jollyb 31.07.07, 18:02 prosze napiszcie mi jak dokladnie wyglada punkcja. czy beda mnie usypiac? czy bedzie poznije bolec? ile to trwa? jak sie czulyscie po? czy mozna na ten zabieg jechac samej a potem wracac samochodem czy wziac kogos ze soba?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dot78 Re: pytanie o punkcje 31.07.07, 18:39 Hej.Ja robiłam w NOVUM.Punkcja trwała 20-30 minut. Zostaniesz uśpiona bezboleśnie. Po punkcji cię wybudzą i położą na 1h do łóżka. Jakby cię bolał brzuch to dostaniesz leki przeciwbólowe.Po godzinie możesz wyjść. Weż ze sobą podpaski.Nie bądź sama tylko z kimś. Nie kieruj samochodem, możesz być lekko osłabiona.Bądź naczczo, po punkcji dostaniesz kanapki. Póżniej jest różnie. Mnie nic nie bolało, ale dziewczyny na tej samej sali skarżyły się na ból.Życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
azzurrina Re: pytanie o punkcje 01.08.07, 11:06 Punkcja w większości klinik jest w narkozie ale można tez użyć "głupiego jasia". Raz nawet zaproponowano mi wybór. Rzeczywiście ból utrzymuje się około 1-2 godzin. To jest ból porównywalny z silnym bólem @. Przez godzinkę po zabiegu zwykle każą leżeć (część z tej godziny możesz nawet przedrzemać). Miło jak jest wtedy ktoś bliski obok, można spokojnie odpoczywać - chociaż panie pielęgniarki na pewno też kilka razy do Ciebie zajrzą, zaproponują tabletki przeciwbólowe a w Novum kanapki, bo jest się głodnym . Samochodu w żadnym wypadku nie prowadź i musi ktoś z tobą być. Ja po punkcjach zawsze byłam słaba i po przyjściu do domu właściwie większość dnia przesypiałam. Nie jest to jakieś straszne otumanienie, po prostu będziesz zmęczona. Na drugi dzień już będzie ok, tylko pozostanie ten ból brzucha - podobny do tego jaki przed punkcją czujesz jeśli twoje jajniki ostro pracują (ale nie wszystkie dziewczyny to mają). Ogólnie nic strasznego - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś