Dodaj do ulubionych

Inseminacja

23.04.07, 11:39
Prosze napiszcie w jakim przypadku sie ja robi.
Mam jeden niedrozy jajowod (robilam HSG) i czasami cykle bezowulacyjne.
Lekarz od razu skierowal mnie na in vitro. Zastanawiam sie czy wczesniej nie
powinna byc wlasnie inseminacja.
Obserwuj wątek
    • aniaresz Re: Inseminacja 23.04.07, 12:14
      Myślę że powinnaś zrobić iui, najlepiej 3-4 razy i dopiero in vitro. Wszystko zależy czy długo się starasz o dzidzię. Jeżeli szkoda ci czasu na iui to może in vitro od razu. Jak masz drożny jeden jajowód to przy stymulacji napewno będzie więcej pęcherzyków, także szanse są u ciebie napewno. A nic nie piszesz o parametrach nasienia. Też są bardzo istotne przy iui. Pozdrawiam.
      • julia56 Re: Inseminacja 23.04.07, 12:18
        Przede wszystkim, jeśli IUI to w cyklach, kiedy jajeczkowanie bedzie po stronie
        drożnego jajowodu. Dyskutowałam ten temat ze swoim lekarzem. W przeciwnym razei
        bardzo wzrasta ryzyko pozamacicznej. I pewnie dlatego doradzono Ci in vitro.
        • aniaresz Re: Inseminacja 23.04.07, 12:44
          julia56. Masz rację w 100%. Jest ryzyko rzeczywiście przy jednym niedrożnym jajowodzie do ciąży pozamacicznej. Ponieważ może dojść do zapłodnienia w tym jajowodzie niedrożnym a nie będzie drogi do macicy i tutaj ci się może rozwijać. Musisz to przemyśleć i podjąć decyzje. Pozdrawiam
          • pigula51 Re: Inseminacja 23.04.07, 18:32
            niedrożne jajowody można z powodzeniem udrożnić , jest to bolesne ale skuteczne
          • bejatek Re: Inseminacja 23.04.07, 20:39
            Czegoś nie rozumiem - wyjaśnijcie proszę:
            Jak przy niedrożności jajowodów może dojść do ciąży pozamacicznej, skoro plemnik
            nie dostaje się do komórki jajowej, bo nie ma do niej przejścia?
            Z góry dzięki za info i pozdrawiam.
            • julia56 Bejatek 23.04.07, 21:33
              przy niedrożnych jajowodach, po in vitro może dojść do pozamacicznej.
      • zxcvb503 Re: Inseminacja 23.04.07, 19:35
        masz duze szanse na inseminacje mimo jednego drożego jajowodu ,ja mam niestety 2
        niedrożne,ale co pogodziłam się z tym w maju przygotowania do in vitro,pociesz
        się inseninacja to mały koszt finansowy.
      • panisulek Re: Inseminacja 23.04.07, 19:47
        Witam,
        Dzieki za odpowiedzi. Staramy sie od roku. Wyniki mojego meza sa bardzo dobre.
        Czasami zastanawiam sie czy nie powinnam wczesniej zrobic laparoskopi, moze da
        sie cos jeszcze naprawic.
        Pozdrawiam.
    • pigula51 Re: Inseminacja 23.04.07, 18:31
      Radzę zmienić lekarza, a przynajmniej zasięgnąć konsultacji innego. Wiem
      napewno że osoby w podobnym problemem miały wykonywaną inseminację z pozytywnym
      skutkiem. Trzymam kciuki i pozdrawiam
    • pigula51 Re: Inseminacja 23.04.07, 18:35
      w dzisiejszych czasach jajowody można skutecznie odblokować. wiem z własnego
      doświadczenia
    • zxcvb503 Re: Inseminacja 23.04.07, 19:45
      a ja ze swojego doświdczenia wiem , że się nie zawsze da udrożnić miałam 2 razy
      hsg ,jakieś wlewki (nie pamietam jak się ten zabieg nazywał)nic niepomogło.
      • akinom29 Re: Inseminacja 24.04.07, 11:43
        Dokladnie, nie zawsze mozna udroznic.Mialam laparo i lewy jajowod jest tak
        nieciekawie przytkany, ze bali sie go ruszac bo ryzyko pekniecia, a potem
        wlasnie ciazy pozamacicznej bylo za duze.Czasami medycyna jest bezradna.
    • tymonka30 wskazania do insemicacji 23.04.07, 20:01
      www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=5&article_id=2928&magazine_subpage=ABSTRACT
      www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1991,2
      Ten drugi link lepszy. Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka