jennifer1 25.06.03, 11:50 Mam małe pytanko. Czy powinno się robić inseminację bez sprawdzenia na usg czy pęcherzyk pękł? Czy po zastrzyku Choragon to jest oczywiste, że ten pęcherzyk pękł i nie trzeba sprawdzać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegoosek Re: Inseminacja 25.06.03, 16:41 generalnie robi sie inseminacje przed peknieciem, bo wtedy plemniczki maja czas na dotarcie do komorki, choc niektorzy lekarze robia i przed i po! jednak przy slabych parametrach nasienia trudno jest robic to dwa razy, z dnia na dzien! po podaniu zastrzyku na pekniecie jest czas do 38 godzin! w tym czasie pecherzyk powinien peknac i skoro plemniki zyja srednio 72godz. powinny zdazyc, tym bardziej, ze inseminacja odbywa sie zazwyczaj nastepnego dnia od zastrzyku! pozdr piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: Inseminacja 25.06.03, 16:55 tak jak pisal piegoosek. nam - mimo mocno przecietnych parametrow zalecono poprawke drugi raz. nastepnego dnia po iui mialam usg - pecherzyk pekl i byla propozycja poprawki (tyle ze mysmy nie mogli skorzystac, bo sami poprawilismy wczesniej )) Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Inseminacja 26.06.03, 10:52 Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Ja teraz jestem po pierwszej, niestety nieudanej inseminacji No i u mnie było tak,że lekarz dał mi zastrzyk, a inseminacja odbyła sie jakies 35 godzin po nim bez żadnego dodakowego usg przed ani po, no i lekarz nie proponował dodatkowej... Zastanawiałam się czy wiadomo, że ten pęcherzyk pękł. Wiem tylko, że był jeden - tyle powiedział mi lekarz po usg zrobionym w 10 dc. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo Re: Inseminacja 26.06.03, 12:25 Trochę mi to dziwnie wygląda - wydaje mi się,że zawsze przed powinno się robić usg, zeby zobaczyć w jakim są stanie pęcherzyki i po, żeby stwierdzić czy pękły (również po zastrzyku) i czy nie trzeba powtarzać zabiegu jeśli nie pękły. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Inseminacja 26.06.03, 14:30 No właśnie, na mój "babski rozum" to po inseminacji chyba powinno się sprawdzić czy pęcherzyk pękł, przecież chyba z takiego niepęknietego pęcherzyka może sie zrobić torbiel. A tu bez sprawdzenia dostałam tabletki do stymulacji w nowym cyklu. Chyba jeszcze pomęczę mojego doktora pytaniami przed kolejną inseminacją, problem w tym , że on jest mało rozmowny. Pozdrawiam jennifer1 Odpowiedz Link Zgłoś