Dodaj do ulubionych

Niepękające pęcherzyki

26.07.07, 08:04
Jestem w szoku.
We wtorek 13 dc miałam ból po prawej stronie, który dotychczas interpretowałam
jako owulacyjny, śluzu na potęgę, w środę rano skok tempki a po południu usg,
które wykazało, że endo 3 - warstwowe 11,7 mm ale owu nie było - brak płynu w
zatoce douglasa - no i jeden marniutki pęcherzyk 12 mm. No i pani doktor
podejrzewa, że może tak to się odbywa, że pęcherzyki rosną ale nie pękają. W
ostatnim czasie kilka razy miałam robione usg ale jakoś tak przed owu, no i
pęcherzyki były i rosły ale ponieważ nie miałam monitoringu to nie wiem co się
z nimi później działo. Dotychczas myślałam, że pękają.
Z drugiej strony troszkę to dziwne bo już parę razy na przestrzeni 3 lat
robiłam badanie progesteronu i zazwyczaj był w górnej granicy normy. Parę razy
miałam też stwierdzone owu na usg.
Nic z tego nie rozumiem. Chociaż troszkę się ucieszyłam bo oprócz
hiperprolaktynemii może to byłby powód niezachodzenia.
Strasznie się rozpisałam i mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłam.
Dziewczyny co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • ivinka275 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 09:44
      Beti, ja mam niepękające pęcherzyki, tylko nie wiem czy tylko ostatnio czy od
      dawna. Wcześniej nie monitowałam cyklu, a teraz wyszło, że nawet po pregnylu
      5000j nie pękł, tylko się zluteinizował (26mm).
      I teraz jestem na orgametrilu, zobaczymy jak będzie wyglądał kolejny cykl.
      Zaniepokoiło mnie to bardzo. I jeszcze nie wiem jaka będzie droga postępowania,
      na poczatek wyleczę tę torbiel, a potem pregnyl 10000j, a co dalej? Jeśli to
      nie przyniesie pożądanego rezultatu?
      W zeszłym cyklu też badałam progesteron, tylko, że 4 dpo, mój wynik to 14.41
      przy normie do 20 ng/ml. Nie wiem czy mogę się nim sugerować w oznaczeniu owu.
      Ja też mam hiperpro czynnościową. Biorę bromergon 1/4.
      I teraz czekam na @ z odstawienia orgametrilu.
      • beti1977 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 11:19
        A to w zeszłym cyklu miałaś badany progesteron a w tym ci się torbiel zrobiła?
        Bo wiesz co ten progesteron to jak najbardziej wskazujący na owu.
        A na co masz ten orgametril?
        • ivinka275 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 11:37
          Tak, ten wynik prg jest z zeszłego cyklu, a torbiel z obecnego. Dlatego śmiem
          mysleć, że tamten cykl był jak najbardziej ok, że te niepękajace to nie w
          każdym cyklu.
          Orgametril biorę teraz, od momentu jak się okazało, że pecherzyk nie pekł, 5
          dni po dwie tabletki, ma on pomóc wywołać @ i pomóc pęcherzykowi się wchłonąć,
          po @ wizyta, żeby zobaczyć jak się sprawy mają.
          Już kiedyś miałam torbiele (czyli niepękanie pęcherzyków nie jest mi obce)
          które wchłaniały się dwa cykle, również z orgametrilem, teraz mam nadzieję, że
          pójdzie szybciej.
          • citri Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 12:01
            Mialam podobne objawy pecherzyki wolno rosnace po CLO dopiero podrosły do17mm i
            w tej wielkosci pkeły po szybkim marszu i kilku szybkich biegach po schodach
            oraz wiellllllu brzuszkach wink
            • ivinka275 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 12:08
              Też słyszałam, że wysiłek fizyczny sprzyja pęknięciu. I do tego się stosuję,
              choc jak widać w tym cyklu bez skutku.
              Czeka mnie chyba monit kilku cykli pod rząd.
              Citri, dobrze zrozumiałam, że twoje pecherzyki pękły mając 17mm?
              To dla mnie dobre info, bo moje rosną do około 18 i dalej ni huhu.
              • citri ivinka275 26.07.07, 13:23
                Tak rosna do 15/16 a 17 pękają i wieksze nie chca być uncertain slyszłam o normach w
                tej kwesti i 18mm to minimum ale jak widać każdy organizm inny...
              • wiktoria33 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 13:36
                LUF to zespol niepekajacych pecherzykow
                ale nie martwcie sie dziewczyny bo po pierwsze: nie w kazdym cyklu nie rosna i
                nie pekają
                a po drugie mozna to leczyc skutecznie tj np clo + pregnyl + duphaston
                pozdrawiam
                • beti1977 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 13:48
                  Dzięki Wiktorio za pocieszenie smile
                  Właśnie mam takie wrażenie, że u mnie to może być tak, że np tylko jak jest
                  pęcherzyk w lewym to pęka ale muszę to jeszcze sprawdzić. Wybieram się we
                  wrześniu do poleconej przez moją endokrynolog pani doktor, która będzie miała za
                  zadanie zrobić monitoring i wszystko sprawdzić no i oczywiście właśnie zadziałać
                  z odpowiednim zestawem lekarstw.
                • daria9934 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 19:39
                  witam , pierwszy raz mam ten problem, staramy się o dzidzie 4 lata, zawsze
                  owulacja była, pęcherzyki pękały, a tym razem niesadlekarz zalecił mi w 14 dniu
                  wielkość pęcherzyka 26 mm zastrzyk - pregnylu 5000j, co o tym sadzicie??Czy to
                  oby nie za późno??
                  • claudiak Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 22:51
                    Witam !

Ja miałam podany pregnyl przy pęcherzyku ok 20 mm a i tak pęcherzyk nie pękł. Nie wiem dlaczego. W prawym jajniku nie chcą mi pękać nawet po pregrylu okazało się a miałam aż 2 ampułki podane sad W lewym sam mi pękł bez stymulajcji. Zobaczymy co będzie w tym cylku bo teraz lewy smileA co do wielkosci Twojego pęcherzyka to wydaje mi się że jest za duży czyli troche późno ten pregnyl. Ale lekarz pewnie się lepiej zna ...
                    • wiktoria33 Re: Niepękające pęcherzyki 26.07.07, 23:20
                      dokladnie lekarz wie lepiej , jesli miewasz takie duze pecherzyki to moze
                      jeszcze peknie,
                      u mnie byloby juz "po zawodach bo moje pechezryki pekaja przy ok 20-22 mm wiec
                      pregnyl bralam kiedy pecherzyk mial ok 19-20mm , nie wiem jak u ciebe bo
                      wielkosc peherykow jest rownez sprawa wzgledna u jednej pekaa jak maja 18 a u
                      innych przy 25 (srednio podaje sie ok 20mm) czasam jak ma taka pogrubiala
                      oslonke to nawet po pregnylu nie peknie a czasami peka sam bez niczego
                      i badz tu czlowieku mądry wink
                      pozdrawiam
                      • karola_78 Re: Niepękające pęcherzyki 27.07.07, 08:34
                        Ja sie ostatnio dohodowałam 5 cm pęcherzyka w cyklu bez clo.
                        Chyba że urósł jeszcze bardziej - ostatnio mierzony był w 31 dc.
                        Teraz jest 40, a @ jak nie ma tak nie ma.
                        Od nowego cyklu mam brac brombergon dodatkowo oprocz clo (5-9x3tab) i luteiny
                        (19-25x2tabl)
                        Tabletek mam na 2 cykle - mam monitorowac (wcześniej niestety nie
                        monitorowałam), jak sie okaże ze nie pekaja to w 2 cyklu bedzie penygryl. ehh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka