zyniowa73 10.02.07, 14:46 Dziewczyny okazało się że nie jestem sama mam zespół LUF a poważnie może oriętujecie się jak się to leczy czy są na to jakieś środki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaka154 Re: ZESPÓŁ LUF 10.02.07, 14:54 u nas skończylo sie na in vitro, my mieliśmy dodatkowo slabe nasienie Odpowiedz Link Zgłoś
zyniowa73 Re: ZESPÓŁ LUF 10.02.07, 15:02 moj maz ma na szczesci dobre nasienie a czy ty bralas jakies tabletki czy cos z tym robili? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka154 Re: ZESPÓŁ LUF 11.02.07, 10:58 Ja mialam podawane gonatropiny i mimo pregnylu/ovitrellu pęcherzyki nie pekaly. Endometriozy nie mam. Raczej nie da się leczyc. Ja mialam jedną inseminacje ze skluciem pecherzyków w uśpieniu ale niestety nieudana. Odpowiedz Link Zgłoś
dziobek25 Re: ZESPÓŁ LUF 10.02.07, 15:09 Ja też borykam się z tym problemem. LUF często występuje u dziewczyn mających endometriozę. stanadardowo robi się stymulację clo lub gonadotropinami i jak pęcherzyk jest już dojrzały daje się zstrzyk na pęknięcie - choragon lub pregnyl (może być w połączeniu z decapeptylem). Jeśli to nie daje skutku (tak było w moim przpadku) robi się in vitro. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asiat99 Re: ZESPÓŁ LUF 10.02.07, 18:05 U mnie też in vitro. Po stymulacji gonadotropinami i podaniu zastzryku na pękniecie pęcherzyki nie pękały i robiły się torbiele. Jestem właśnie w połowei stymulacji do ivf. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ZESPÓŁ LUF 10.02.07, 21:27 moze sie myle, ale moim zdaniem luf to zespol luteinizacji niepeknietego pecherzyka. to cos innego od zwyklego pecherzyka, ktory nie peka i robi sie z tego torbiel. myle sie? ktos cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
karmma Zyniowa! 10.02.07, 23:14 Czy LUF wyszlo Ci jako diagnoza po laparo? ciekawe jak Twoj dr to stwierdzil, u mnie raz pecherzyk nie pekl i myslalam ze eksploduje. Odpowiedz Link Zgłoś
zyniowa73 Re: Zyniowa! 11.02.07, 09:09 jakos to stwierdzil nie wiem to on jest lekarzem .chyba sie na tym zna. Odpowiedz Link Zgłoś
zyniowa73 Re: Zyniowa! 11.02.07, 09:10 tak powiedzial mi o tym zespole po laparo Odpowiedz Link Zgłoś
karmma Re: Zyniowa! 11.02.07, 11:01 A moze mialas zabieg w II fazie cyklu, ze mogl to stwierdzic. Tylko ciekawi mnie ze stwierdzil LUF akurat podczas zabiegu i to ze odroznil LUF od zwyklego niepeknietego pecherzyka - co sie zdarza i bez LUF. No i na pewno jako lekarz wie o co chodzi, natomiast myslalam ze moze Ci powiedzial cos na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
majorka79 Re: Zyniowa! 11.02.07, 11:05 czesc, ja tez z LUF. rozumiem to jako zespol niepekajacego pecherzyka, nie mialam laparo, po prostu mam problem z pekaniem pecherzykow, rosna i robia sie torbielki, czasem pomaga ovitrelle, a czasem pecherzyk wyrasta w drugiej polowie cyklu... u mnie po 4 iui tez skonczylo sie na in vitro, niestety bez efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
zyniowa73 Re: Zyniowa! 12.02.07, 08:19 laparo miałam wykonane w12 dc i nie robił mi moj profesor bo zabieg sie przeciagnal na nastepny dzien a on miał pilny wyjazd .Doktor Tomaszewski ten co wykonał laparo tak stwierdził ze mam zespół LUF i ze zrobił kauteryzacjie jajnkow po 3 w kazdym .Po rozmowie tylko ryczałam .A wyczytałam na forum że Tomaszewski straszy więc dziewczyny poczekam na wizyte u swojego profesora i zobacze co on powie ale to dopiero 12 marca to jeszcze cały miesiac POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
miss30 Re: Zyniowa! 12.02.07, 08:40 LUF, czy wiecie dziewczyny dlaczego to macie (mi też to stwierdził gin). Po niepękniętych pęcherzykach mam torbielki. Czy lekarze powiedzieli Wam jaka jest tego przyczyna? Podwyższona Prolaktyna, czy może wpływ innych hormonów? Odpowiedz Link Zgłoś