Dodaj do ulubionych

brak (??) owu - poradźcie

18.06.07, 11:54
od 4 miesięcy próbuję określić pojawienie się owu za pomocą testów
owulacyjnych płytkowych. najpierw badałam tylko okres prawdopodobnej
owulacji, potem już CAŁY okres od końca miesiączki do początku kolenej. i
nic. śluz wydaje się płodny, odczuwam bóle okołoowulacyjne, ale testy nie
wykazują owu. czy można ufać tym testom? czy możliwe jest, że popełniam jakiś
błąd?
lekarze mnie zbywają, mówiąc, że mam wrócić do nich jeśli nie uda nam się
zajść w ciążę przez kolejny rok, ale uważam, że to bezsensowne podejście.
ostatni gin, którego wręcz zmusiłam do dania mi skierowania na badania
skierował mnie na usg ginekologiczne, badanie krwi (hormony) i cytologię. usg
wykazało endometrium o grubości 7mm -I fazy cyklu. Jajnik prawy miał
pęcherzyk o śr.17,5mm a lewy - kilka drobnych pęcherzyków. lekarz wykonujący
usg powiedział, że owu powinna się pojawić w ciągu 2 dni, a testy nadal
wykazują jej brak.
co mam myśleć w tej sytuacji? czy mogę zrobić jakieś inne badania, prócz
tych, na które skierował mnie ostatni gin? poradźcie proszę. jeśli owulacja
się nie pojawia powinnam zacząć leczenie, którego nie chcę odwlekać ze
względu na wiek. podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Obserwuj wątek
    • kathrinn82 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 12:55
      testy mogą się mylić...ja bym proponowała monitoring cyklu, po dniu owu gin Ci
      powie czy pęcherzyk już pękł czy jeszcze nie. poza tym badanie poziomu
      progesteronu ok 7 dni po owu.mierzysz temperaturkę?? tak łatwiej będzie Ci
      okreslić dzień owu. może te twoje pęcherzyki nie pękają??
      • halinka1001 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 13:09
        dzięki za odpowiedź. myślisz, że naprawdę testy mogą się mylić? gin przekonywał
        mnie, że są niezwykle skuteczne, o wiele bardziej niż mierzenie temperatury.
        w środę idę na pobranie krwi, będzie to 20 dc. myślisz, że wtedy będzie można
        stwierdzić czy owu miała miejsce czy nie?
        możesz powiedzieć coś więcej o monitoringu cyklu?
        badanie usg, które potwierdzilo obecność pęcherzyków miało miejsce w 14 dc.
        Kiedy i jak mogę sprawdzić czy owu rzeczywiście nastąpiła? oczywiście poza
        testami, bo te nadal nic nie wykazują.
        • kathrinn82 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 13:33
          ja osobiście przy moim trybie leczenia nie stosuję testów, bo nie ma to sensusmile
          ale wiele razy czytałam wypowiedzi dziewczyn, że testy się mylą, że monitoring
          wykazał owu a test nie...pamiętam też jak jedna pisała,że na nią w ogóle testy
          nie działająsmile więc mogą się mylić.
          monitoring to nic innego jak usgsmile po prostu trzeba je zrobić kilka razy w
          cyklu (np 8dc, 12dc, 16dc). możesz także obserwować zmiany jakie wykazuje
          szyjka macicy...po owu, twardnieje i zamyka się. jeśli usg miałaś 14 dc,
          pęcherzyk był dość ładny, więc jeśli pękł to rzeczywiście mógł być 16-17dc.
          jutro mogłabyś iść na monitoring i jeśli wykarze pęknięty pęcherzyk to ok. 20
          dc...hmm nie wiem czy nie będzie za wcześnie na badanie progesteronu, wszyscy
          piszą o terminie 7 dni po owu...a może pęcherzyk jeszcze nie pękł?? a jak
          sluz?? obserwujesz?/
          • halinka1001 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 13:40
            niestety, ani nie badam temperatury ani nie obserwuje śluzu. moje
            przypuszczenia o płodnym (mętnym) śluzie potwierdził gin podczas badania i
            drugi, podczas usg. może powinnam zacząć obserwować śluz i badać temperaturę?
            może uda mi się jutro dostać na kolejne usg i sprawdzić czy owulacja miała
            miejsce.
            badzo Ci dziękuję za odpowiedzi!
            • kathrinn82 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 13:43
              ja bym proponowała kilka cyki się poobserwowaćsmile a śluz płodny jest
              przeźroczysty, przypomina białko jajka kurzego i jest bardzo
              rozciągliwy...mętny (biały, gęsty, nierozciągliwy) pojawia się po owu...jesli
              miałabyś jeszcze jakieś pytania to chętnie pomogę jeśli będę w staniesmile
              pozdrawiam
    • kita36 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 13:23
      Ja miałam monitoring cyklu i w ciągu tygodnia byłam 3 razy na USG. Jestem
      początkująca i nie chciałabym być złym doradcą ale radziłabym Ci zmienić
      lekarza, bo ten chyba nie za bardzo się Tobą przejął. A rok czasu to jest
      bardzo długi okres żeby tylko nic nie robić i próbować naturalnie. W tym czasie
      można zrobić dużo rzeczy, aby wykluczyć przyczyny, i radziłabym przebadać męża.
      Życzę Ci powodzenia i wytrwałości w staraniach, no i jeszcze dwóch kreseczek!
      • kathrinn82 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 13:38
        przyjmuje się rok starań bez powodzenia, żeby rozpocząć diagnozowanie i
        leczenie...jeśli do roku się nie udaje, to wcale nie musi oznaczać że coś jest
        nie tak. wszystko oczywiście zależy od wieku, nie zawsze można tyle czekaćsmile
        zanim rozpocznie się jakiekolwiek leczenie to najpierw trzeba wykluczyć problem
        po stronie męża.
        4 miesiące to naprawdę niewiele, nie stresuj się póki co.
      • martaaa123 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 13:53

Ja mysle, ze przede wszystkim powinnas znalezc dobrego lekarza, ktory
        przeprowadzi monitoring cyklu. Liczne pecherzyki swiadcza, ze owulacje niekiedy
        sie nie odbywaja, rosnie pecherzyk, a pozniej nie peka (na to sa leki, np
        pregnyl) tym sie nie przejmuj, tylko znajdz normalnego lekarza, ktory Cie nie
        bedzie zbywal. Poza tym testy owulacyjne...na mnie ni dzialaja, bo caly cykl
        pokazuja ze mam owulacje, a to dlatego ze mam PCO i ilosc hormonu LH u mnie
        jest wysokia, to samo temeratura. A testy to nic innego jak okreslanie poziomu
        hormonu LH, wiec nie baw sie w testy, to nie prawda, ze sa niezawodne,
        zwlaszcza u kobietek, ktore maja problemy. Ja zaczelabym od dobrego lekarza,
        okreslenia poziomu hormonów (2-4 dzien cyklu), zreszta lekarz Ci powie i od
        MONITORINGU!! Powodzenia!
        • halinka1001 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 14:06
          dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi i konkretne rady. mam abonament w
          medicoverze i tam szukam dobrego lekarza, ale jak narazie bez powodzenia. do
          tego każdy kolejny lekarz, do którego idę widząc ilość wizyt u różnych ginów
          uważa mnie za histeryczkę i nawet nie przeprowadza porządnego wywiadu. może
          znacie jakiegoś lekarza w medicoverze, któremu mogłabym zaufać?
          • olik1980 Re: brak (??) owu - poradźcie 19.06.07, 07:06
            Ja też chodzę do Medicoveru (Trójmiasto). Tam mnie na badania wysłała pani
            Olszak-Sokołowska. Wiedziała, że staram się dopiero 3 miesiące, a skierowanie
            dała bez problemu (sama).
        • kathrinn82 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 14:17
          kurcze dziewczyny, przecież halinka stara się dopiero 4 miesiące...nie ma co na
          siłę szukać przyczyny! obserwacja cyklu w zupełności wystarczy (monitoring czy
          NPR) póki co...moim zdaniem. nie można oceniać lekarza, bo nie można
          powiedzieć, że zrobił coś nie tak! mogł zasugerować to i tamto, ale po co
          stresować niepotrzebnie??
          • halinka1001 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 14:26
            masz rację, Kathrinn, nie będę narazie histeryzować skoro już wiem, żeby nie
            ufać tym testom. zrobię narazie te badania, na które skierował mnie gin i nadal
            będziemy się starać. bardzo dziękuję za podtrzymanie mnie na duchu!
            • kathrinn82 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 14:34
              mądra decyzjasmile życzę powodzeniasmile
          • olik1980 Re: brak (??) owu - poradźcie 19.06.07, 07:07
            Moim zdaniem jak chce to niech się zbada. Ja bym nie chciała stracić roku
            płacząc co miesiąc z powodu @.
    • olik1980 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 20:42
      Ja nie mam owulacji. Prawdopodobnie mam PCO. Po 1) na wykresie temp. w fazie
      lutealnej była powyżej średniej, ale i tak niska, po 2) testy owu nie
      wychodziły, po 3) na usg widać było pęcherzyki i to dosyć duże, ale endometrium
      było bardzo cienkie co wskazywało na niedobór estradiolu, po 4) w kolejnym cyklu
      zbadałam przed terminem potencjalnej owu estradiol (faktycznie za niski) oraz
      progesteron w fazie lutealnej - też za niski.
      Jak widzisz trzeba sprawdzić wszystko. Poszukaj lekarza, który da Ci skierowanie
      na badania, a nie będzie Cię zbywać. Ja zaczęłam badania już w 3 cyklu i dzięki
      temu zaoszczędzę sporo czasu.
      • halinka1001 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 21:34
        Jak stwierdzono u Ciebie PCO? Czy wykryto je w trakcie badania usg? Jestem
        zielona w tych sprawach i brak mi argumentów wobec obojętności lekarzy, na
        których trafiam...
        Zaczekam jeszcze na wyniki badań hormonalnych i odezwę się do Was w tej
        sprawie.
        • kathrinn82 Re: brak (??) owu - poradźcie 18.06.07, 22:53
          ja też mam PCOS...na usg to widać, ale sam widok z usg nie świadczy o
          chorobie...do tego rozregulowane hormony i masa innych objawów...Kochana proszę
          Cię nie wmawiaj sobie chorób!! gdyby gin zauważył coś na usg, to poszedł by w
          kierunku tej diagnozy zlecając szereg badańsmile głowa do góry! czekamy na
          wyniczkismile
        • olik1980 Re: brak (??) owu - poradźcie 19.06.07, 07:04
          U mnie jeszcze na 100% nie stwierdzono, bo czekam na wyniki badań hormonalnych
          (jakieś takie skomplikowane, że czeka się nawet 3 tygodnie) i jeszcze jedno usg.
          Mój przykład podałam tylko po to by uzmysłowić, że trzeba zrobić kilka badań by
          stwierdzić że ma się owulację lub nie. Testy to nie wszystko.
      • ewinka22 Olik... 22.06.07, 12:17
        Witam czytajac Twoje przyklady to tak jakbym sama je pisala i chcialam zapytac jakie te skomplikowane badania hormonalnie robilaś, aby wykryć czy to na pewno PCOS? Ja w poprzednim cyklu właśnie miałam hormonki typu estradiol i w ogole i USG i wszystko to co napisalas pokrya się ze mną wiec jakbyś mogla coś więcej o tych póxniejszych badaniach smile
        Dzięki Ewa
        • wiosenka1 Halinko 22.06.07, 18:43
          jesli nie chcesz czekac kolejnych cykli, a juz chcesz cos dzialac bez
          panikowania, to podstawowe badanie bedzie monitoring cyklu, czyli w fazie
          okoloowulacyjnej biegasz do ginki na usg co 2 dni, koniecznie, bo wowczas sa
          duze szanse ze nic sie przegapi, i do tego jeszcze codziennie mierzysz tempki
          rano przed wstaniem z lozeczka, zawsze o tej samem porze i tym samym
          termometrem, najlepiej elektronicznym z dwoma miejscami po przecinku, w pochwie
          mierzymy, a tempki to dlatego zeby miec jakies potwierdzenie/porownanie tego co
          bedzie widac na usg

jesli to wszystko wyjdzie ok, czyli bedzie pecherzyk dominujacy, peknie i
          endometrium bedzie ladne, to poprostu sie starasz, a staranka musza byc jak
          zacznie sie plodny sluz, do drugiej tempki wyzszej, np co 2 dni

i zadnego okreslania hormonkow na razie

ja mam podejrzenie niedojrzewania pecherzykow, wysoka prl ktora zaburza proces
          owu i jak juz to wiem, to bawie sie w hormonki i moze bede sie stymulowac

powodzonka

Ewinko pozdrowka
          • halinka1001 Re: Halinko 23.06.07, 08:56
            Bardzo Wam dziękuję za merytoryczne podpowiedzi i pomoc, dziewczyny. Walczę
            dalej.
    • halinka1001 TO ZNOWU JA 22.06.07, 09:24
      dziewczyny kochane! jak radziłyście, postanowiłam robić kolejne badania i
      starać się nie panikować za bardzo. testy owulacyjne odstawiłam, ponieważ
      oczywiście niezmiennie wskazywały na brak owu. wracam do Was po badaniu krwi
      robionym w 20dc z prośbą o interpretację wyników - może będziecie coś umiały o
      nich powiedzieć. nadal nie wiem czy pęcherzyki widoczne podczas usg robionym w
      14 dc pękły. oto wyniki ostatnich badań: PRL (Prolaktyna) mU/l 328,8; Estradiol
      pmol/l 269,1; Progesteron nmol/l 22,37; FSH U/l 4,98. z góry dziękuję za
      pomoc.
      • tymonka30 Re: TO ZNOWU JA 22.06.07, 09:38
        FSH się robi na początku cyklu.
        PRL dobra. Progesteron 7-8 dni po owulacji >= 15 ng/ml oznacza prawidłową
        czynność ciałka żółtego.
        Estradiol: ok. 2 doby przed owulacją >= 200 pg/ml - norma na jeden dojrzały
        pęcherzyk, 6-8 dzień po owulacji >=100 pg/ml.
        • halinka1001 Re: TO ZNOWU JA 22.06.07, 09:45
          dzięki za odpowiedź. badania były robione jakiś 3-4 dni po owulacji (jeśli
          takowa była, bo testy wykazywały jej brak).
          • tymonka30 Re: TO ZNOWU JA 22.06.07, 09:49
            Pęcherzyk był ładnych rozmiarów, endo w dolnej granicy ale się mieści, prawdop.
            miałaś tą owu, chyba że pęcherzyk się wchłonął, np. z stresu, choroby itp.
            Bądź dobrej myśli.
    • halinka1001 dziewczyny, to znowu ja 21.09.07, 16:57
      nie odzywałam się, ale ciężko pracowałam smile obecnie kończę 3
      opakowanie duphastonu, który biorę od 16 do 25 dnia cyklu. kolejne
      usg wyszło b. dobre - jajnik prawy: 21x16 mm jajnik lewy: 32x22 mm,
      pęcherzyk o śr 15mm co sugeruje, że oba jajniki produkują jajeczka
      na przemian. to chyba dobrze, prawda? tylko skąd mam wiedzieć, że
      owulacja się pojawia skoro testy owulacyjne nadal wychodzą
      negatywne, no i ciąży ciągle brak sad
      w poniedziałek odbieramy wyniki badania nasienia.
      poradźcie, co jeszcze mogę zrobić? na co jeszcze zwrócić uwagę? czy
      coś przeoczyłam? czy mam poprostu uzbroić się w cierpliwość i
      walczyć dalej?
      • halinka1001 wyniki męża 24.09.07, 14:51
        pewnie macie już dość słuchania żalów takich jak ja, ale naprawdę
        bardzo potrzebuję wsparcia...
        właśnie odebraliśmy wyniki męża, które też nie są chyba
        optymistyczne. liczba plemników w 1 ml - 38,5 mln, w tym tylko 50%
        żywych plemników; po 24 godz. żywych jest już tylko 10%. do tego
        patologia budowy. w rozpoznaniu napisano: oligoteratozoospermia sad(

czuję jakby podcięto mi skrzydła...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się