Dodaj do ulubionych

objawy owulacji

IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 15:06
Pomyślałam że na tym forum dziewczyny będą najbardziej zorientowane. Chodzi
mi o objawy owulacji i samą owulację, jak się to rozgrywa w czasie. Jeżli we
wtorek po raz pierwszy zaobserwowałam płodny śluz (w środę nadal był), w te
dni odczuwałam także bóle podbrzusza, to kiedy mogło dość do uwolnienia
jajeczka? już we wtorek? czy ten śluz i bóle są może jakąś fazą
przygotowawczą? Niestety nie mierzyłam temperatury, ale czy mogę w jakiś dość
dokładny sposób stwierdzić kiedy miałam (a może będę miała, dziś dopiero
czwartek) owulację?

Mam nadzieję że zrozumiale opisałam o co mi chodzi, będę wdzięczna za
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ariana_ Re: objawy owulacji 10.04.03, 16:21
      100 % dowodem na no że owulacja się odbyła , jest blizna
      po pękniętym pęcherzyku. Można to stwierdzić tylko na
      USG. Wcześniejsze objawy, takie jak: śluz, temperatura i
      ból w podbrzuszu, dają sygnał że owulacja może nastąpić
      ale nie musi.
    • Gość: aNNa Re: objawy owulacji IP: *.net.leoburnett.com.pl 17.04.03, 11:11
      kup test owulacyjny!
      kosztuje ok 60zł
      będziesz miała większe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże
      A.
      • rose2 Re: objawy owulacji 17.04.03, 12:24
        Czy owulacja byla czy nie nigdy nie wiadomo, bo hormon LH moze wzrosnac i test
        owulacjyjny wyjdzie dodatni a pecherzyk nie peknie, lub peknie i nie bedzie
        jajeczka, a USG wykaze blizne i plyn w zatoce douglasa (tak to sie chyba
        nazywa). Takze potwierdzeniem owulacji jest ciaza :o)
        Nie musisz chodzic na USG jesli zaczynasz dopiero swoja obserwacje, wedlug mnie
        to niepotrzebny wydatek. Zakladam, ze starasz sie o dzidziusia czy tez chcesz
        uzywac NPR jako antykoncepcji?
        W kazdym z tych przypadkow musisz wiedziec ze owulacja nastepuje okolo 14 dni
        przed miesiaczka +/- 2 dni. Jesli masz cykle nieregularne metoda ta bedzie
        kosztowala cie duzo wysilku. Musisz bowiem prowadzic obserwacje przez wiekszosc
        dni w cyklu. Co musisz obserwowac: podstawowa temperature ciala - po
        przebudzeniu sie (co najmniej 5ciu godzinach snu), w tym samym miejscu (np. w
        pochwie lub w ustach, nie pod pacha), tym samym termometrem przez okolo 5
        minut; obecnosc sluzu plodnego; polozenie szyjki i jej twardosc. To ostatnie
        wymaga wprawy ale mozna sie nauczyc. Teraz jesli temperatura wzrosla o
        conajmniej 2 kreski od temperatury podstawowej (liczy sie skok a nie poziom
        temperatury) i wyzsza temperatura utrzymuje sie przez kolejne trzy dni, oraz
        nie obserwujesz juz sluzu plodnego to mozna zalozyc iz owulacja byla na 24
        godziny przed skokiem temperatury. Jak widzisz sama obserwacja sluzu nie
        wystarczy, moze byc tak iz sluz wygladajacy na plodny moze pojawiac sie i
        znikac. Najlepiej nanosic pomiary na wykres. Jesli stwierdzisz brak skoku
        temperatury lub tez problemy ze sluzem wtedy porozmawiaj z lekarzem i zrob usg.

Ale sie rozpisalam..
        • agul1 Re: objawy owulacji 17.04.03, 12:29
          Rose, Ty jestes prawdziwa specjalistkasmile)
          Ja w zasadzie nie mam problemow z okresleniem, kiedy jest u mnie owulacja ale
          robie to tylko na podstawie sluzu i temperatury. Nie opanowalam natomiast w
          ogole tej metody obserwacji szyjki - na czym to polega?? jak to obserwowac, czy
          to sie wyczuwa dotykiem czy trzeba jakos usiasc przed lustrem??smile) PRzepraszam
          za ignorancję, ale strasznie mnie to intryguje, a nigdzie nie moge znalezc
          zadnych informacji na ten temat. Rose, oswiecisz mnie?
          • rose2 Re: objawy owulacji 17.04.03, 12:50
            Z ta szyjka to nie jestem taka pewna. Nalezy ja wybadac palcem, zdaje sie ze
            najlepiej kucajac, podczas wieczornego czy porannego prysznica. W okresie
            plodnym szyjka powinna byc miekka (rozpulchniona) i polozona wysoko, podobno
            mozna wyczuc maly otworek (mnie sie nie udaje jakos). Musisz wiec robic to
            czesto aby miec skale porownawcza. Przed okresem szyjka obniza sie, zamyka i
            chyba twardnieje (nie jestem pewna czy tak to bylo).
            • agul1 Re: objawy owulacji 17.04.03, 12:54
              Dzieki Rose, sprobuje tak jak piszesz..
              Poszukam jeszcze, moze jednak uda sie cos znalezc w necie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka