Dodaj do ulubionych

38 DC i Beta-HCG 115 ???

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 17:01
Może ktoś wie co to oznacza? wg laboranta na ten dzien powinno byc około
1000, ale powiedział, że 113 to stanowczo wynik pozytywny (pozytywny jest
powyżej 25). Ale USG nie pokazało ciąży, ciałko żółte w prawym jajniku,
macica jak w fazie drugiej. Miesiączki mam regularnie co 28, a tu 38 (okres
powinien być 13 lipca) i nic...
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia normy Beta-HCG w mIU/ml IP: 80.51.236.* 23.07.03, 17:28
      Nie wiem co na to, ale mam normy beta hcg - mIU/ml dla kobiet - robiłam takie
      badanie w grudniu
      9-130 ciąża 3-4tydź
      75-2600 4-5
      850-20800 5-6
      4000-100200 6-7
      11500-289000 7-12
      18300-137000 12-16
      1400-53000 16-29
      940-60000 29-41

Nie wiem jak tu liczyć tygodnie - czy tak jak lekarze? ale to wtedy już
      właściwie przed zajściem w c powinnyśmy mieć dodatni wynik
    • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.bumc.bu.edu 23.07.03, 17:48
      Poziom bHCG jest bardzo rozny, ale nie poziom jest wazny, ale jak sie podwaja.
      Poziom powiniem wzrastac powyzej 66% co 48 godzin. To dowod, ze ciaza dobrze
      sie rozwija. Na USG jeszcze nic nie widac bo duzo za wczesnie. Mozna probowac
      znalezc pecherzyk jezeli poziom HCG jest powyzej 1000, na dobrym USG. Powyzej
      2000 powinno byc widac bijace serce.
      Dla pewnosci powtorz badanie za 2 dni, jak poziom bedzie dwukrotnie wiekszy to
      dobrze.
      Poziom HCG powyzej 5 w niektorych laboratoriach uwazany jest za ciaze, powyzej
      25 to poziom wykrywany przez testy sikane.
      • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 13:14
        Dzięki dziewczyny...jesteście kopalnią wiedzysmile
        po prawie 48 godzinach od wyniku 113 mam 190 ... rośnie, ale wolnosad smile
        • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.ne.client2.attbi.com 24.07.03, 15:35
          Wyglada dobrze, jezeli chcesz miec spokojne sumienie, zrob jeszcze raz po 2 lub
          3 dniach. Po 3 dniach powinno sie podwoic.
    • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 15:15
      Powtórzyłam badanie beta HCG - wynik 489. Licząc od pierwszego dnia ostatniej
      miesiączki (15 czerwca) powinien zaczynać się 7 tydzień ciąży, czyli minimalna
      wartość B-HCG powinna wynosić 4000 mlU/ml (dla 6-7 tydzień) lub nawet 11500
      (dla 7-12 tydzień).
      Co może być przyczyną tak niskiego Beta HCG? Czuję się dobrze, nic mnie nie
      boli. Co powinnam zrobić? Czekać na jakiś krwotok???
      oszaleję ......
    • Gość: jostro Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 15:37
      Hej!
      Wyjaśnienie jest proste - wystarczy, że owulacja była opóźniona np. nie w 14
      dniu, a np. w 22 i już wtedy tygodnie trzeba liczyc inaczej, bo opóźniło się
      zagnieżdżenie i zarodek jest mniejszy niż normalnie. I co za tym idzie wydziela
      mniej hcg.
      • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 15:48
        chciałabym, aby tak było... dotychczas funkcjonowałam jak w zegarku - cykle 28,
        29 dni... skoro II część cyklu jest stała (14 dni) to owulacja też pewnie była
        ok. 14 dnia ...
        • beata5555 Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? 29.07.03, 16:29
          A może wizyta u lekarza i USG.
          Wszystko się wyjaśni i kłopot z głowy.
          Pozdrawiam.
          • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 17:26
            USG pokazuje pustą macicę i ciałko żółte w jajniku ... nie widać zarodka sad((
            tak sobie kombinuję: ciałko żółte zanika po 10 dniach, jeśli nie doszło do
            zapłodnienia, a tutaj wciąż istnieje, zresztą wzrastające beta-HCG pokazuje, że
            ciąża jest... niestety nikt na razie nie wie gdzie się schowała...
            Lekarz mówi, że natychmiast do szpitala jak coś zaboli, ale mnie nic nie
            boli !!!
            • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.bumc.bu.edu 29.07.03, 18:55
              Yenna,
              Prosze Cie badz bardzo uwazna. Powoli wzrastajace HCG moze byc rowniez objawem
              ciazy pozamacicznej. Z drugiej strony przy tak niskich poziomach na USG
              niewiele mozna zobaczyc w macicy. Powinnas byc pod scisla kontrola lekarza i
              monitorowac HCG co 48 godzin i patrzec jak wzrasta. Na USG widac pecherzyk przy
              poziomach 1000-2000 w zaleznosci od jakosci aparatu.

Prosze daj znac jak sie sytuacja rozwija.
              Trzymam kciuki u rak i nog za powodzenie.
              • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 19:35
                dzięki Karolko, wiem, że może to być ciąża pozamaciczna - biorę ją mocno pod
                uwagę... jutro wieczorem mam kolejne USG (choć jak mówisz za niskie hcg by coś
                zobaczyć), w czwartek rano z wynikami do lekarza... strasznie się boję ...
                • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.bumc.bu.edu 29.07.03, 20:58
                  Kochana moja, Wiem, ze sie boisz, to zupelnie naturalne, ale dla Twojego
                  wlasnego zdrowia, bezpieczenstwa i przyszlej plodnosci, powinnas ABSOLUTNIE byc
                  pod kontrola lekarza. Przyszla mi do glowy pozamaciczna, bo sama ja mialam i
                  poziom mojego HCG tez byl niski i nic nie widziano w macicy. Dostalam zastrzyk
                  z methotrexate, uniknelam operacji i wszystko wrocilo do normy po 3 tygodniach.
                  To wcale nie musi byc w Twojej sytuacji.
                  Uwazaj na siebie i prosze Cie i daj znac jutro co lekarz powiedzial.
                  Moze wszystko jest w porzadku i serdecznie Ci zycze zeby tak bylo, ale czas
                  pokaze. Teraz najwazniejsza jestes Ty i Twoje zdrowie i na razie na tym sie
                  skup.

Powodzenia i bede myslala o Tobie jutro.
                  • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 21:49
                    Karolka,
                    Kiedy można być na 100% pewnym, że to ciąża pozamaciczna? pomijam objawy bólowo-
                    krwotoczne (oczywiście)... boję się, że mnie wyślą na usunięcie, a cały czas
                    mam nadzieje, że zarodek jednak się ruszy i pójdzie na swoje miejsce... wiem,
                    że niski poziom beta-hcg jest stąd, że zarodek nie umiejscowił się w jamie
                    macicy i beta HCG nie jest wytwarzany w odpowiedniej ilości, ale nie wiadomo
                    gdzie jest (bo się schował) ... ruszy się jeszcze???
                    z drugiej strony jeśli to ciąża pozamaciczna to wolałabym zareagować wcześniej
                    i dostać zastrzyk, niż wylądowac na stole i stracić jajowód...
                    btw.... serdeczne dzięki za dobre słowa... nie masz pojęcia jak to pomaga jak
                    się nie jest samemu...
                    • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.ne.client2.attbi.com 30.07.03, 04:39
                      Yenna Kochana,
                      Ciaze pozamaciczna mozna podejrzewac jezeli poziom HCG nie wzrasta tak jak
                      powinien, czyli mniej niz 66% co 48 godzin, a takze wszelkie objawy bolowe.
                      Oczywiscie jak masz krwawienie, u mnie byly plamienia koloru brazowo-
                      czerwonego. Jezeli poziom HCG jest wyzszy niz 1000-2000 i ciazy nie widac na
                      USG to tez moze byc podejrzenie o pozamaciczna.
                      Jak mowie to wcale nie musi byc Twoj przypadek, ale lepiej byc ostroznym
                      zwlaszcza jezeli Twoj poziom HCG nie jest adekwatny do "wieku" ciazy, ale o tym
                      powinien zadecydowac lekarz i obserwowac Cie bardzo dokladnie.
                      Kochanie, jezeli zarodek rzeczywiscie zagniezdzil sie poza macica to nie ma
                      szans zeby sie przesunac, albo jego przesunac chirurgicznie. Przykro mi. Ciazy
                      pozamacicznej nie da sie uratowac bez ryzyka zdrowia i zycia matki.
                      Miejmy nadzieje, ze jest to jednak zdrowo rozwijajaca sie ciaza.
                      Prosze daj znac co powiedzial lekarz. Dobrze? I obserwuj sie, jak sie pojawi
                      jakis niepokojacy bol po ktorejkolwiek stronie, albo zaczniesz czuc sie slabo,
                      miec krwawienia, to nie czekaj z wizyta u lekarza tylko zglos sie natychmiast
                      do szpitala.
                      Dalej bede trzymala kciuki. Nie jestes sama, pamietaj.
                      • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 20:31
                        "grubość macicy w dnie 45 mm. Endometrium poszerzone do 18 mm (tydzień temu
                        było 12mm), jednorodne. W jamie macicy nie stwierdzam pęcherzyka ciążowego.
                        Ciałko żółte z prawym jajniku."

Lekarz szukał, ale niczego nie znalazł - niczego i nigdzie.
                        Nic z tego nie rozumiem: jeśli ciąża jest- to gdzie? Jeśli nie ma, to dlaczego
                        Beta-HCG wynosi 489?
                        Bolą mnie piersi, jestem spuchnięta, w śluzie pojawia się brunatne zabarwienie
                        (ale jeszcze nie plamienie).
                        Jutro powtórne Beta-HCG i wizyta u ginekologa.
                        A jakby tego było mało... mój mąż twierdzi, że wszystko będzie dobrze...
                        • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.ne.client2.attbi.com 31.07.03, 13:03
                          Jeszcze moze byc za wczesnie na zobaczenie czegos na USG przy takim poziomie
                          HCG. Zrob ponowne USG jak poziom bedzie 1500-2000 i nadal kontroluj jak ten
                          poziom wzrasta. Czy lekarza nie zaniepokoila ta niska wartosc HCG na tym etapie
                          ciazy?
                          • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 13:14
                            zaniepokoiła... dziś mnie zbadał gin i wysyła mnie do szpitala... po badaniu (i
                            po wynikach USG ze wzrastającym endometrium) powiedział, że to na 99% ciąża
                            pozamaciczna prawostronna (podobno czuje coś wielkości czereśni)... choć miał
                            jeszcze 5 innych teorii...
                            6 tygodni i 4 dni - coś by było widać na USG...
                            dzięki że byłaś ze mna, niby tylko witrualnie, ale i moja ciąża taka jest
                            (skoro jej nigdzie nie widaćsmile
                            śmieję się przez łzy... bo już nic innego mi nie pozostało... od jakiegoś czasu
                            oswajałam się psychicznie z taką możliwością, więc teraz chciałabym jak
                            najmniej szkód (choć lekarz skrytykował moje pytanie o Methotrexate twierdząc,
                            że czułabym się jak przy strasznej Menopauzie, i lepiej operacyjnie. Jakoś tyle
                            kobiet żyje z menopauzą ...
                            nie wiem... wkrótce się okaże...
                            trzymaj się ciepło i jeszcze raz dzięki!
                          • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 13:16
                            acha... i jeszcze dzisiaj miałam Beta-HCG 683 ... więc rośnie... czyli nie
                            poroniłam... ale ZA WOLNO ...
                          • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.ne.client2.attbi.com 31.07.03, 13:23
                            Yenna kochana,
                            Te wartosc HCG sa chyba za niskie na prawidlowo rozwijajaca sie ciaze. Musisz
                            naprawde naciskac lekarza, zeby Cie bardzo szczegolowo kontrolowal, niskie
                            poziomy HCG moga byc wskazaniem do pozamacicznej, albo nieprawidlowo
                            rozwijajcej sie ciazy wewnatrzmacicznej. Ja jestem paranoikiem bo sama
                            pozmaciczna przezylam i teraz jestem przeczulona. Kontroluj nadal HCG co 2-3
                            dni i patrz jak rosnie, i szybko lec na USG jak bedzie ponad 1000.
                            • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.ne.client2.attbi.com 31.07.03, 13:28
                              Yenna,
                              Teraz dopiero przeczytalam Twoj post. CO mowi lekarz? Te wolno wzrastajace
                              poziomy HCG MOGA wskazywac na pozamaciczna. Niech sie lekarz wypowie, ale przy
                              moich poziomach powiedzial, ze to nie jest prawidlowo rozwijajaca sie ciaza. Co
                              prawda u mnie znalezli "cos" w lewym jajowodzie i dostalam zastrzyk z
                              methotrexate i uniknelam operacji. Ale nie zawsze mozna pozamaciczna na USG
                              zobaczyc.
                              Prosze Cie idz do lekarza i wszystko mu wyloz i zapytaj czy rzeczywiscie jest
                              to mozliwa pozamaciczna.
                              Sciskam
                              • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.bumc.bu.edu 04.08.03, 16:03
                                Yenna, Prosze napisz co sie u Ciebie dzieje. Mysle tu o Tobie.
    • lidek0 Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? 04.08.03, 16:07
      Proponuje powtórzyć badanie. Mnie najpier wyszło 213 a potem w innym
      labolatorium 0 i ciąży nie było. Błędy się zdarzają
      • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.bumc.bu.edu 04.08.03, 18:16
        Tak, tylko Yenna zrobila juz badania 4 razy, teraz powinna byc szybko
        zdiagnozowana, co to jest? Wiec chyba nie jest to blad laboratoryjny.
        • Gość: yenna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.08.03, 14:28
          Karolko,
          Nie pisałam, bo byłam w szpitalu. Przyjęli mnie w czwartek po południu z
          podejrzeniem ciąży pozamacicznej i wypuścili przed chwilą.
          Poroniłam, ciąża była chyba jednak w macicy (w czwartek widać było w macicy
          malutki pęcherzyk) ale widać nie rozwijała się prawidłowo i uległa - jak to
          określili - samoistnemu poronieniu w 7-8 tygodniu.
          Z tego najgorszego stało się najlepsze - nie miałam łyżeczkowania ani
          laparoskopii, niczego mi nie usuwali ani nie ingerowali w mój organizm.
          Pozwolili mi po prostu poleżeć i poronić.
          Będziemy się dalej starać. Wbrew pozorom, a może i logice, wierzę, że nam się
          uda.
          Bardzo dziekuję za Twoje wsparcie, podtrzymało mnie w trudnych chwilach.
          Trzymaj się ciepło...
          • govanna Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? 05.08.03, 16:30
            Trzymajcie się!
            G.
          • Gość: karolka Re: 38 DC i Beta-HCG 115 ??? IP: *.bumc.bu.edu 05.08.03, 18:19
            Yenna Kochana,
            Bardzo mi przykro z powodu Twojej utraty dzidziusia. Poronienie to bardzo
            przykre doswiadczenie, pozostawia uczucie pustki i straty. Ja tez przezylam
            jedno przed pozamaciczna, ale mialam lyzeczkowanie, czego teraz wystrzegalabym
            sie. To dobrze, ze skonczylo sie bez zabiegu, szybciej sie zagoisz i nie
            naruszylas sluzowki macicy, wiec nie bedziesz musiala przechodzic kwarantanny.
            Poronienia sa bardzo czeste i majac jedno, Twoje szanse na zdrowa ciaze sa
            takie jakbys nie miala go wcale.
            Pozwol sobie na zalobe, smutek, czas goi rany. A jak dojdziesz do siebie
            fizycznie i emocjonalnie to do dziela. Nastepnym razem bedzie dobrze,
            zobaczysz. Porozmawiaj z lekarzem, ale chyba nie ma zadnych przeciwskazan,
            zebyscie zaczeli sie starac po pierwszym cyklu, jak bedziesz psychicznie
            gotowa.

Zycze powodzenia,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka