Dodaj do ulubionych

leki na oligospermię (głównie do DeDe)

IP: *.chello.pl 19.11.01, 19:14
Bardzo dziękuję DeDe, Ewie i Adze za odpowiedzi - szukałem takiej porady i u
lekarza i na bocianie i dziecko-info, ale dopiero DeDe podał/podała mi leki, o
ktorych porozmawiam z lekarzem.

Teraz oprócz clostilbegytu (co drugi dzień) biorę koenzym Q10, cynk, magnez i
wit.e. Na kolejnej wizycie - bedzie dopiero w styczniu, po 3 miesiącach
leczenia - zaproponujemy pentohexal i zitazonium. Czy któreś z tych
leków "zastępuje" clostilbegyt albo biogonadyl? czy to tabletki, czy
zastrzyki? Clo mam brać co drugi dzień albo codziennie po pół, a na ulotce
jest napisane codziennie - czy zwiększyc dawkę (ilość plemników w ml - 2 mln)?

Mam nadzieję jednak, że następna wizyta to jednak bedzie ciążowa...

Bardzo serdecznie proszę jednak o pomoc, jeżeli możecie coś poradzić jeszcze...
Obserwuj wątek
    • adam_adam Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) 19.11.01, 19:18
      w razie czego prosze pisac na priv;
    • Gość: DeDe Re: leki na oligospermię IP: 10.10.1.* 20.11.01, 07:27
      Cześć,
      to Zitazonium zastępuje Clo. Mój mąż bierze tego jedną tabletkę dziennie i
      czuje się po tym jakby miał jajeczkowaniewink))
      Niestety nie umiem powiedzieć jakie jest rozpoznanie u męża, bo z przejęcia o
      samą nazwę nie zapytaliśmy. Wiem, że ilość plemników była w porządku, za to
      gorzej z żywotnością.
      Lekarz zwrócił nam szczególną uwagę na wit.C. Stwierdził, że ważne jest, żeby
      mąż brał pełen gram dziennie (2 tabl. po 500 mg).
      Poza tym kilka rok temu jakis partacz (bo lekarzem nie można go nazwać), po
      obejrzeniu wyników badań męża stwierdził, że "są prawie w normie" i "tylko na
      wszelki wypadek" zapisał tabletki Undestor. Nie pamiętam czy one są
      zamiennikiem, któregoś z powyższych leków.
      No i mąż ma zrobić badania po dwóch a nie trzech miesiącach i wtedy ewentualnie
      będą korygowane dawki.
      Na Twoim miejscu bałabym się zmienic samodzielnie dawkę leku. Ale dziwię się,
      że bierzesz tylko pół Clo dziennie.
      Pozdrawiam
      D.
      • Gość: tosca Re: leki na oligospermię IP: 212.160.141.* 20.11.01, 14:36
        udestor to testosteron! tzw. hormon meski

mojemu tez jakis jelob bez zastanowienia przepisal - ma uczulenie do dzis ( po
        roku)
    • Gość: Kinga Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 15:21
      Mój mąż też ma podobny problem (ilość 6mln).Adam nam lekarz powiedział, że
      raczej z takimi wynikami nie ma szans na naturalną ciążę. Na razie musi
      przyjmować 3 miesiące następujące leki( 1 razy dziennie clo, 2 razy dziennie
      agapurin, 3 razy dziennie tanakan i raz dziennie salwazin. Ja jeszcze dodatkowo
      wyczytałam o selenie i witaminie b12, które to podnoszą obiętość i ruchliwość
      plemników-mąż też bierze.Zobaczymy czy to coś pomorze. Trochę mnie pocieszyłeś,
      że z ilośćią 2 mln wierzysz, że twoja partnerka będzie w ciąży. Powodzenia!!
      • Gość: adam Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: 212.244.73.* 22.11.01, 16:03
        Wiesz Kingo, ja juz mam dziecko z poprzedniego związku (i jestem pewien, że to
        moje dziecko - skóa zdarta ze mnie po prostu) stąd ta moja wiara i lekarz nam
        powiedział, że płodność u faceta na prawdę sie w jego zyciu waha; moje dziecko
        to juz przedszkolak, a teraz mam 36 lat i mam nadzieję, że ta plodność nie
        zmienia się tylko na gorsze. Byc może moja (obecna) zona też jednak ma na to
        wpływ.... Ale wszak do zapłodnienia potrzebny jest jeden plemnik, a nie 20
        mln... Dziekuję za listę leków - czy któreś z nich (oprócz witamin) mozna kupic
        bez recepty?
        • Gość: Kinga Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 10:50
          Bardzo mnię pocieszyłeś (mój mąż ma 26lat).W poniedziałek napiszę ci, które z
          leków można kupić bez recepty(na pewmno tanakan bo kupowałam już drugie
          opakowanie bez recepty).
          • Gość: agata30 Czy to dziala??? IP: *.is.pw.edu.pl 10.07.02, 14:57
            Adam, dziewczyny!

Czy te kuracje przyniosly oczekiwane efekty? A jak z hormonami?
    • Gość: Joanna Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 22:10
      No, własnie, ja też jestem ciekawa efektów. Mój mąz miała poprawę po
      przyjmowaniu 1000 mg wit. C. Tyle, że my przy ilości 9 mln plemników w 1 mm
      mieliśmy in vitro (i to ICSI), bo nawet na inseminację z taka ilością nie było
      szans.
    • Gość: Iwona26 Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.07.02, 15:26
      Mój lekarz przepisał mojemu mężowi lek o nazwie Tamoxifen (w ulotce jest
      napisane, że leczy się nim nowotwory). Pierwszy raz usłyszałam o takim leku, czy
      któraś z was coś wie na jego temat? Lekarz mówił, że ma działanie obniżające
      estrogeny w organizmie (?), tylko, że mąż ma wszystkie hormony w normie.
      • Gość: agata30 Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: *.is.pw.edu.pl 12.07.02, 16:04
        Tamoksyfen (podobnie jak CLO) blokujac receptory estrogenowe w podwzgorzu
        powoduje wzrost wydzielania endogennych gonadotropin, ktore stymuluja gonady.
        Pozytywnie reaguja na ten typ leczenia osoby u ktorych nie wyspepuje nadmierna
        synteza estradiolu w czasie leczenia.Tamoksyfen jest czesto stosowany w
        leczeniu zmian seminologicznych jako lek drugiego rzutu , po klominefie.
        Niestety nie ma dokladnych badan potwierdzajacych skutecznosc tych lekow.
        Podawane sa rozne dane np.poprawa nasienia u 5-30% leczonych inni podaja ze nie
        poprawia sie. Podawane sa rowniez dane,ze wzrost liczby plemnikow nastepuje
        pomiedzy 3 a 6 miesiacem podawania leku, a wzrost odsetka ruchomych plemnikow
        miedzy 6 a 9 miesiacem prowadzonej obserwacji.

A jaka dawke przyjmuje Twoj maz, ile ma plemnikow, oznaczaliscie poziom
        estradiolu? Moj ma 100 000 i narazie ma kuracje CLO. Niestety hormony ma do
        kitu i nie wiem czy to moze cos dac.

Agata
        • Gość: Ala Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: 212.75.108.* 18.07.02, 19:18
          Agata mój mąż miał okropnie podwyższoną prolaktyne.Na początku brał dostinex i
          nic mu nie pomógł.Już myślałam że tylko INF, ale lekarz zadecydował że jeszcze
          przepisze mu bromergon i zobaczymy .Wyniki bardzo sie polepszyły ( z ilości
          plemników 4 mln na 15mln, ruchliwość 10%-40%) teraz bierze rózne witaminy i za
          3 m-ce mam nadzieję że przystąpimy do inseminacji.Pa
          • Gość: agata30 Re: leki na oligospermię (głównie do DeDe) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 16:34
            Ala! Jak duzo "zaduza" byla ta prolaktyna? Czy inne hormony maz mial w normie?
            Prze te wakacje przeaczylam Twoja odpowiedz sad. No i czy macie jakies naspepne
            wyniki?

Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka