kk_1976 04.01.07, 23:06 dziewczyny, co moze byc przyczyna cienkiego endometrium? mam takie (5,5), robie badania hormonnow w kolejnych fazach cyklu i na razie gin nic mi nie mowi, a ja sie denerwuje i mysle sobie, skad takie cienkie endo moze byc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaguarka1 Re: male endometrium 05.01.07, 08:43 Witaj! Ja tez miałam problemy z małym endometrium, lekarz przepisał mi duphaston. Bralam przez 3 miesiace, potem mialam robioną w szpitalu histeroskopie i moje endo uroslo do 12 mm. To sukces! Lekarz powiedział ze moge probowac zachodzic w ciąże a jak tylko stwierdze ze jstem w ciąży to przepisze mi specjalne zaszczyki na potrzmanie (2 ciaze juz stacilam przez male endometrim). Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: male endometrium 05.01.07, 08:49 Poza tym są naturalne sposoby na poprawę endo - orzechy, czerwone winko.. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: male endometrium 05.01.07, 09:16 nie slyszalam ze progesteron (tj duphaston) poprawia endo , a moze wszystko jest zalezne od osoby ja bralam duphaston ale nie mial on najmniejszego wplywu na endometrium mam dosc cienkie 9mm w II fazie to juz u mnie duzo z tego co wiem na endo daja estrogeny Odpowiedz Link Zgłoś
56at Progesteron 05.01.07, 09:23 Progesteron wykazujewielokierunkowe działania zarówno ogólnoustrojowe jak i lokalne. Na poziomie ogólnoustrojowym hormon ten zwiększa diurezę, wzmaga katabolizm tkanek, pobudza oddychanie, zmniejszanapięcie mięśni gładkich, zwiększa wydalanie wapnia i fosforu,podwyższa temperaturę ciała, obniża nastrój, działaanestetycznie i analgetycznie, wzmacnia pamięć wzrokową, pobudzaproliferację i różnicowanie osteoblastów oraz działa immunosupresyjnie Najważniejsze kierunki działańprogesteronu wykorzystywane w medycynie dotyczą jego oddziaływań wobrębie żeńskiego układu rozrodczego, gdzie wywołuje on przemianęwydzielniczą w endometrium, wzmaga przekrwienie myometrium,znosi działanie estrogenów na gruczoły szyjki macicy, indukujeprzerost warstw pośrednich w nabłonku pochwy, zwiększa czynnośćwydzielniczą endosalpinx i zwalnia perystaltykę jajowodów,powoduje wzrost pęcherzyków gruczołowych i nabłonka przewodóww obrębie sutka Podstawowym kierunkiem działaniaprogesteronu (zgodnym z nazwą tego steroidu) jest jego działanieprociążowe. Składają się na nie takie właściwości progesteronu jak:ułatwianie zagnieżdżenia, działanie placentotropowe, działanierelaksujące na myometrium poprzez zwiększenie liczbyreceptorów beta-adrenergicznych oraz zmniejszenie wrażliwościmyometrium na działanie oksytocyny, działanie kurczące naokolicę ujścia wewnetrznego szyjki, zmniejszanie syntezyprostaglandyn, poprawa ukrwienia i rozpulchnienia macicy orazdziałanie immunosupresyjne (7). Odpowiedz Link Zgłoś