Dodaj do ulubionych

Obawy przed CLO

18.01.07, 09:25
Witajcie!
Od przyszłego cyklu mam zacząć brać CLO. Wczoraj wykupiłam, ale jak
przeczytałam ulotkę i niepożądane skutki, to się przestraszyłam. Cykle mam
regularne, owu potwierdzona monitoringiem, wyniki hormonów w normie. TSH było
za wysokie, bo 4,191 ale biorę Letrox25 i spada - teraz jest 3,58
Wiem, że jeszcze za wysokie, ale ważne, że sie poprawia smile Gin-endo
stwierdziła, że moje pęcherzyki słabo rosną a obraz USG wskazuje na PCO,
chociaż wyniki tego nie potwierdzają i dlatego przepisała mi CLO sad W
poniedziałek idę do swojego gina i zobaczymy co On na to powie.
Co do CLO mam jeszcze pytanie: kiedy najlepiej łykać - rano czy wieczorem?
Obserwuj wątek
    • kathrinn82 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 09:32
      nie wiem jaka dawke masz clo, bo ja to np biore 3xdziennie...jezeli Twoje
      pecherzyki slabo rosna, to clo pomoze, tylko pamietaj o monitoringu,a sam obraz
      nie przesadza o PCO, moze ta gin-endo przesadza??szuka dziury w calymuncertain
      Trzymam kciuki, bedzie dobrze, pozdrawiamsmile
      • eszforcik Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 09:35
        Mam brać 1x1. O monitoringu wiem a co do PCO, to też uważam, że chyba ta lekarka
        przesadza. Po prostu nie miała sie juz do czego przyczepić, bo poszłam do niej
        chyba z wszystkimi mozliwymi wynikami badań wink
    • alinka761 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 09:33
      Jeśli chodzi o branie to chyba nie ma to większego znaczenia.Ja brałam zawsze
      wieczorem.Jeśli chodzi o ulotkę i opisane w niej skutki uboczne to nie należy
      brać ich sobie aż tak bardzo do serca bo wcale nie muszą wystąpić te wszystkie
      rzeczy.Ja ogólnie czułam się dobrze i poza bólem jajników w okolicach owu nic
      się nie działo.
      • eszforcik Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 09:36
        Dzięki za pocieszenie smile Ból jajników w okolicach owu, to mam w każdym cyklu,
        więc sie już przyzwyczaiłam smile
        • alinka761 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 09:39
          Ja przed Clo nie miałam bóli a w trakcie brania czułam jak "pracują".Życzę
          pięknych pęcherzyków i powodzeniasmile
          • eszforcik Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 09:42
            Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć wink
    • nuna21 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 10:11
      ja brała CLO 2x dzinnie rano i wieczorem - obiawy miałam menopauzy czyli napady
      gorąca - czułam się tak jakby mnie ogień palił od środka i czywiście okropny
      ból jajników
    • nuna21 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 10:17
      w czternastym dniu dostałam PREGRYL - i teraz czekam zaobaczymy może coś będzie
      z tego wszystkiego!!
      • zosia-samosia2 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 10:48
        Nie warto przejmować się skutkami ubocznymi opisanymi w ulotce. Być może takie
        skutki będzie miał ktoś kto bierze jakąś końską dawkę przez długi czas. Jedna
        tabletka dziennie zalecona Tobie przez gina to dawka minimalna i nie sądzę
        żebyś odczuła coś negatywnego po niej, choć oczywiście każda z nas inaczej
        reaguje na leki. Ja przy dawce 2 tab/dziennie miałam lekkie uderzenia gorąca
        ale trwało to tylko kilka dni więc da się przeżyć, a za to pęcherzyki ładnie
        rosły. Ważne jest monitorowanie cyklu i jesli masz kłopoty z pękaniem
        pęcherzyków to podanie w odpowiednim momencie pregnylu na pęknięcie.
        Powodzenia.
        • wiktoria33 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 11:01
          Zrozumialam ze masz swoje owu, jakto pewne to po co Ci to clo ??!!!
          mialas na naturalnym cyklu owulacje (potwierdzona monitoringiem i badaniem
          progesteronu w 8dni po owu)????
          • eszforcik Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 11:25
            Tak, mam naturalne owu, potwierdzone monitoringiem i badaniem 7 dni po owu, więc
            sama sie zastanawiałam po co mi to CLO.
            Lekarka twierdzi, że wg niej moje pecherzyki za słabo rosną i trzeba im pomóc
            • tymonka30 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 12:20
              Może chce ich więcej wyhodować .... (?)
              Eszforcik nawet jeśli te skutki wystąpią to jest to do przeżycia. Ja sobie
              myślałam, że jak wezmę na noc to je prześpię ale nic z tego smile)
              • lyrica Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 12:28
                A ja Ci odradzam... Mi lekarz przepisał CLO na zwiększenie szans na
                zapłodnienie dla słabych plemników. Wyhodowałam cztery jajeczka, wszystkie
                pękły i tak nic z tego nie wyszło - poza dodatkowymi kilogramamisad A najgorsze
                z tego jest to, że obecnie moja własna owulacja i cały cykl oszalały przez
                te "testy"
                • eszforcik Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 12:39
                  Myślisz, że przy 1 tabletce dziennie też jest niebezpieczeństwo przybrania na
                  wadze, albo innych "sensacji"??
                • zosia-samosia2 Re: Obawy przed CLO 18.01.07, 12:49
                  Na zajście w ciążę składa się bardzo wiele czynników. Gdyby powodzenie zależało
                  tylko od ilości pęcherzyków to pewnie wszystkie już dawno byśmy zmieniły forum
                  na "ciąża i poród" i "bliźnięta i więcej". Wyhodowanie większej ilości
                  pęcherzyków nie oznacza, że ciąża jest murowana, ale z pewnością zwiększa
                  szanse na nią.
                  Wielokrotnie brałam CLO a po odstawieniu nigdy nie miałam żadnych problemów z
                  cyklami - kolejny cykl po odstawieniu wyglądał tak samo jak cykl przed CLO.
              • eszforcik Re: Tymonka 18.01.07, 12:40
                Miałaś jakieś niepokojące objawy i przy jakiej dawce?
                • wiktoria33 e tam :(( 18.01.07, 13:12
                  Uwazam ze skoro masz sama z siebie naturalne owulacje to niepotrzebnie bedziesz
                  jadła te hormony ..skoro one sa po to aby wywołac owulacje a ty ją masz!
                  mozesz niepotrzebnie wszystko rozregulowac a hormony nie sa obojetne i tu
                  powiem Ci na swoi przykladzie bo akurat dostalam @ (15dc)
                  w poprzednim cyklu jadlam clo (bo pecherzyki slabo rosly i nie pekały)- weic
                  jadlam 1tabl na dzien od 5-9dc mialam owu bo bylo monitorowanie , @ przyszla
                  14 dni po owu jak w zegarku, w kolejnym cyklu czyli tym ktory sie teraz
                  skonczyl (moim wlasnym bez clo bylam na monitorowaniu ...zaden pecherzyk nie
                  urosl i @ dostalam dzisiaj czyli w 15dc ... niz tego ni z owego, skutek clo czy
                  tak wyszlo? nie wiem

Mysle ze ona nie wie co z toba poczac i czepia sie znanego sobie leku czyli clo
                  Cyz robilas HSG, p. ciala? Owulacje masz wiec chyba nie tu trzeba szukac
                  rozwiazania, daczego nie dochodzi dozagniezdzenia?
                  • eszforcik Re: e tam :(( 18.01.07, 13:17
                    HSG robiłam - oba jajowody drożne. P. ciał nie robiłam, bo nikt mi ich nie
                    zlecał a sama za bardzo nie wim jakie zrobić. Poza tym miałam za wysokie TSH,
                    ale już się za to wzięłam wink
                    • wiktoria33 Re: e tam :(( 18.01.07, 13:27
                      Na chlopski rozum
                      skoro
                      pecherzyki rosna
                      owulacja jest
                      jajowody drozne
                      chlopaki dobre
                      to zaplodnienie pewnie sie odbywa
                      wiec
                      czemu sie nie zagniezdza?
                      aha
                      a badanie na wrogosc sluzu robilas tzw PCT Post Coital test?
                      a endo jakie masz?
                      moze sprawdz p.ciala
                      to sie robi bez skierowania
                      p.jadrowe
                      p jajnikowe
                      antykardiolipinowe
                      antyfosfilipidowe
                      i chyba NK NaturalKillers
                      tylko nie wiem czy ktores z w/w nie sa te same
                      • eszforcik Re: e tam :(( 18.01.07, 13:31
                        Endo mam zawsze bardzo ładne wink Badania na wrogość śluzu właśnie nie robiłam. Te
                        p. ciała to robi sie w określonym dc??
                        • wiktoria33 Re: e tam :(( 18.01.07, 13:41
                          no to zrob koniecznie to badanie na wrogosc sluzu
                          bo moze sie chlopaki nie moga przedrzec przez wrogi sluz,
                          to sie nazywa PCT robia to w kazdej klinice leczenia niepl
                          w okolicach owu (wtedy kkiedy masz taki sliski sluz) przychodzisz do nich w 9-
                          12h po stosunku (o ile dobrze pamietam ) i pobieraja ci wymaz i ogladaja pod
                          mikroskopem , widza ile w sluzie jest zywych plemnikow i czy wogole sa
                          jakby co to wtedy IUI jest wyjsciem z sytuacji
                          Nie chce byc madrzejsza od ginki ale moze najpierw sprawdz ten sluz nim sie
                          zaczniesz hormonami truc
                          a te p. ciala to potem - obojetne jaki dzien i z krwi (nie naczczo)
                          PS
                          masz wiadomosc na priv
                        • tymonka30 Re: e tam :(( 18.01.07, 14:00
                          Eszforcik boję się, że sobie namieszasz w głowie. Bo masz swojego lekarza,
                          któremu pewnie w tym momencie przestałaś ufać, myślę, że jakiś powód on ma
                          skoro Ci przepisał to clo... ja bym się go posłuchała, spróbuj chociaż raz co z
                          tego będzie,....
                          Ja nie tyłam, po prostu czułam się gorzej.
                          • zosia-samosia2 Re: e tam :(( 18.01.07, 15:23
                            Popieram Tymonkę.
                            Jesli chcesz działać po swojemu to po co idziesz do lekarza? Jesli masz
                            wątpliwości co do działań gina to go po prostu zmień. Tak jest prościej -
                            zamiast rozważać na forum swój dylemat wziąć-nie wziąć.
                            CLO przepisuje się nie tylko wtedy gdy nie rosną pęcherzyki i nie ma owu.
                            Ja po clo nie tyłam i nie miałam rozregulowanych cykli.
                            • eszforcik Re: Zosia-samosia2 :(( 18.01.07, 17:18
                              Napisałam już Tymonce, że Clo nie przepisał mi mój gin, tylko gin-endo do którego poszłam z podwyższonym TSH.
                              Do swojego idę w poniedziałek.
                              Myślałam, że to forum jest po to, żeby pomagać i dlatego tutaj chciałam sie poradzić dziewczyn, które biorą Clo w sprawie ewentualnych skutków ubocznych sad
                              Przeprasza, że zawracam głowę sad
                          • eszforcik Re: Tymonka 18.01.07, 17:14
                            W tym sęk, że ginka, która przepisała mi Clo nie jest moim ginem. Chodzę do innego a do niej poszłam, bo byłam ciekawa czy zareaguje na moje podwyższone TSH
                            W poniedziałek idę do swojego gina i zobaczę co On mi powie a propos brania Clo.
                            • tymonka30 Re: Tymonka 18.01.07, 18:04
                              A widzisz więc dobrze, Twój gin powinien być najważniejszy, bo Cię prowadzi i
                              zna, jego posłuchaj, to co powie w pon. niech będzie święte smile No uśmiech
                              proszę smile
                              • zosia-samosia2 Re: Tymonka 18.01.07, 20:04
                                Jeśli clo zapisał inny lekarz to teraz nie dziwię się że masz wątpliwości.
                                Pomysł z rozmową ze swoim ginem który Cie "prowadzi" jest b.dobry bo przecież
                                któż zna nas lepiej smile
                                A forum jest po to żeby się pytać i korzystać z doświadczeń innych. Tylko nie
                                można zapomnieć że my nie jesteśmy lekarzami.
                                Pozdrawiam Cię serdecznie big_grinDD
                                • eszforcik Re: Tymonka 19.01.07, 09:15
                                  Ja też pozdrawiam serdecznie i wiem, że nie jesteście lekarzami, ale Wasza pomoc wiele znaczy smilesmilesmile
                              • eszforcik Re: Tymonka 19.01.07, 09:14
                                Pójdę w poniedziałek do gina i zobaczę co powie a do tego czasu nie będę rozmyślała smilesmilesmilesmile
                                • tymonka30 Re: Tymonka 19.01.07, 11:41
                                  Czekamy na wieści !!!!!!
    • bpools Re: Obawy przed CLO 19.01.07, 02:10
      Witaj!
      jestem w podobnej sytuacji wiec i ja sie wypowiem w tym temacie. Tak jak
      pisalam tu na forum, dostalam Clomid+Pregnyl bez badania hormonow,
      monitoringu... Przebywam za granica i wczoraj dowiedzialam sie od znajomej iz
      tutaj takie dzialania sa "standardowe". Nie rozgryzlam na czym jeszcze to
      polega...wink Ja przeszlam najpierw laparoskopie diagnostyczna bo byl ku temu
      powod, potem byly badania nasienia zeby wykluczyc klopoty po stronie faceta. No
      i teraz lekarz zaserwowal mi te specyfiki... Moja inna znajoma(ktora leczyla
      sie u gin w Polsce) powiedziala ze wcale ja to nie zdziwilo - ona sama chodzila
      kiedys do roznych doktorow w zwiazku z nieplodnoscia i ten przystepowal "od
      razu" do Clo mowil ze i tak wszystko do tego sie sprowadza ze kazda pacjentka
      dostaje je. Takie byly slowa tego lekarza. Ja mimo iz nie wiem co o tym
      wszystkim sadzic bede je brala, bo innego wyjscia poki co nie mam.... A moze
      cos pomoga...?
    • milka9612 Re: Obawy przed CLO 19.01.07, 08:53
      Jestem w podobnej sytuacji.Mam swoje piękne owu i wogóle wszystko ok.Test po
      stosunku też wyszedł prawidłowo i też lece na clo1x1.Czuje się dobrze ale moje
      endo które bez clo również było idealne teraz narasta za mało.
      • tymonka30 Re: Obawy przed CLO 19.01.07, 11:42
        Bo clo może też osłabiać endo w sumie, tak jest ze wszystkim, na jedno pomaga,
        na drugie szkodzi....
        • wiktoria33 no i co ci Twoj ginek powiedzial? 19.01.07, 15:55
          brac?
          • eszforcik Re: no i co ci Twoj ginek powiedzial? 19.01.07, 17:09
            Jeszcze ninie powiedział, bo idę do niego w pondziałek smile
    • olimpia01 Re: Obawy przed CLO 19.01.07, 08:59
      CLO ma również inne zadania niż pobudzenie wzrostu pęcherzyków, powoduje
      również, że owulacja jest bardziej wartościowa. Tak mi powiedział lekarz, gdyż
      jak większość z was mam regularne owulacje i się dziwiłam dlaczego?
      Jest to najtańszy środek stymulujący, większośc ginów od tego zaczyna.
      Sama przymuję już 2-gi cykl ze zwiększoną dawką 2x1 i mam sporadyczne uczucie
      gorąca, mdłości i bóle owulacyjne.
      • zosia-samosia2 Re: Obawy przed CLO 19.01.07, 21:10
        CLO ma działanie przeciwestrogenne i przez to również niekorzystny wpływ na
        endo. Żeby tego uniknąć przyjmuje sie estrofem 9-15 dc - wtedy endo ślicznie
        rośnie.
        • eszforcik Re: Obawy przed CLO 22.01.07, 09:59
          Qrczę a ginka nie przepisała mi żadnego estrofemu a endo miałam zawsze piekne i nie chciałabym, żeby to się zmieniło wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka