Dodaj do ulubionych

duphaston wydłuża cykl

29.05.07, 10:20
Hej. Jak to u Was było, czy po duphastonie miałyście dłuższe cykle? Staramy
się od 2 lat o dziecko. Bywała naturalna owulacja, ale z ciązy nici. W
międzyczasie laparoskopia, wycięcie polipów, hsg (oba drożne). Cykle miałam
zazwyczaj po 30-32dni. Od stycznia przez 2 miesiące brałam castagnus i cykle
skróciły mi się do 25-28dni. Teraz jestem pierwszy cykl stymulowana Clo,
urosły 3 pęcherzyki i same pękły w 13 dniu cyklu. Od 17-ego dnia cyklu biorę
2 tabl. dupastonu. Dziś jest 28 dzień cyklu, okresu nie ma, a test rano
wyszedł negatywnie. Czy to ten duphaston może mi tak wydłużać cykl? Owulacja
była w 13dc, więc okres powinien przyjść w 27-28 dni. Jakieś 4 dni temu
miałam brązowe plamienia i ból brzucha jak na okres, ale przeszło. Co to może
być? Przestać brać te leki? Kurcze, nie mogę dodzwonić się do mojej ginki.
Obserwuj wątek
    • miss30 Re: duphaston wydłuża cykl 29.05.07, 10:25
      Duphaston blokuje @. Powinnaś go odstawić jeżeli nie jesteś w ciąży żeby dostać @.
      • kathrinn82 Miss30 29.05.07, 10:28
        ja zawsze po tych lekach dostawalam @ tyle, że dłużej trzeba było czekaćsmile
        także wydaje mi się, że jak się nie jest w ciąży to prędzej czy później @
        przyjdzie...przynajmniej u mnie tak jest.
        • miss30 Re: Miss30 29.05.07, 10:32
          Jak się nie jest w ciąży to po co brać Duph i wydłużać cykl. Ja zawsze biorę
          duph przez 10dni po owu, na czas w którym biorę nie mam @ dostaję dopiero po
          odstawieniu tabletek. Biorąc tabletki wydłuża się cykl, @ przychodzi dopiero po
          odstawieniu. A o ile dobrze wyliczyłam dziewczyna ma już przez 14 dni II fazę
          cyklu, to jest jak najbardziej ok, dlatego uważam, że nie ma sensu dalej brać Duph.
          • kathrinn82 Re: Miss30 29.05.07, 10:45
            ale tak czy tak @ przyjdzie jeśli nie ma fasolki...
            • wiosenka1 Re: Miss30 29.05.07, 11:07
              zawsze padaja przy tym temacie rozne opinie

przy braniu duph szczescie ma ten co ma np 11-12 dni lutealnej, czyli ja hi hi,
              bo zaczynam duph brac na 3 dzien wyzszej tempki i jak biore ostatni duphaston-
              10 sztuke, to juz na szyjce mam krew i wiem ze nawet testowac nie musze

ale jesli ktos ma 16 dni lutealnej to jest w kropce, brac czy nie brac

biorac duphaston dalej przedluza sie cykl, bo @ i tak przyjdzie, nie ma
              lutealnej dluzszej niz 18 tempek wyzszych, ale tu by trzeba bylo miec tempki

z drugiej strony mozna odstawic, ale jest zawsze jakies minimalne
              prawdopodobienstwo poronienia

lepiej brac dupka, za dwa dni zrobic bete, to jest miarodajny wynik

jesli jest to twoj pierwszy cykl na dupku to za 2-3 cykle sie lutealna
              unormuje, moj pierwszy cykl z duph to lutealna trwala 17 dni, obecnie 4 cykl z
              duph i lutealna juz 12 dniowa

• wiosenka1 Re: Miss30 29.05.07, 11:10
                te plamienia 4 dni temu to moze jaks pozna implantacja, tez sie zdarza
    • kathrinn82 Re: duphaston wydłuża cykl 29.05.07, 10:26
      a ginka nie mowila po ilu dnich odstawic progesteron?? cykl napewno sie
      wydluza. ja jak biore to odstawiam w momencie kiedy @ przychodzi, ale niektorzy
      lekarze przepisuja np na 10 dni i jesli po odstawieniu @ sie nie pojawi to moze
      sugerowac ciaze. napewno jak bedziesz brala dalej to nic Ci nie bedzie jesli
      zaszlas w ciaze to nawet pomoze, gdyz progesteron jest niezbedny dla utrzymania
      ciazy.
      zycze zeby @ nie przyszlasmile
      pozdrawiam
      • fran29 Re: duphaston wydłuża cykl 29.05.07, 10:30
        Dziękuję smile Właśnie o to chodzi, że jak kiedyś brałam duphaston to okres sam
        się pojawił, nie musiałam odstawiać. Jak do środy nie przyjdzie to idę na betę.
        Czuję, że to jednak przez ten duphaston trochę dłużej to wszystko trwa. Co
        będzie to będzie.
        • remka1 Re: duphaston wydłuża cykl 29.05.07, 19:56
          Mam za sobą pierwszy naturalny cykl z monitoringiem i duphastonem. Cykle
          regularne, ale z powodu niskiego progesteronu dostałam ten lek. Zażywałam do
          27dc 2x1. Mierzę temperaturę i prowadzę dokladną obserwację własnego organizmu.
          Wszystko wyglądało tak cudownie, że już uwierzyłam w to, że jestem w ciązy. Ale
          po teście w 27dc (wg zaleceń lekarza) okazało się ,że nic z tego. Wówczas
          odstawiłam duphaston i w ciągu kolejnych dwóch dni dostałam @.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka