Dodaj do ulubionych

Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc ciazą?

23.05.07, 16:06
prosze podać bo mam 26 PRL w normalnym badaniu...a prg powyzej 80
Obserwuj wątek
    • kalinka28 Re: Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc c 23.05.07, 20:08
      przeciez na podstawie PRL i progesteronu nie można stwierdzić ciąży. Dla
      kobiet w ciąży normy PRL to 12-73 ng/ml 290-1750 mU/l
      12-28 tyg. : 14-200 ng/ml 330-4800 mU/l
      od 28 tyg.: 32-240 ng/ml 770-5700 mU/l
      Normy progesteronyu utala się odpowiednio do fazy cyklu!
      • mezatkaap Re: Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc c 24.05.07, 09:20
        Wyłamię się, delikatnie.
        Wprawdzie na podst. wysokiego prog. trudno stwierdzić, czy ciąża jest, ale im
        wyższy wynik w drugiej fazie cyklu (21-23dzień), tym większe
        prawdopodobieństwo, że może jednak i przede wszystkim większa szansa na
        utrzymanie ciąży. Zawsze im więcej prog., tym lepiej.

Normy laboratoriów:
        faza folikularna 0.2 - 1.5
        środek cyklu 0.8 - 3.0
        faza lutealna 1.7 - 27.0
        1 trymestr: 16.4 - 49.0
        2 trymestr: 19.7 - 52.0
        3 trymestr: 25.3 - 93.0

U mnie w 21dc. wynosił 39 ng/ml, tydzień po terminie @ już 185ng/ml; nie brałam
        żadnych leków(!)
    • baby1982 Re: Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc c 23.05.07, 20:15
      Ja prolaktynę mam powyżej 74 i nie jestem w ciąży.Lekarz stwierdził
      hiperprolaktynemię.Zbijam prolaktyne bromergonem po którym czuję się fatalnie,
      ale to dopiero początki.
      • audrey2 Re: Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc c 23.05.07, 22:54
        Czesc Aniu (baby1982), wytropilam Cie na tym wątkuwink Tak sobie myślę, ze jeżeli
        zaczęłaś dopiero brac bromek,to moze spróbuj przyzwyczaić organizm, np. przez
        tydzień pół tabletki i potem dołóż kolejne pół. Za pierwszym razem wzięłam pół
        tabletki i też sie fatalnie czułam. Dlatego potem jednak brałam ćwiartkę
        tabletki przez tydzień,,przez kolejne tygodnie dokładałam ćwiartkę, aż doszłam
        do 1,5 tabletki na dobę.
        Bromek jest paskudny i chyba sie tez trochę przybiera na wadze, ale tutaj
        zależnosć wcale nie jest oczywista..
        W każdym razie wiem, ze można przyzwyczajać organizm do bromergonu. Teraz nie
        mam juz żadnych skutków ubocznych.

pozdrawiam

• baby1982 audrey 24.05.07, 20:12
          Hej.Dzieki za wskazówki odnośnie bromku.Juz się przyzwyczajam bo tak jak
          poradziłaś zmieniłam dawkę.Czekam teraz na tomograf i mam nadzieję że będzie
          dobrze.Ja już nie chcę przybierac na wadze.Daj spokój waże 62kg przy
          160cm.Pozdrawiam i dziękuję za odzew
    • zyniowa73 Re: Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc c 24.05.07, 07:50
      Na podstawie wyniku progesteronu nie da się stwierdzic ciąży ,jedynie badanie w
      2 fazie stwierdza czy była owulacja
      • polpotworek Re: Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc c 24.05.07, 16:52
        Nie ma takiego wyniku progesteronu który oznaczalby ciąze. Sa kobiety które
        maja progesteron na poczatku ciązy nizszy niz kobiety niecięzarne w drugiej
        fazie cyklu i jest wszystko dobrze. Niestety ciąze mozna stwierdzic tylko
        betahcg. Progesteron daje nam w terminie 7-8 dni od prawdopodobnej owu
        potwierdzenie ze ona wystapila lub nie- natomiast zaden nawet wysoki wynik nie
        potwierdzi ciązy.
        • polpotworek Re: Prolaktyna i Progesteron jaki wynikMoże byc c 24.05.07, 16:54
          U mnie na poczatku ciązy progesteron byl 25- róznie dobrze mozna uznac to za
          prawidlowy wynik nieciązowy gdyby ciązy nie bylo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka