Dodaj do ulubionych

TSH 2,5 i co robic?

11.03.07, 10:37
Mam TSH 2,5,
FT3 4,50 pmol/l [3,95 - 6,8]
FT4 13,24 pmol/l [12 - 22]

Moj lekarz twierdzi ze jest w porzadku i nic nie kaze z tym robic. Czytam ze
TSH nie powinno byc wyzsze niz 2 a FT4 w gornej granicy. Czy lepiej isc do
endokrynologa? Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • jaguarka1 Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 10:40
      Witaj!
      Też miałam takie TSH a teraz jestem w 8 tyg. ciąży smile
      Pozdrawiam wink
    • aniaresz Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 10:43
      Nie jest to wysoki wynik TSH ale rzeczywiście pod zajście w ciążę najlepiej mieć ok 1-2. Czy ten twój lekarz to endo? Bo inni lekarze nie widzą problemu ponieważ patrzą że w normie, a to nie jest tak do końca! Myślę że mała dawka eutheroxu by ci pięknie obniżyła TSH! Pozdrawiam!
      • kaamea Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 10:46
        moim lekarzem jest ginekolog, ponoc najlepszy we wroclawiu od nieplodnosci. Ten
        euthero to na receptę?
        • aniaresz Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 11:19
          kaamea. też jestem z Wrocławia, a do jakiego gina chodzisz? do Polaka może? Ja do niego ostatnio trafiłam. Pozdrawiam
          • kaamea Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 12:18
            tak, do niego.
    • zajacowna Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 10:47
      ja bym do tego dorobila przeciwciala atpo i tg i usg.

Wyniki nie sa tragiczne, ale dobre tez nie.
    • bulinkaj Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 11:50
      A ja myslę żeby nie szukać dziury w całym. Przecież wyniki są w normie, choć
      dla pewności mozesz iść do endo.
      Ja też mam TSH podobne (2,26), dodatkowo podwyższone przeciw ciała antyTPO i
      antyATG, na usg wszystko wyszło idealnie (nie ma guzków, nie ma zapalenia
      tarczycy) endo mówi, że jeśli tylko zajdę w ciążę to muszę kontrolować
      tarczycę, a teraz mam dać spokój w szukaniu dziury w całym
      • kaamea Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 12:21
        Podobne ale jednak minimalnie nizsze smile. Byc moze zrobie te anty i dla swietego
        spokoju pojde do endo. Dzieki smile
        • bulinkaj Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 12:41
          Kaameo, ja w grudniu miałam TSH 3,42 dlatego poszłam do endo. Nie brałam
          żadnych leków, drugie badanie robiłam w innym laboratorium i drugi wynik o
          wiele niższy. Ja po prostu będę kontrolowała (w ciąży oczywiście co miesiąc)
          TSH. To lekarz powiedział, żebym nie szukała dziury w całym, bo w taki sposób
          zawsze coś znajdę.
      • bulinkaj Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 12:36
        A i jeszcze jedno. Byłam w klinice niepłodności (przygotowujemy się do in
        vitro) i pani doktor widziała moje wyniki tarczycy. Powiedziała, że jeśli
        skosultowałam się z endo, to wszystko w porządku. Mam tylko pilnować TSH w
        czasie ciąZy (oraz oczywiści przeciwciała).
        • aniaresz Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 13:14
          Dla pewności idz do endo, przecież to jest jeej działka a nie gina. Ja już 2 rok zbijam TSH z wyniku 4.02 stopniowo podnosząc dawkę. Mam wysokie miano przeciwciał i to one mieszają. Dlatego radzę ci również zbadać przeciwciała TPO i TG. Czasem dziewczynom udaje się zajść z takim wynikiem TSH jak twój ale to jest znak że coś się dzieje i będziesz musiała w ciąży kontrolować tarczyce.
    • kathrinn82 Re: TSH 2,5 i co robic? 11.03.07, 13:33
      ja mam 1,8 a i tak nie mogę zajść w ciążęuncertain
    • zajacowna NIE TSH najwazniejsze 11.03.07, 14:56
      Dziewczyny, nie tsh jest najwazniejsze. Tylko pozimomy ft3 i ft4.Tsh to
      tylko"sygnal"ze cos zlego sie dzieje .
      A TY kaamea masz bardzo nieciekawe ft4. Nisko
      • kathrinn82 Re: NIE TSH najwazniejsze 11.03.07, 15:13
        no właśnie o to mi chodziło, że nie TSH najważniejsze, czego jestem najlepszym
        przykłademsmile
        • remka1 Re: NIE TSH najwazniejsze 11.03.07, 20:57
          Mam podobne problemy, więc chciałabym tu jeszcze dodać,że moja endo do tych
          wszystkich hormonow tarczycy kazała mi oznaczyć poziom prolaktyny. Podobno to
          wszystko idzie razem w parze. Moje wyniki też mieściły się w normie, albo
          dobijały do górnej granicy, ale leki dostałam dopiero wtedy gdy okazało się,że
          prolaktyna podwyższona. Na szczęście teraz hormony opanowane smile
    • polpotworek Re: TSH 2,5 i co robic? 12.03.07, 09:13
      Radze sie sluchac lekarza i nie szukac dziury wcalym. Nie wiem gdzie naczytalas
      sie takich pierdól ale naprawde nie masz zadnego powodu do obaw. wyniki w
      normie jak juz pisalam nawet jesli sa na gornej granicy(chyba ze wczesniej
      mialas problemy)(a u Ciebie sa w srodku!) to nadal norma!!!
      • polpotworek Re: TSH 2,5 i co robic? 12.03.07, 09:24
        Powiem Wam dziewczyny jedno jak czytam Wasze posty bo mi sie cisnienie podnosi,
        mozecie mnie zezwać ale sorry musze to napisac. Normalnie ma sie wrażenie ze
        szukacie dziury w calym i to takiej wielkiej! Wiekszosc z Was w ogole nie ma
        pojecia co to problemy z tarczycą i to poważne!!! Dobijacie dziewczyny z
        normatywnymi wynikami, jak czytam niektóre posty to mi sie krew pieni. Jak są w
        normie ale powyzej środką to zle, jak poniezej tez zle, boze przeciez
        dziecwyzny zycie to nie cyborgowanie... kazdy wynik moze dac troche inny
        poniewaz te hormony dzialają na zasadzie sprzezenia zwrotnego czyli jak
        tarczycy spadaja to tsh sie zwiększa by stymulowac do podwyzszenia, jak jest
        wyzsze to tsh przestaje sie wydzielac bardziej lub spada. A róznic w spadku lub
        wzroscie hormonów moze spowodowac bardzo wiele czynników nad którymi sie nie
        zastanawiacie dlatego normy nie sa bardzo zawęzony gdyz organizm nie
        funkcjonuje ksiązkowo i ciagle dziala i reguluje hormony by sam sobie poradzic.
        Leki bierze sie wtedy gdytak zaleci lekarz, u osób zdrowych nie bierze sie
        leków przy normatywnych wynikach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesli cos dziewczyne
        niepokoi to konsultacja z endokrynologiem nie boli, ale nie napedzajcie jej tu
        strachów bo naprawde mozna wyjść z siebie(to nie jest pierwszy taki post).
        Naprawde dzieczyny jestem z Wami i trzymam za Was kciuki wiec prosze was,
        spróbujcie spojrzec troszkę bardziej obiektywnye na pewne sprawy smile))
        • aniaresz Re: TSH 2,5 i co robic? 12.03.07, 10:13
          polpotworek. Nie wiem czy masz jakieś pojęcie na temat tarczycy ale może jak nie to się nie udzielaj w tym kierunku. Na forum HASHIMOTO trochę siedziałam i wiem że tarczyca potrafi sporo namieszać w organiźmie. Ja straciłam 3 lata na starania bo włąśnie lekarz zignorował moją tarczycę na początku dlatego też jak ktoś nie chce marnować czasu to lepiej wcześniej zająć się tą sprawą. A prawda jest taka że z niedoczynnością się w ciążę nie zajdzie a z nadczynnością można poronić i oczywiście jest tu duży związek z prolaktyną. Jak wiadomo jak jeden hormon nawala to wszystko się sypie. Także róbcie jak chcecie ale czas ucieka!!!!!!!!!!!!!!!!
          • polpotworek Re: TSH 2,5 i co robic? 12.03.07, 11:48
            Z tarczyca mam problemy... no tylko 11 lat, ale Ty masz pewnie ze 20. Jestem
            chora na hashimoto. Niektóre osoby które siedza na forum mają przeświadczenie
            ze mają większe pojecie na temat tych spraw niz chorzy czy lekarze. Aniaresz
            przeczytaj prosze swoją wypowiedz bo sama sobie przeczysz. Piszesz o
            nadczynnosci, niedoczynnosci... rozumiem ze chcialaybyscie uczulic na zwracanie
            na pewne rzeczy uwagi ale dorabianie ideologii do prawidłowych wyników to
            przesada i mówienie o zagrozeniach przy normatywnych wynikach to siodłanie
            świni.(przeciez sama podkreslilam ze dziewczyna jak najbardziej moze skorzystac
            z porady endo) Jak juz przeczytasz ze spokojem swoja i moją wypowiedz to moze
            zacznij nie od czytania róznych for na temat chorób ale od podstaowych pojec
            takich jak fizjologia a patofizjologia(zaburzenia a norma!). Mi sie rozchodzi o
            te róznice której Ty nie rozumiesz a nie o umniejszanie problemów ludzi którzy
            naprawde są chorzy. Więcej luzu zycze smile
            • zajacowna Re: TSH 2,5 i co robic? 12.03.07, 17:45
              haj

Czytam caly watek i rownierz wypowiedzi Ani nie widze w nich nic zlego i nie
              widze nic zlego ze "dziewczyny szukaja dziury w calym" maja do tego prawo, bo
              nie moga zaciazyc i szukaja problemu.
              Ja mam rownierz hashi i za soba wizyty u killllllllllku lekarzy endo... i z
              tych 7 jeden mial pojecie o tarczycy...Takze nie jest tak roznowo jak piszesz.

pozdr E.
              • remka1 Re: TSH 2,5 i co robic? 12.03.07, 21:21
                Ale o co się tu tak irytować? Kto pyta nie błądzi. Zawsze to lepiej wiedzieć
                więcej niż mniej. Te rozmowy nie polegają na szukaniu "dziury w całym"
                tylko "rozwiązania problemu". Jeśli jest trudność w zajściu w ciążę to trzeba
                ją odnaleźć, żeby osiągnąć upragnione szczęście. Poza tym interpretacja
                poszczególnych odpowiedzi i tak zależy od osoby, która je czyta. Wiadomo,że
                wymiana doświadczeń jest cenna, ale to LEKARZ wie najlepiej i to ON LECZY a nie
                forum. Pozdrawiam smile
                • aniaresz Re: TSH 2,5 i co robic? 12.03.07, 23:06
                  Ja o wiele więcej się uczę od dziewczyn które śmigaja po różnych lekarzach niż od samych lekarzy do których chodzę. Uważam że po to tworzy się fora żeby się wymieniać doświadczeniami, a jak wiadomo każdy ma swój rozum i zrobi co będzie chciał. Każdej z nas chodzi tylko o szczęśliwy finał leczenia w postaci ciąży, dlatego trzeba zwracać uwagę na wiele spraw. A ty polpotworek jak tak się znasz na tarczycy to nie wiesz że TSH powyżej 2 to już jest utajona niedoczynność? Jak komuś wyjdzie TSH ok 1,5 to owszem nie musi szukać dziury w całym ale ponad 2 to już musi szukać przyczynę. I tyle na ten temat!
                  • lusiasia Re: TSH 2,5 i co robic? 13.03.07, 08:58
                    Moze zwykly gin nie wie duzo o tarczycy, dlatego radzilabym autorce watku isc
                    do endokrynologa, moze to tsh jest troszke za wysokie
                    jesli zas cierpisz na dlugoletnia nieplodnosc idz do profesjonalnej kliniki
                    nieplodnosci, tarczyca mimo ze wazna to nie wszystko

• kaamea Re: TSH 2,5 i co robic? 13.03.07, 11:17
                      Jestem pod opieką lekarza z kliniki leczenia niepłodności, podobno najlepszego
                      we Wrocławiu, robiłam niemal wszystkie badania jakie można, monitorigni,
                      hormony, HSG, test na wrogosc sluzu, wszystko wychodzi ok.
                      Lekarz ostatecznie twierdzi że u mnie nie ma problemu tylko u męża bo on ma
                      bardzo słabe wyniki nasienia.
                      Ale ja pytam o tę tarczycę bo czytałam oczywiscie na forach że dobrze jest do
                      max 2.
                      Dzieki wszystkim za wypowiedzi, troche faktycznie szukam dziury ale dzis
                      zrobilam te TPO i TG i pojdę do endo. Dla pewnosci. Mimo że mój lekarz twierdzi
                      że jest dobrze i nie nalezy sie tym przejmowac.
                      • polpotworek Re: TSH 2,5 i co robic? 13.03.07, 11:33
                        Najlepiej bedzie jak dla wlasnego spokoju sumienia wybierzesz sie do
                        endokrynologa. On ci zapewne wszystko wyjaśni smile
    • kaamea Zrobiłam badania Anty- 15.03.07, 11:31
      Zrobiłam badania i wyszło:

Anty-TG 188 IU/ml [0-115]
      Anty-TPO 86 IU/ml [0-34]

Zrobiłam też dodatkowo drugi raz TSH i tym razem wyszło 1.37, [poprzednio bylo
      2,5], czyli teraz niby dobrze ale te przeciwciała...
      Co one oznaczają?
      nie zrobiłam Ft4 a żałuje...

• polpotworek Re: Zrobiłam badania Anty- 15.03.07, 12:39
        Najlepiej bedzie jak skonsultujesz sie z endokrynologiem. Same przeciwcaiala
        nie swiadcza jeszce o chorobie.do jej rozpoznania najczesciej wykonuje sie
        jeszce scyntygrafie i biopsję. Przeciwciala sa nieznacznie podwyzszone i wcale
        to nie musi sugerowac powaznej choroby. Mysle ze dobrze bedzie jesli
        porozmawiasz z dobrym lekarzem i on Ci wyjaśni wszystko smile
        • zajacowna Re: Zrobiłam badania Anty- 15.03.07, 13:06
          scytografie i biopsje robi sie tylko i wylacznie jesli ktos ma guzki i torbile,
          a nie "kazdemu"

Przeciwciala nie swiadcza o zadnej wielkiej groznej chorobie. Jedynie tym ze
          ktos ma hashimoto lub Basadowa (ale najczesciej to pierwsze).

Jesli masz ochote napisz na forum hashimoto.

pozdr. Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka