Dodaj do ulubionych

pytanie o punkcje

31.07.07, 18:02
prosze napiszcie mi jak dokladnie wyglada punkcja. czy beda mnie usypiac? czy
bedzie poznije bolec? ile to trwa? jak sie czulyscie po? czy mozna na ten
zabieg jechac samej a potem wracac samochodem czy wziac kogos ze soba??
Obserwuj wątek
    • dot78 Re: pytanie o punkcje 31.07.07, 18:39
      Hej.Ja robiłam w NOVUM.Punkcja trwała 20-30 minut. Zostaniesz uśpiona
      bezboleśnie. Po punkcji cię wybudzą i położą na 1h do łóżka. Jakby cię bolał
      brzuch to dostaniesz leki przeciwbólowe.Po godzinie możesz wyjść. Weż ze sobą
      podpaski.Nie bądź sama tylko z kimś. Nie kieruj samochodem, możesz być lekko
      osłabiona.Bądź naczczo, po punkcji dostaniesz kanapki. Póżniej jest różnie.
      Mnie nic nie bolało, ale dziewczyny na tej samej sali skarżyły się na ból.Życze
      powodzenia.
    • azzurrina Re: pytanie o punkcje 01.08.07, 11:06
      Punkcja w większości klinik jest w narkozie ale można tez użyć "głupiego jasia".
      Raz nawet zaproponowano mi wybór. Rzeczywiście ból utrzymuje się około 1-2
      godzin. To jest ból porównywalny z silnym bólem @. Przez godzinkę po zabiegu
      zwykle każą leżeć (część z tej godziny możesz nawet przedrzemać). Miło jak jest
      wtedy ktoś bliski obok, można spokojnie odpoczywać - chociaż panie pielęgniarki
      na pewno też kilka razy do Ciebie zajrzą, zaproponują tabletki przeciwbólowe a w
      Novum kanapki, bo jest się głodnym smile. Samochodu w żadnym wypadku nie prowadź i
      musi ktoś z tobą być. Ja po punkcjach zawsze byłam słaba i po przyjściu do domu
      właściwie większość dnia przesypiałam. Nie jest to jakieś straszne otumanienie,
      po prostu będziesz zmęczona. Na drugi dzień już będzie ok, tylko pozostanie ten
      ból brzucha - podobny do tego jaki przed punkcją czujesz jeśli twoje jajniki
      ostro pracują (ale nie wszystkie dziewczyny to mają). Ogólnie nic strasznego -
      powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka