Dodaj do ulubionych

Encorton w ciąży

05.10.07, 10:23
Dziewczyny biorę encorton 5mg i Acard (raz dziennie). D kiedy brałyście te
leki? Mi gin powiedział, że w zasadzie mogę już nie brać, mogę brać, sam nie
wiedział. Wskazań jako takich nie miałam, tylko raz miałam podwyższone
przeciwciała przeciwplemnikowe. Ale jak jestem w ciąży to one już chyba nie
zagrażają? Wybieram się do dr Jerzak, ale chciałam się poradzić te z was,
które brały, do kiedy. I czy encorton jest na pewno bezpieczny.
Obserwuj wątek
    • aniaresz Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 10:51
      Myślę że jak idziesz do dr Jerzak to jesteś w dobrych rękach. A jak u ciebie wyszły przeciwciała antykardiolipinowe i tarczycowe? Jeżeli podwyższone to bym jeszcze encortonu nie odstawiała. Ale wiem że to jest straszny dylemat co robić! Na forum- trudna ciąża jest sporo dziewczyn któe łykają encorton w 1 trymestrze, także musisz zaufać dr. A czy zastrzyki clexane też miałaś zalecone? Ja od jutra zaczynam właśnie encorton i clexane. Pozdrawiam!!!!!!!!!
      • alix1 Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 12:04
        Do Jerzak dostałam się dopiero na środę (i tak wybłagałam, bo na za dwa tygodnie
        mnie babka chciała zapisać). Na razie biorę tylko encorton 5mg i acard. Clexane
        nie mam, mój gin w ogóle nie chciał mi go przepisać, bo nie widzi wskazań.
        Tarczycowe mam w normie, kardiolipidy w górnej normie, chociaż Jerzak mi mówiła,
        że dla nie normy są dwa razy większe niż na wyniku i że jest ok. Ale ponoć w
        ciąży przeciwciała mogą rosnąć. Nie wiem, czekam do środy, mam na dzieje, że do
        tej pory nic sie nie stanie. jak mi Jerzakowa wypisze clexane, to będę kłuć się
        w tajemnicy przed moim ginem, bo wiem, że nie będzie z tego zadowolony że biorę
        coś za jego plecami. Mam nadzieję że nie zauważy ewentualnych sladów na brzuchu.
        Strasznie to zakręcone wink
        • aniaresz Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 13:01
          Ja działam podobnie do ciebie. Też jeden dr nie wie co mi radzi drugi a ja sama podejmuje decyzje, oczywiście dzieki temu forum. Jeżeli antykardiolipiny masz w górnej normie to tak jak ja, myślę że Jerzak ci pewnie da clexane. Możliwe też jest że acard ci wystarczy, jeżeli zaszłaś w ciążę to będzie dobrze napewno. A ile wcześniej przed tą iui brałaś acard? Czy non stop czy po owu? Powiem ci że ja o clexane też się upomniałam a encorton biorę na własne ryzyko/ Pozdrawiam cię mocno!!!!!!!!!!!!
          • alix1 Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 18:33
            Aniu, acard brałam od początku cyklu. Zaraz jak tylko skończyło się
            najsilniejsze krwawienie (bo acard może je wzmagać).
    • aisz Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 13:14
      Ja w ciąży brałam na początku encorton 5 mg przez dwa tygodnie (4-5
      tc) po czym miałam zmieniony da dexamethason (do 16 tc). Dodatkowo
      od 4 tc do końca clexane 20 mg.
      • aniaresz Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 13:16
        aisz. Kto ci dawał te zastrzyki w brzuszek? Ja od jutra będę brała clexane ale jestem przerażona choć pół roku temu kłułam sie sama, ale to był koszmar. A ty jak sobie z tym radziłaś?
      • alix1 Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 18:34
        A co twój gin mówi na temat encortonu? Czy on nie działa na płód?
    • aisz Re: Encorton w ciąży 05.10.07, 21:37
      Nie robiłam sobie zastrzyków w brzuch, wiem że można, ale w udo. Jak
      mąż wyjezdżał robiłam to sama a jak był to kłuł mnie w ramię.
      Pamiętam że te igły były dość tępe (to był 2002-2003 r.) i czasami
      nie mogłam się wkłuć. Niestety powstawało mi wiele siniaków i
      zrostów ale z czasem zniknęło.
      A co do wpływu na dziecko to ja miałam wybór albo urodzę albo...
      Zaufałam lekarzowi i się udało.
      • alix1 Re: Encorton w ciąży 06.10.07, 07:50
        Rozumiem, że dzidzia urodziła się zdrowa, tak?
        • azzurrina Re: Encorton w ciąży 06.10.07, 19:36
          W Novum też każą brać encorton po transferze. 1 tabl rano, 1/2 w południe. Przez
          14 dni, do czasu zrobienia testu. Potem już decyduje lekarz, jeśli dobrze
          pamiętam to mi kazali odstawić, tak jak bromergon. Za to potem musiałam łykać
          acard, robić zastrzyki z fraxipariny i zużywac koszmarne ilości luteiny...
        • aisz Re: Encorton w ciąży 06.10.07, 21:14
          Tak, mam zdrowe dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka