiałam ze względu na objawy zewnętrzne. Dodam, że na razie mam zaufanie do tego lekarza, bo wiem że ma sukcesy w leczeniu niepłodności. Pozdrawiam was wszystkie serdecznie i do następnego smile
      • tymonka30 Re: wyniki badań 24.01.07, 08:13
        Już nieważne co to jest jak by się teraz udało.... smile
    • fioco78 Re: wyniki badań 23.01.07, 20:00
      co ja tu sobie sama do siebie gadam? gdzię się podziały wszystkie? mam nadzieję, że testują albo szykują wyprawki wink dziś jestem po kolejnym monitoringu, 17dc, starania zgodnie z zaleceniami-wczoraj, podobno jest "stigma" (cokolwiek to znaczy), prawy jajnik się napracował ponoć w tym cyklu; zobaczymy co z tego; czyli jednak mam owulkę, nie zawsze, bo nie zawsze, ale w poprzednim cyklu akurat (jak wywnioskowałyście z moich wyników) jej nie było, ale może nie jest tak źle; biorę luteinę i pozostaje mi tylko cierpliwie czekać-i z tym to już jest gorzej...
      • ae_iwona_83 Re: wyniki badań 23.01.07, 20:48
        bedzie dobrze....uda sie....nic wiecej nie powiem bo humor mam zjechany
        • fioco78 Re: wyniki badań 23.01.07, 20:52
          wiem, czytałam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka